perjantai 30. syyskuuta 2011

Syyskuussa syntyneet

Aaahh, syksy <3

Ulkona paistaa syyskuun viimeisen päivän kirkas aurinko, pihanurmikolle ja liiterin katolle sataa kirkkaankeltaisia lehtiä. Värjäyskattila porisee hellalla, kädessä höyryää kahvimuki ja sohvalla odottaa kuohkean villava säärystinneule.

Syyskuussa puikoiltani syntyi Sukkasadon ansiosta enimmäkseen jalanlämmittimiä: kolmet sukat, kahdet tossut, myssy, kauluri ja liivi. Lankaa kului näihin yhteensä 780 grammaa, ohhoh! Uusia keriä ja vyyhtejä tänne on kotiutunut luvattoman paljon, en ole enää laskuissa mukana! Kuten vanha kansa sanoo, lankaa ei voi koskaan olla liikaa.

Lokakuussa aion neuloa vielä jokuset sukat, ja selättää sitten akuutin pipo- ja lapaspulan. Osallistun myös erääseen melko kaheliin haasteeseen, siitä lisää myöhemmin ;)

Yksi pikkuneule on näköjään vielä esittelemättä:


Kutittamaton

Malli: Villaviidakko design (eli ihan oma :D)
Lanka: Drops Merino Extra Fine (100% superwash merinoa) pinkkinä
Menekki: 46 grammaa, koko taaperolle
Puikot: Bambusukkikset 4 mm

Kauluri tilaustyönä nettitutun tyttöselle. Sataprosenttinen superwash-merino ei varmasti kutita atoopikkoa, pitäis siis varmaan tehdä itellekin vastaava. Ahdistaa kun monet kivat huivit on jääneet käyttämättä kun en pysty kaulan iholla pitämään muuta kun puuvillaa, ja jotkut alpakkalangat on myös ok. Tätä lankaa en ollut ennen neulonut (hain Kujeesta, lähilankakaupastani, alle 20 km matkaa kiemuraista hiekkatietä) ja se vaikutti vallan mainiolta: edullista, superpehmeää ja paljon värejä. 

Malli on omasta päästä, sain tulevan käyttäjän mitat ja mallailin neuletta myös Liljalle, joka on kyllä melko lailla jykevämpi kuin kaulurin nykyinen omistaja. Lähetin pehmeän paketin matkaan maanantaina, ja sain palautetta että se on juuri sopiva :) 

Kuvassa pupu esittelee kauluria, koska sen emäntä ei suostunut vetäisemään asustetta päälleen edes yhden kuvan ajaksi. En siis aio tehdä omaa versiota hyvän päälle ymmärtämättömälle perilliselleni!

P.s. Kiinnostaisko ketään kaulurin ohje? Tämä koko sopisi kaikille joiden pää on ympärykseltään alle 52 cm, eli suurimmalle osalle taaperoista ja leikki-ikäisistä.

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Joulu on taas, joulu on taas...

No ei ihan vielä valitettavasti, mutta sitä odotellessa osallistuin Joulusukka-vaihtoon :)))


Perjantaihin asti aikaa osallistua, kaikki jouluhörhöt mukaan !

***

Joulufiiliksen ja hymyn huuleen toi myös äskettäin postilaatikosta löytynyt väliylläri Salaiselta neuleystävältä!


Miten SNY osasikin lähettää just miun ehdotonta lempisuklaata? Loistava ylläri ihan kirjaimellisesti, kaksi vyyhtiä heijastinnauhaa seurasi mukana. Ja ihana pinkki jättiläisnappi :D Mahtava pieni tee-se-itse -paketti, kiitos!

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Lempeänhempeät

Ohhoh, sainpas tällä viikolla toisetkin jalanlämmittimet Perunalaarin täytteeksi!


Lempeys

Malli: Olga-sukat
Lanka: 7 veljestä jättiraita
Menekki: 114 g kokoon 37
Puikot: Knit Pro sukkikset 3,75 mm

Hempeät sukat Liljan perhepäivähoitajalle joululahjaksi. Oon koittanu vakoilla hänen kengänkokoaan, toivottavasti tuli sopivat!

