keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kestävää varustautumista

Vauvavarustautumista harrastetaan täällä pikkuhiljaa ja toistaiseksi hyvin rauhallisesti. Pieniä vaatteita oon haalinut aleista ja kirppiksiltä aina sopivien kohdalle sattuessa (jostain syystä esikoisen vaatteista ei ole jäljellä kuin muutama) ja pieniä neuleita on myös puikoilla. 
Uusin projekti ja hurahdus on nyt kuitenkin kestovaipat. Liljan kanssa en aikanaan päässyt kestoilussa juuri alkua pitemmälle liian vähäisestä perehtymisestä johtuen, mutta nyt ajattelin ottaa uusintayrityksen vähän vanhempana (ja viisaampana?). Tällä kertaa ei ainakaan jää tiedon puutteesta kiinni, miuhun pian varmaan tuskastutaan tietyillä kestovaippafoorumeilla (ja neulefoorumeillakin), kun kysymystulva on ollut loputon! Samoilta vaippafoorumeilta olen ostanutkin jo (kassikaupalla) erilaisia kestoja, mutta pitäähän niitä muotoilijan yrittää itsekin muutama vääntää ;)

Tarvikkeita kestovaippoihin aloin keräillä jo viime vuoden puolella, ja kaavoja on tulostettu ja saatu kavereilta monia. Hommasin myös Vaippailmiö-kirjan, jota voin suositella lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille, kattava ja visuaalinen tietopaketti.

Oma ompelukonehan miulta löytyy, ja anopin saumurin hain lainaan jo muutama viikko sitten. Nyt vihdoin oon vähän jopa ehtinyt ompelukoneenkin ääreen istahtaa, ja ensimmäiset testivaipat ovat valmiita! Hienoimpia uusia kangasostoksiani en tietenkään heti alkanut tuhota, vaan harjoittelin ensin omasta kangaskaapista löytyneillä paloilla. Vintistä löytyi kilokaupalla hyvin käyttökelpoisia kierrätysmateriaalejakin, kylläpä tuli ekologinen olo!


Aloitin saumuriin tutustumisen surauttelemalla muutamia erimallisia imuja, niitä kuvan alareunassa vasemmalla. Vanhat frotee- ja pellavapyyhkeet saivat uuden elämän. Yhteistyö lainakoneen kanssa ei ihan heti lähtenyt saumattomasti rullaamaan, mutta uskalsin kuitenkin kokeilla jo hivenen isompia haasteita eli erilaisia sisävaippoja.

Ylärivissä ensin vasemmalla Ottobren kaavalla vanhoista flanellipyjamanhousuista sekä keittiö- ja froteepyyhkeestä ommeltu tarrakiinnitteinen vaippa, sisäpintana sinistä coolmaxia. En tajua miten siitä tuli noin iso, koon piti olla 62-74 cm :D Flanellinen ulkopuoli on myös kahdessa oikeanpuolimmaisessa, näpsyllä kiinnitettävässä vaipassa, joiden kaavat piirsin Kissaluvsin ja Imsevimsen valmiista sisävaipoista. Ruudullisessa sisällä on puuvillapyyhettä ja kerrosten välissä froteeimua, kukallisessa sisällä myös flanellia ja erillinen, coolmaxilla päällystetty froteeimuläppä.

Ylärivissä keskellä se kaikkein hienoin, NB-kokoinen Mummut-kaavalla ommeltu sisätäyttövaippa. Sisäpintana bambufleeceä ja ulkopintana aitoa 60-luvun velouria suoraan mummon kangaskaapista, taatusti uniikki vaippa!

Eihän nämä nyt ihan täydellisiä ole läheltä katsottuna, kuminauhat saisi olla kaikki kireämpiä, ja sisäpuolia en edes kehtaa näyttää ettei uskottavuus mene. Mutta luulisin että nämä on ihan toimivia, ja käyttöön pääsevät varmasti vaikkei jokainen tikki just oikeassa kohdassa ole... Ja sitä paitsi nämä on kyllä aika söpöjä :P

Kunhan itsevarmuus (varsinkin tuon saumurin kanssa) vähän kasvaa, uskallan jo ehkä käydä käsiksi näihin ihanuuksiin:


Vasemmalla pul-kankaita ja oikealla joustofroteita, söpösiä vai mitä?

Jos ompelujälki ei kuitenkaan ala siistiytyä eikä kuminauhat kiristyä toivotusti, niin ei hätää! Kestovaippailuun tietenkin kuuluu oleellisesti (hahtuva)villahousut, ja niiden tekemisessä miun ei sentään tarvitse kysellä neuvoja ;) Josko tästä tarkoitusta varten haalitusta pyramidista muutamat vaippahousut tikuttais?

Ois vaan sitä aikaa... Mihin se menee? Oon muka työtön ja silti tuntuu et kädet on niin täynnä tekemistä 24/7, ettei edes bloggaamaan ehdi...

20 kommenttia:

  1. Miten söpöjä vaippoja! Varustautuminen näyttää olevan jo hyvällä mallilla. Nuo sun kankaat on ihan huippuja! Iih!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä ja hyvällä, kyllä se ipana taitaa ihan muutaman vaipan vielä näiden lisäksi tarvita :D

      Poista
  2. Ihana vaihe kun saat varustautua tulevaan onneen. Nuo kestovaipat on kyllä hieno ajatus noiden kertakäyttöisten sijaan. Ja juuri noista käytetyistä kankaistahan ne parheet tulee kun jo pesuissa pehmenneet. Iloisen näköisiä vaippoja, kiva sitten käyttääOnnellista odotusta!

