lauantai 15. joulukuuta 2012

Miljoonien lankakerien kaupunki

Vuorossa Villaviidakon historian suurin lankakauppakatsaus: kolme päivää, kahdeksan lankakauppaa ja yksi nappikauppa! Esittelyssä siinä järjestyksessä kun niissä vierailin.

(Pahoittelen epäselviä kuvia, onnistuin sähläämään lainapokkarin kanssa niin että se otti vain megan kokoisia otoksia ja tietenkin huomasin asian vasta kotona...)

1. Annie and Company Needlepoint and Knitting


Iso kaksikerroksinen neule- ja ompeluliike Upper East Sidella, melko pohjoisessa. Suuuuri valikoima (myös alelankoja), tupa täynnä porukkaa ja ystävällinen palvelu. Ostin vyyhdin Berrocon alpakkaa ja menin sen kanssa kassalle, mutta miulle haettiinkin uusi, "koskettelematon" vyyhti alakerrasta :D Aika jees.

 

Hinnat melko edulliset, tarjolla runsaasti erikoisempiakin kuituja (biisonia, opossumia, jakkia jne).

2.String

 

Pieni luksusliike East sidella, lähempänä isoja tavarataloja. Valikoimassa enimmäkseen kalliita erikoislankoja, mohairia, silkkiä kashmiria jne. Ei järin lämmin palvelu, sisään tullessa tervehdittiin muttei juuri muuta.


3. Knitty City


Lähilankakauppani Upper West sidella, kahden korttelin päässä kämpiltä ja ehdoton lempparini! Täällä kävin useammin kuin kerran. Sisällä on juuri niin ahdasta kuin kuvasta näkyy, paaaaljon lankaa, oheistuotteita, useampi istahtamispaikka ja lisäksi hyvin laaja neulekirjasto, sekä kirjoja että lehtiä.


Palvelu oli todella mahtavaa ja valikoima melko laaja. Luksuslankoja kuitenkin enemmän kuin peruskauraa ja hinnat keskitasoa. Ostin kerän amerikkalaisen Brown Sheep Companyn herkullisen keltaista villamohair-sekoitetta ja pari alan lehteä.

4. The Yarn co.


Toinen lähilankakauppani, muttei lähellekään edeltäjänsä veroinen. Ystävällinen palvelu mutta pieni valikoima ja korkeat hinnat.


5. Lion Brand Yarn Studio


Ehdottomasti upein näyteikkuna ikinä! Kaikki somisteet tehty langasta, mahtava vai mitä? Lion Brandin (eli jenkkilän Novitan) oma lippulaivakauppa Union Squaren kulmilla. Vain Lion Brandin omia lankoja, jotka ovat lähtökohtaisesti aika edullisia. Mutta voi sitä muovin määrää, tämä oli eka liike jonka kokonaiskuitusisällöstä oli vähintään puolet muovia...

 

Luonnonkuitujakin oli tarjolla, ostin pirtsakkaa sukkalankaa ja hauskan rintanapin "Keep calm and carry yarn". Ja tää on paras, lankaa myynnissä metreittäin (tai siis jaardeittain) :D Loistava juttu täällä oli asiakkaiden käyttöön tarkoitetut tietokoneet joissa oli valmiiksi ravelry auki.

6. Seaport Yarn


Alakaupungilla, ihan 9/11 memorialin vieressä. Sotkuinen, pölyinen ja täyteen ahdettu huone, ei lainkaan houkutteleva eikä edes ulkoasuunsa nähden halpa. Myyjätäti oli kyllä symppis mutta eipä tuo tunkkaisuus silti houkutellut mitään ostamaan :/

7. Loopy Mango


Trendiliike Sohossa. Olin ollut siinä uskossa että tämäkin olisi ihan lankakauppa, mutta enemmän löytyi kaikenlaista sisustus-, lahja- ja vintagetavaraa. Liiketila oli järjettömän korkea ja lankaseinä yletti kattoon saakka. Kaunista mutta kallista. Ja myyjä kierteli perässämme jatkuvasti vaikka sanoin että vain katselemme, se oli vähän epämiellyttävää (varsinkin henkilökohtaisesta tilastaan tarkalle suomalaiselle...).

 

8. Purl Soho


Ehkä kuuluisin Manhattanin lankakaupoista oli kierroksemme viimeinen. Upea liike, puolet lankoja ja puolet kankaita. Hinnat keskitasoa vähän korkeammat ja valikoima laaja, erikoisuutena Brooklyn Tweedin omat langat


Sykähdyttävä paikka, muttei kuitenkaan niin upea kuin olin odottanut. Tai sitten olin vaan jo niin turtunut upeuteen näissä kaikissa lankamyymälöissä...