Tämä seiskaveikan parin vuoden takainen raitaväritys on mielestäni niitä harvoja onnistuneita Novitan yhdistelmiä, kaiken maailman papukaijavärit saa aikaan oksennusrefleksin. Tämä suloiset värit omaava kerä oli marinoitunut lankalaarissa jo vuodesta 2009, harmi etten aikanaan tajunnut ostaa sitä enempää. Jos jonkun kätköistä löytyisi kerä tai kaksi tätä väriyhdistelmää (nro. 867) tarpeettomana, myykää miulle! Neuloisin Liljalle liivihameen :)

Olgat on kiva perussukkamalli vähän erilaisella varrella. Neljä vuotta sitten neuloin kummitädilleni saman mallin jouluksi, kaikissa sateenkaaren väreissä. Lienevätkö päässeet ollenkaan käyttöön, oli nimittäin sen verran kirkuva väriyhdistelmä :D Nämä sukat ovat huomattavasti rauhallisemmat, vaikka neuloinkin ne kerän eri päistä jotta saisin kaksi mahdollisimman erinäköistä sukkaa.

torstai 22. syyskuuta 2011

Hahtuvarakkaus

Onni on huovutetut tossut <3


Emmanlämmittimet

Malli: oma aikuisten versio Villavoimalan varsitöppösistä
Lanka: itse värjätty seiskaveikka ja Pirtin kehräämön joulunpunainen hahtuva
Menekki: 104 g kokoon 39
Puikot: varressa 3,75 mm ja tossussa 5 mm

Mitä näistä nyt voi kirjottaa? Ei olisi enää voinut paremmin onnistua :)

Töppöset ovat siis aikuisten versio aiemmista Liljan tossuista. Huovutuskeiju on taas ollut puolellani, oikean koon löytäminen on aikamoista hakuammuntaa. Edellisten tossujen hahtuva oli värjäämätöntä, joten niiden perusteella ei voinut laskea näille silmukkamääriä. Varressa on 52 s, tiimalasikantapää, jalkaterässä 48 s, nauhakavennus. Jos nyt jotain korjattavaa on pakko keksiä, niin varret voisi olla aavistuksen pidemmät. Paitsi että tuo itse värjäämäni lanka loppui jo, ja tossut toimivat vallan mainiosti juuri tällaisina.


Hahtuva huopuu niin kauniiksi ja pehmoiseksi, että näitä ei meinannut raaskia laittaa jalkaan :D Tämän talon naiset ei talvella palele! Kysyin jo isännältä että teenkö sillekin, mutta ei kuulemma tarvi. Katotaanhan kunhan pakkaset tulee, voi olla toinen ääni kellossa kun talon lattia on jäätävääkin jäätävämpi...

Lempijuttuni töppösissä on tuo kohta, missä sukkalanka ja hahtuva kohtaavat, sulautuvat yhteen. Upeaa, eikö?

tiistai 20. syyskuuta 2011

Postin tuomaa

Osallistun tänä syksynä neljättä kertaa Salainen Neuleystävä -kierrokselle. Kahdesta ensimmäisesta kierroksesta on vain hyviä kokemuksia, mutta viime keväänä ei kaikki mielestäni mennyt ihan niinkuin piti. Ajattelin nyt kokeilla vielä kerran, ennenkuin siirryn kokonaan Ravelryn puolella järjestettäviin vaihtoihin, joissa on paremmat takuut saada ns. rahoilleen vastinetta. Tykkään vaan hirmuisesti tästä SNY-vaihdosta, koska siinä saa lähettää samalle ihmiselle monta pakettia, ja suunnitella niitä huolella. On kiva nähdä vatsaanottajan reaktio omaan pakettiin, ja miettiä sitten sen perusteella taas seuraavaa...

Perjantaina postilaatikosta löytyi saapumisilmoitus, mutta pääsin vasta eilen hakemaan syyskuun paketin postista. Täällä pikkukylällä posti on pankin yhteydessä mikä on melkoisen hankalaa, pankki kun on auki vain niin lyhyen aikaa päivittäin. Joskus menee viikkokin ennenkuin pääsee lähetystä noutamaan.

