lauantai 13. lokakuuta 2012

Voi Cria!

Oijoi ja voivoi. On se ihana. Mutta kaukana täydellisestä. Toisaalta, tänä syksynä meille opetettiin koulussa että jos työ on täydellinen, se on vaarassa joutua paholaisen valtaan :D Siksi ennen vanhaan esim. pitsiliinaan saatettiin tehdä tahallaan yksi pieni virhe, jottei siitä vain tulisi liian täydellistä.

Elinalle kiitos kameran räpsyttelystä :)


Oh Cria!

Lanka: Frog Tree Pediboo (80 % merino 20 % bambu)
Menekki: 522 g kokoon 40
Puikot: Knit Pro 4 mm pyörö


Neulomiskokemus oli haastava ja mielenkiintoinen. Kuten jo aiemmin mainitsin, opin useamman uuden tekniikan tätä takkia tikutellessani. Ensin neulottiin olkapäille pienet laput, joiden väliin luotiin silmukoita niskaa varten. Sitten muotoiltiin selän yläosa lyhennetyin kerroksin, jonka jälkeen alettiin työstää hihapyöriöitä ja miehustaa. Ja kaikki tietenkin täysin saumattomasti. Missään vaiheessa ei iskenyt tylsyys (okei, ehkä vähän tuossa helmassa...), kun lähes koko ajan tapahtui jotain.

Lanka on kerrassaan upeaa. On harmillisen harvinaista, että langan keriminen vyyhdiltä onnistuu näin hyvin. En tarvinnut edes saksia, vaan solmut vyyhdin ympärillä aukenivat kuin itsestään ja lanka soljui kerijälaiteelle ongelmitta. Neulomistuntuma oli myös mainio, mutta ehkä vähän liukas miun makuun. Liukkaus johtunee tuosta bambusta, jota langassa on viidennes. Ja sen bambun ansiosta kai tämä projekti ei nyt ollut lopputuloksen osalta aivan odotettua tasoa.

Näinkin hyvään tulokseen päädyttiin pientä urheilusuoritusta vastaavan pingotusoperaation jälkeen. Juuri puikoilta tulleena takin ongelmat näkyivät heti: liian lyhyt leveyteen nähden, varsinkin hihoista. Ohjetiheys täsmäsi kyllä leveyden vaan ei pituuden osalta.

Piirsin takin paperille ja mittasin ja kirjoitin ylös joka ainoan mitan olkasaumoista hihojen sisäpituuteen. Sitten alleviivasin ne mitat, jotka eivät saisi pingotuksessa venyä enää yhtään suuremminki, mm. kädentien korkeus ja hihojen leveys. Pesin takin villanpesuaineella (siitä irtosikin väriä ihan kiitettävästi) ja puristelin takin kuivaksi pyyhkeen sisässä kuten Ysoldan kirja neuvoo.

Itse pingotuksessa vierähtikin sitten jokunen tovi, kun mittoja piti säätää joka kantilta. Ensin neulasin ainaoikein-yläosan mittoihinsa, se ei saisi venyä yhtään varsinkaan pituussuunnassa. Sitten pingotin hihat ja helman niin tiukalle kuin lanka antoi periksi. Kahden päivän kuluttua takki oli kuiva.


En neulonut mallitilkkua, myönnän. Mutta tässä tapauksessa en oikeasti usko, että sekään olisi pelastanut tilannetta. Vaikka mallitilkku olisikin ollut suurehko, niin ei siitä silti olisi voinut arvata valmiin takin painavan niin paljon, että yläosa venyisi liikaa. Raskaat hihat kiskovat kauniin olkalinjan pois paikoiltaan, mikä taitaakin olla uuden takkini suurin virhe. Tai näin ajattelin, kunnes selailin tarkemmin Little Red in The City -kirjaani, ja huomasin kuvissa itse Ysoldan pitkähihaisen Crian olevan täsmälleen samanlainen :D Hänenkin takissaan olkalinja roikkuu vähän turhan alhaalla, ja kainalossa on liikaa tilaa!

Eli ehkä Cria nyt on vain yksinkertaisesti tällainen mukavuustakki. Lopputulos olisi varmasti ollut erilainen kevyemmästä langasta tehtynä, mutta ei se nytkään paha ole vai mitä? Tosin se vähän harmittaa, että vaikka tilasin lankaa lisää, se ei silti riittänyt taskuihin! Jouduin silmukoimaan kiinni taskunsuut, kun langanloppu riitti vain hädin tuskin nappien kiinnittämiseen...