Ja sitten vielä sokerina pohjalla se nappikauppa:

Tender Buttons: miljoona miljoona miljoona nappiaaaa (kalleimmat ja harvinaisimmat niistä vitriineissä!)....



Yhteenveto suomalaisten ja amerikkalaisten lankakauppojen eroista:

1. Saatavilla on paljon enemmän ihan oikeita luksuslankoja, täyttä kashmiria jne. Kallein löytämäni vyyhti maksoi 80 dollaria / 50 grammaa.

2. Liikkeissä on paljon kursseja, luentoja ja yksityisopastusta saatavilla. Törmäsin useaampaankin kurssiin kauppoja kiertäessäni.

3. Oheismateriaalivalikoima on paljon suurempi. Löytyy jos jonkinlaisia projektipusseja, tarvikekasseja, lehtiä, kirjoja, silmukkamerkkejä, postikortteja, avaimenperiä jne. jne. 

4. Joka kaupassa on vähintään yksi pöytä/tila/alue varattu neulomaan istahtamiselle, yleiselle juttelulle ja kahvittelulle. Monessa paikassa istui ihmisiä neulomassa, sekä sovituissa neuletapaamisissa että muuten vaan ohikulkumatkalla.

***

Ja nyt vihdoin siihen arvontatulokseen! Paljon hauskoja ja liikuttavia vastauksia tuli kysymykseen "mitä ilman joulu ei tule?". Lellu kiteytti sen kauniisti, mitä kaikki eri tavoin ilmaisivat: 

"Mutta ehkä se onkin sitten juuri se, rakkaus, ilman sitä ei joulu koskaan tule. Rakkaus lähimmäisiä kohtaan, rakkaus joulua kohtaan. Kyllä, ilman rakkautta ei tule joulua."

Satunnaislukugeneraattori sai arpoa voittajan, joka oli vastaaja numero 59 eli Neulisti joka kommentoi näin:

 "Kaiken jouluaattona tapahtuvan jouluhäppeningin lisäksi joulu ei voi tulla ilman joulukalenteria. Monen mielestä ne on varmaan lähinnä lapsille tarkoitettu juttu, mutta musta ne virittävät aikuisenkin mielen sopivasti lapsen taajuudelle ja odottamaan joulua ihan simona. Jos rivien välistä ei selvinnyt, niin mulla on yleensä joka vuosi about kolme joulukalenteria. :D"

Olen täysin samaa mieltä kanssasi, joulukalenteri on pakko saada. Tästä talosta taitaa löytyä kolme tällä hetkellä. Onnea voittajalle! Laitahan osoitteesi sivupalkissa näkyvään mailiin niin saan paketin postiin, saattaa jopa ehtiä aatoksi perille. 

Lähetys sisältää Brown Sheep Companyn Lamb's Pride worstedia joulunpunaisena, Knitty Cityn kestokassin ja Candy Caneseja :) Aikaisemmat koristeostosuunnitelmat menivät uusiksi, koska huomasin että jenkkiläisten krumeluurien pitäisi saada ympärilleen noin kahdeksankymmentä samanlaista koristetta näyttääkseen hyvältä. Karkkikepit sopinevat suomalaiseenkin kuuseen (ja ne voi syödä!)

26 kommenttia:

  1. Wau mitä kauppoja,mä varmaan sekoaisin tuolla :D ja ihana tuo miljoonien nappien nappikauppa.
    Kyllä täälläkin pitäisi olla enemmän tuollaisia liikkeitä ;)

    VastaaPoista
  2. Olen sanaton. Tuonne TÄYTYY päästä!

    VastaaPoista
  3. kuola vaan valuu, ihania kauppoja.

    VastaaPoista
  4. Läääh mitä kauppoja!
    Montakohan viikkoa mulla menis nappien valintaan tuossa viimeisessä kaupassa, kun ihan jo paikallisen pienen nappivalikoiman edessä saan kulumaan tunnin jos parikin....

    VastaaPoista
  5. Todella mielenkiintoinen postaus, suuri kiitos siitä. Jospa joskus tuonnekin pääsisi.

    VastaaPoista
  6. Ooooh! Oisinpa päässyt mukaan! Kaikki se luksuslanka ja tuo nappikauppa - viimeistään siellä olisin seonnut.

    VastaaPoista
  7. Oijoijoijoi. Olispa huippua, jos paketti ehtisi vielä jouluksi. :) Melkoinen kierros sulla ollut NYC:ssa.

    VastaaPoista
  8. Wau mikä kauppakierros. Mulla meni pää ihan sekaisin jo pelkästä tekstien ja kuvien katselusta. Oih.