Paketista löytyi Haisuli -pyyhe (uusi kokoelmaani, jes!), kaksi vyyhtiä vyötteetöntä harmaata villaa, kaksi kerää valkoista puuvillaa (Korallia), kaksi kerää Blend Bamboota, vihreä vetoketjupussukka ja kortti.


Harmaat vyyhdit ovat mukavan rouheita mutta vähän eri sävyisiä, joten toinen niistä (vaaleampi) pääsee lähiaikoina väripataan. Niistä voisi neuloa vaikka kirjolapaset. Lupasin itselleni opetella tänä vuonna kirjoneuletta, paras ois ruveta jo yrittämään kun vuosi on jo pian lopuillaan :D Puuvillat ja viskoosi ei oikein jaksa innostaa tähän aikaan vuodesta, katotaan sitten ensi keväänä.

Purkautuu -blogista sain onnekkaan sattuman kautta myös lankalähetyksen jo pari viikkoa sitten (ja oli siinä suklaatakin):


Sattuuko joku tietämään mikä noiden kirjavien "sukkalanka"-kerien koostumus on? Lidlin lankojen tiedot lukevat vain niissä tukkupaketeissa joissa ne myydään, pienoinen puute. Mukavan värisiä, tuntuvat puuvillamaisilta. Ruskeansävyisen kerän luulen olevan ihan perussukkalankaa, eli villa+polyamidi 4:1 tms.

Ja kun värjäyksistä oli puhe, niin näytänpä viime päivien puuhailut. Tai ei oikeastaan päivien, näissä kun menee noin 5 minuuttia ja ovat jo valmiita. Kyse on tietysti Koolauksesta :)

Kool-Aid -värejä miulla on ollut muutamia pusseja jo pitkään. Sunnuntaina iski hirveä halu kasvivärjäykseen mutta ei ollut aikaa, joten päätin vihdoin kokeilla koolausta. Ihan mahtavaa! Tosi nopeaa, tehokasta ja hauskaa. Värjäsin hellalla kattilassa, koska miusta lankojen värjäys mikrossa on jotenkin "väärin" :P


Ilun koolausoppaasta lueskelin vähän ohjeistusta ja ryhdyin toimeen. Oranssissa kerässä on pohjalankana beige Nalle, ja väreinä kolme pussia Lemonadea ja yksi Mandarine. Hirvittävän kirkas oranssi Isoveli tuossa takana on myös samasta padasta, mutta siitä tuli noin järkky koska pohjalanka oli valkoinen! Ei muuta kun uusi värjäys päälle, noin järkyttävän värisella langalla en tee mitään. Punasävyinen kerä on vaaleanharmaata seiskaveikkaa, siihen laitoin Cherryä ja Black Cherryä.

Harmi kun nuo jauhepussit on Suomessa ihan ryöstöhintaisia, täytynee pyytää palvelusta siltä rapakon takana opiskelevalta pikkuveljeltä...

lauantai 17. syyskuuta 2011

And all that jazz...

Kiitos kaikille ihanista ja kannustavista kommenteistä masennusliivilleni. Täytyy huomauttaa, että postauksen kuvat näyttävät neuleen parhaimmillaan, eikä se todellakaan oikeasti istu päälleni. Harkitsen päättelyreunan purkamista. Jos sen tekis uudelleen järjettömän löysäksi, liivi saattaisi vähän rentoutua. En kyllä uskalla purkaa koko tekelettä niinkuin joku ehdotti, sillä lanka on niin pumpulista että se nukkautuisi ja katkeilisi purkaessa pilalle. Inspiraatiota odotellessa...

Mutta nyt taas vaihteeksi sukkasatoa. Pahoittelen huonoa kuvaa, kuvatessa Lilja roikkui selässäni ja mallina toimineella miehellä oli kiire ulkohommiin :D


Socks for the Jazz Man

Malli: perussukka kärjestä
Lanka: Opal sockenwolle Harry Potter -edition: Draco
Menekki: 64 g kokoon 43-44
Puikot: Knit Pro 2,5 mm

Luitte oikein, se on Harry Potter -lankaa! Sain kerän äidiltä Hollannin (tai Belgian?) tuliaisina pari vuotta sitten, mutta kyllä näitä aikanaan oli kotimaassakin myynnissä, Priimassa ainakin näin Dumbledore-version joskus. Jos olisin itse ollut suunnittelemassa näitä värejä, olisin laittanut tähän Dracoon enemmän smaragdinvihreää. Ja vähän levoton tuo raidoitus kyllä on kaikenkaikkiaan, mutta itse lanka on ihan mahtava: sileä, tiukkakierteinen ja pehmeä. Neuloin viime syksynäkin sukkasatoon Opalista sukat.