Se on pehmeä. Niin pehmeä, ettei sitä tee mieli ottaa ollenkaan pois. Takki ei kiristä tai purista mistään, on kuin toinen iho. Pituus on melko optimaalinen, hihat on mukavasti hivenen ylipitkät ja helma ylettyy sopivasti lantiolle. Miehustan napit ovat ne aiemmin vilauttamani poronsarvinapit, ja hihoihin hankin vähän punertavat perusnapit.

 

 Olenko tyytyväinen? No en ihan täysin. Puranko? No en varmasti!

29 kommenttia:

  1. Tosi hyvältä näyttää Cria!

    VastaaPoista
  2. Minusta se on kaunis! Hyvä, että teit loppuun asti.

    VastaaPoista
  3. Mamma on mulle opettanut, että valmiiseen työhön kuuluu jäädä virhe koska se on käsityön jälki ja kertoo, että on tehty oikeasti käsin. :)

    Mutta tää on kaunis! Mulla on ohjekin tähän, lankakin mietittynä ja tarvis vaan ehtiä alottaa.

    VastaaPoista
  4. Onhan herkullinen! Työn jälkikin ihan huippua :)

    VastaaPoista
  5. Ihan (melkein) täydellinen (piti lisätä "melkein", ettei manaa niitä paholaisia :D )!!! Istuu todella upeasti ja lanka näyttää niin pehmeältä! Neulekateus.

    VastaaPoista
  6. Onpa kaunis, tykkään sekä mallista että varsinkin väristä.

    VastaaPoista
  7. Aivan upea takki ja lanka täydellisen värinen! Muistan lukeneeni jostain että musliminaisetkin jättävät aina kaikkiin käsitöihinsä yhden virheen, koska vain Allah on täydellinen (itse en ole siis muslimi, mutta jäänyt jostain mieleen:).

    VastaaPoista
  8. Kauniilta näyttää. Väri on ihana, ja jestas miten tasainen käsiala sinulla on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsialasta saa tasaisen kastelulla ja ankaralla pingotuksella ;)

      Poista
  9. Kaunis takki :) Ja mielenkiintoinen malli, tekisinköhän joskus tuollaisen itsekin.

    VastaaPoista
  10. Onneksi päätit neuloa sen loppuun! Tässähän kävi sittenkin ihan hyvin. :) Väri on upea, malli kaunis ja takki näyttääpi sopivan sulle kauniisti.

    VastaaPoista
  11. Kylläpäs siitä tulikin kiva. Ja passaa sulle tosi hyvin =o)

    VastaaPoista
  12. Hyvältä näyttää, väri on ihan herkku!

    VastaaPoista
  13. Aivan upea takki ja kaunis väri! Näyttää kyllä ihan täydelliseltä...

    VastaaPoista
  14. Pitkät hihat ovat kyllä joskus tarpeen, minä ainakin tykkään vedellä hihoja alemmas..:D Ei, ei se näytä mitenkään siltä, että jokin olisi mennyt pieleen. Upea se on! Ja kiitos tuosta paholaisjutusta, ensi kerralla lohdutan itseäni tuolla, kun menee metsään.

    VastaaPoista
  15. Kaunis neuletakki. Väri on todella ihana.

    VastaaPoista
  16. Näyttää tosi hyvältä, hienosti pelastit tarkalla pingotuksella takista käyttövaatteen! Lilja on varmaan kateellinen tuosta väristä. ;)

    VastaaPoista
  17. Ihan mahtavahan tuo on! KAunis malli ja väri!

    VastaaPoista
  18. Upea! Näyttää niiin pehmoiselta ja kauniilta. :)

    VastaaPoista
  19. Kaunis takki! Ihanaa, että sait sen valmiiksi! Ja kylläpä pingotit taitavasti. :D

    VastaaPoista
  20. Oma Cria kärsiii vähän samoista ongelmista: ne continous method -hihat ilman saumoja venyvät pyöriöltä. Ja ainaoikein neulottu yläosa nyt vaan haluaa venyä, sille ei paljoa mahda. Mutta mukava malli - ja hyvännäköinen takki sinulla. Kaikkea ei voi saada, mutta aika paljon kuitenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissain kohdissa ne saumat taitaisi siis olla ihan paikallaan :)

      Poista
  21. Ompa kaunis villatakki.
    Blogisi on täynnä tosi kivoja juttuja ja ideoita, olet taitava.

    VastaaPoista
  22. Kaunis takki.
    Näiden kuvien perusteella uskaltaisin väittää meidän olleen messuilla yhtä aikaa Lumoavan langan kojulla. Taisit sieltä "Kurpitsaa" etsiä :)

    VastaaPoista
  23. Kaunis on! tosi nätti väri =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)