    VastaaPoista
  9. Oi voi. Johan tuolla oikeesti olis menny sekasin. Ja voisin kuvitella et ite en olis noin kurissa pysyny vaan joka kaupasta olis tarttunu mukaan vähintäänkin kerä.

    Mie oon kouluttanu ainakin sisareni hyvin kun joka reissulta Emmi tuo miulle aina lankaa. Viimesimmät tuli turkista, mut on miullakin kai jenkkilästä tullutta lankaa vielä varastoissani. :)

    Hyvää joulua teille kaikille! Ootteko nyt loman aikana Lappeenrantaan suuntaamassa? Kahvihetken verran ainakin olis mukava koittaa törmäillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin koulutettu sisko :D Ei olla etelään tulossa vaan perinteisesti välipäiviksi Ouluun...

      Poista
  10. Mitenhän minun olisi käynyt noissa kaupoissa? Erittäin huonosti tai erittäin hyvin, katsantotavasta riippuen ;) . Lion Brandin näyteikkuna on hieno! En olisi tajunnut kaiken olevan langasta tehtyä ellet olisi maininnut. Nappikaupasta jäin miettimään millaisia ne vitriinissä pidetyt napit oikein olivat ja mistä hintaluokasta niiden kohdalla puhutaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne oli niin kalliita etteivät hinnat olleet näkyvillä ;) Nappikauppa oli kyllä muutenkin aika arvokas, edullisimmat maksoivat 3-4 $ kipale.

      Poista
  11. Jos sais kerran reissullansa nättiä vyyhtiä halata... Jos tai ees kerran pääsis reissulle tonne, mielelläni hiplailisin. Kiitos kaunis joka tapauksessa ihanista kuvista ja mielenkiintoisesta arviointikierroksesta isommissa ympyröissä :)

    VastaaPoista
  12. Voi kun kiva reissu sulla on taatusti ollut, kattava katsaus myös liikkeisiin, kiva kuulla näkemyksiä suomen ja jenkkilän eroista.

    VastaaPoista
  13. Onnittelut Emmalle, sillä voitit yhden farkkulahjelaukun arpajaisissani, joten laitatko meilillä osoitetta tulemaan, niin saan kuoren postiin ehkä jo tänään.

    VastaaPoista
  14. Suomenkin lankakauppoihin koneet ja Ravelry asiakkaitten käyttöön! Se tosin sisältää riskin, että unohtaa olevansa lankakaupassa ja jumittuu tunneiksi selailemaan Ravelryä... Olispa huisia päästä hiplailemaan Nykin lankoja. :)

    VastaaPoista
  15. Voi mikä kierros! Siitä haaveillessa... oliko muuten luennot, yksityisopetus yms. ilmaista vai miten oli hinnoiteltu? Täällä pähkäillään uusia kuvioita kurssien suhteen niin sillä utelen ennen kuin omaan reissuuni pääsen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne hinnoiteltuja taisi olla, yksityisopastus ainakin. Todistin useampaakin tällaista kädestä pitäen -ohjausta kaupoissa piipahtaessani. Esillä ei hintoja ollut, mutta sain sellaisen käsityksen että ei se ihan ilmaista ollut.

      Poista
  16. Siis voi mikä reissu sulla! Hurja tuo nappikauppa kyllä :D Mä en kiireen keskellä ehdi edes pikaisesti pieneen paikalliseen hakemaan puuttuvaa kerää. Aika ylläri että tuo Purl Soho on noin pieni kun jotenkin on saanut erilaisen kuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis olihan se Purl Soho pinta-alaltaan iso kyllä, mutta 50 % oli niitä kankaita ja ompelutarvikkeita.

      Poista
  17. Tahtoo opossumilankaa! Kuin hienoo olis sanoa, että joo, tän villapaidan neuloin opossumista. Jäin kyllä pohtimaan, että miten ihmeessä tuolla kakkoskaupassa saatiin nuo vyyhdit irti noista tangoista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opossumi on pehmeää ja pörröistä! Kai niillä joku lukkosysteemi niissä tangoissa oli, en tutkinut tarkemmin :D

      Poista
  18. Kuulostaa mielenkiintoiselta kauppakiertokselta. Olit kuitenkin perheen kanssa reissussa? Pisteet sitten perheellekin, ei olis nimittäin meidän poppoolta onnistunut lankashoppailu tuossa määrin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei toki, mies ja lapsi jäivät kotiin :D Äitini kanssa oltiin liikenteessä kaksistaan. Ei kyllä todellakaan olisi samanlainen kierros onnistunut ipanan kanssa!

      Poista
  19. Wow! I have no words! The pictures made me speechless.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)