Mallina jälleen perussukka kärjestä ylöspäin: lappualoitus ja ranskalainen kantapää, 1 o 1 n -ribbiä jalan päällä ja varressa. Meinasin ensin neuloa joustimen kierretyillä oikeilla silmukoilla (hienomman näköinen) mutta kokemukseni mukaan tämä tavallinen joustin joustaa ja palautuu paremmin. Ja kenkien sisässähän nämä tulevat varmasti enimmäkseen palvelemaan. Neuloin lyhyet varret jotta saisin yhden sadan gramman kerän riittämään miesten sukkiin mutta kuinkas kävikään, kerästä on nyt meklkein puolet jäljellä! Uskomattoman riittoisa lanka...

Nämä menevät joululahjaksi nykyään New Yorkissa opiskelevalle sähkökitaristille, aka. pikkuveljelle. Toivottavasti sillä ei ole siellä aikaa silmäillä isosiskon blogia, tai yllätys on pilalla :D Toiveissa olisi päästä ennen joulua käymään siellä rapakon takana.

Loppuun tekstiiliterveiset Habitaresta, messuille ehtii ihmettelemään vielä tänään ja huomenna.

tiistai 13. syyskuuta 2011

Aina ei voi voittaa


Syysmasennus

Lanka: Punta Yarns Merisoft Hand Painted Aran (100 % merinoa)
Menekki: 260 g
Puikot: Knit Pro 5 mm

Lanka ja malli kohtasivat täydellisesti. Kohtasivat ja jättivät miut ulkopuolelle. 


...niin ei se silti istu! Harmittaa vietävästi.
Ohje oli mukava, yllättävän yksinkertainen ja kuin tehty juuri tälle upealle langalle, jonka hankin Helsingistä messuilla hiihtolomalla. Jossain vaiheessa neuloessa tuli mieleen, että tuo nainen neuleohjeen kuvassa on kyllä mallia lituska, ja vaikka ohjeessa oli oikein toimivat ohjeet koon muuttamiseksi, niin siitä silti puuttui muotoa. Työnsin kuitenkin epäilykset pois mielestäni ja nautin unelmalangan neulomisesta.
Liivin valmistuttua karmea totuus paljastui: ei ole tämä malli mahtavaperäsimisiä ja pulleapurjeisia naisia varten. Koko on ihan oikea, mutta neule ei vaan asetu nätisti päälleni. Pussittaa selästä, liepottaa etupuolelta ja ruttuaa kainaloista. Sopisi raskausvaatteeksi, jos olisi sellaiselle tarvetta.


No kai sitä pitää välillä epäonnistua että voi sitten iloita oikein kunnolla kun jokin onnistuu. Purkaminen ei innosta yhtään, varsinkin kun ilmava ja hyvin löyhäkierteinen lanka todennäköisesti kärsisi siinä rytäkässä pahasti :(

lauantai 10. syyskuuta 2011

Hahtuvahaaveet

Sukkasatoilu jatkuu, 2. viikkolaskentaan sain valmiiksi yhdet jalanlämmittimet. Tämä yhden parin viikkotahti ois aika hyvä, saispas tätä pidettyä yllä.

Tällaiset jytkyt...


...neljänkympin pesu kutisti pikkuisiksi!


Liljanlämmittimet

Lanka: varsiin seiskaveikkaa ja jalkateriin Pirtin kaksisäikeistä hahtuvaa
Menekki: 69 g (josta seiskaveikkaa 22 g)
Puikot: varsissa 3,75 mm, jalkaterässä 5 mm

Tämä villatöppösmalli on odotellut kirjanmerkeissäni jo vuoden. Nyt kun syksyn tullen vanhan talon lattiat alkavat taas uhkaavasti viiletä, oli otollinen hetki ottaa töppöset puikoille. Ohje on vauvalle, ja katsoinkin siitä oikeastaan vain periaatteen, tossujen rakennehan on hyvin yksinkertainen. Aika valtavat ne olivat ennen pesukoneeseen menoa, ja hyvin pulleat myös sieltä ulos tullessaan. Kuin ihmeen kaupalla ne kuitenkin sopivat kohteelleen kuin valetut. Meillä vallitsee sanaton yhteisymmärrys uskollisen pesukoneeni kanssa! Ja hahtuva huopuu kyllä kauniimmin kuin mikään lanka.


Teen seuraavaksi itselleni samanlaiset. Viime talven tossut palvelivat hyvin mutta kuluivat puhki juuri kun viimeiset lumet sulivat pihasta. Saa nähdä onnistuuko aikuisten kokoiset töppöset yhtä hyvin kuin nämä. Varret neuloin jo alkuviikosta koulumatkalla, itse värjätystä langasta <3


Lähipäivinä luvassa jotain ihan muuta kuin sukkia...

maanantai 5. syyskuuta 2011

Sadonkorjuu aloitettu


Huurteinen myssy

Malli: Sweet baby cap Villakeräsen mukaan
Lanka: Rowan Felted Tweed (50% merinoa, 25% alpakkaa, 25% viskoosia)
Menekki: 33 g, päänympärys 51 cm
Puikot: Knit Pro 3,75 mm

Tämä on hätäneule. Viime viikolla sukatutti hirvittävästi, mutta sukkasadon alkuun oli vielä pari päivää. En halunnut ottaa varaslähtöä joten neulaisin Liljalle syysmyssyn, ja tarpeeseenhan se kyllä tuli.

Tämä yksittäinen lankakerän sain käsiini pari viikkoa sitten, kun meillä Kuopion neulojilla oli perinteinen lankakirppis. Oon pitkään halunnut kokeilla Felted Tweediä, mutten ole raaskinut sitä itse ostaa. Nyt vaihdoin tämän kerän -en enää muista mihin- ja pääsin testaamaan. Neuletuntumassa ei ole hurraamista mutta ah miten kaunis neulepinta <3 Tätä kun joskus saisi takillisen...

Riittoisaa Felted Tweed on myös, isoon myssyyn riitti reilut 30 g. Viime kevään myssy oli jo valmistuessaan vähän pieni, joten nyt vahingosta viisastuneena neuloin niin reilun mallin että tuonne päälaelle mahtuis aikamoinen nutturakin pipon alle :D Tässä kohdassa sitä taas miettii, miksi osa aikuistenkin pipomalleista tehdään päänympärykselle 52? Sehän on leikki-ikäisen koko! Vai ollaanko myö vaan isopäistä porukkaa?

Ja vihdoin torstaina, syyskuun ensimmäisenä päivänä suunnilleen klo 7.05 aloitin tämän vuoden sukkasadon ekat sukkani!


Kylmät raidat

Malli: perussukka kärjestä
Lanka: Regian kuusisäikeinen sukkalanka Kaffe Fassettin väreissä (75% villaa 25% polyamidia)
Menekki: 72 g kokoon 37
Puikot: Knit Pro-sukkikset 3 mm

Myös nämä raitalangat ovat peräisin samasta lankavaihtaritapahtumasta, itse asiassa ne ovat Hurja-Hannan lenkkipuseron jämät. Mukavaa neulottavaa, mutta miksi ihmeessä tuo ruskea raita on pitänyt tunkea tuonne kylmien sävyjen sekaan? Kaffen ja miun tyylitajut eivät ihan kohtaa :D

Siis kärjestä aloitettu perussukka. Lappualoitus, ranskalainen kantapää ja tuplapäättely. Nämä menevät Kuopion joulusukkakeräykseen, jossa tänä vuonna kerätään sukkia, pipoja ja lapasia ViaDia:n kautta ruokajakelun joulujuhlassa jaettavaksi Kuopiossa, joulumuistamisten mukana Pohjois-Savon vähävaraisille ja operaatio Joulun lapsen kautta Euroopan köyhimpien seutujen lapsille.

P.S. Neulekuvaus on ihan parasta kun on joku mallina sen neuleen sisässä! Tsekatkaas Tiinan upeat sukat jotka kuvasin elokuussa.