    VastaaPoista
  3. Jotenkin suloisen haikea fiilis tulee tämmöisiä vauvateemaisia postauksia lukiessa: mulla vauva-ajat ovat tylysti takana. Onneksi pääsee näin tunnelmiin! Minulla on trikoo-ompelut aika kauhealla mallilla, siksi kiinnostaa kovasti, mitä ja miten aiot kankaistasi toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, mie oon niin kokematon joustavien kankaiden ompelussa, ettei täältä ainakaan mitään huippuvinkkejä tule löytymään, sadattelua ja änkyröintiä pikemminkin...

      Poista
  4. Ihania vaippoja! Kuminauhat kannattaa kiristellä, niin ei oo hahtuvahousut sinapissa tämän tästä :) Meillä on kestoiltu alusta asti ja oon edelleen siitä innoissani. Jaksan aina ihailla kauniita vaippoja tylsien kertisten sijaan, ne näyttää niin kauniilta sekä käytössä että säilytyksessä. Ja toimii :)

    VastaaPoista
  5. Miepä taidan penkaista varastoja ja laittaa paikallisten mukana siulle jotakin viemisiä Viitakkoon. Kaavoja löytyy ainakin ja varmaan vielä jotain valmiita vaippojakin.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. No en siitä ahkeruudesta tiiä, ei nämä ihan yhdessä illassa syntyneet... Mut kivoja niistä silti tuli :)

      Poista
  7. Ihania vaippoja! ♥ Meidän pojista kumpikaan ei ole käyttänyt ainoatakaan kertisvaippaa, meillä oli jopa synnärillä mukana omat kestovaipat, jotka laitettiin heti synnytyssalissa päälle. :) Minä kyllä "vähän" hurahdin kestoiluun siinä vaiheessa, kun aloin itse niitä ommella. Ja kun eräs tuttava perusti vielä kestovaippoja ja ennen kaikkea vaippakankaita myyvän yrityksen parin kilometrin päähän kotoa, niin sieltähän piti ostaa aina kaikki mahdolliset ihanat uutuuskankaat. Ei kyllä kovin ekologista, mutta oli se vaan silti hauskaa! Kuopukselle piti saada ommella vielä uusia vaippoja lisää. Lopulta meidän vaippavarastolla olisi vaipattanut vaikka kolmoset... ;)

    VastaaPoista
  8. Suosittelen harsoja villahousujen kanssa, meillä ollut toimivin yhdistelmä nyt ekat 2 kk. Popolinin luomumarsoja tilasin ja kuivuvat myös nopeasti. Isi ei osaa käyttää mun ompeluksia jostain syystä :)

    VastaaPoista
  9. Ihania vaippoja! Meillä esikoinen käytti sisävaippa-villahousuyhdistelmää, mutta juniori on mennyt pelkillä pul-taskuvaipoilla alusta asti. Kannattaa kiristää hyvin ne jalansuut, koska pienillä voi olla tosi ruipelot koivet ja seuraukset voivat olla sotkuiset (nimimerkillä kokemusta omaava...) :D

    VastaaPoista
  10. Oi ja voi :) Kokeilemalla löytyy jokaiselle muksulle ja jokaiselle perheelle sopiva vaippayhdistelmä. Meillä toimivin ja nykyisin ainoana käytössä on PUL-kuoriset taskuvaipat, niin helppoja. Toisen muksun kohdalla alkaa aiempi sijoitus maksaa itseään takaisinkin.. en ole tälle nykyiselle kakkoslapselle tainnut ommella ainoatakaan uutta vaippaa :)

    VastaaPoista
  11. Sisävaippa ja villahousut on ihaninta mitä tiedän <3 Oi miten haikeaa onkaan ajatella niitä aikoja :)

    VastaaPoista
  12. söpöjä. meidän kaiki neljä mukeloa on kestovaipatettu ja paras sen pienen käärön kanssa on harso näpsyllä kiinni ja siihen päälle villahousut! sit kun painoa/kokoa ja liikkuvuutta tulee lapseen lisää niin olen käyttänyt kaikilla vaihtelevasti erilaisia muotoonommeltuja vaippoja (+ joskus päälle niitä villahousuja) komppaan muita kommentoijia: ne kumpparit lahkeensuissa on hyvä olla tarpeeksi kireellä, muuten alkaa vaan turhaan harmittamaan koko kestoilu...

    VastaaPoista
  13. Mulla nyt ei oo sen kummempaa sanottavaa vaiposta, Mut kankaat on hienoja! Etenkin se ihana retrokukka vaippa on niin söde =)

    VastaaPoista
  14. Ei kestovaippojen mitään prinsessa-luomuksia tarvii olla! Mäkin aikanani tein lapselle jostain iän ikuisen vanhoista pehmeiksi kuluneista flanellipaidoista vaippoja... tosi rumia mutta tosi hyviä käytössä! Ja ihan tyylikkäitähän noi sun on! Tärkeintä on kuitenkin se toimivuus, pissaa ja kakkaahan noi kuitenkin niskaansa saa! :)

    VastaaPoista
  15. Hei!
    Mitä ihanaa lankaa sinulla on tuossa keon päällimäisenä nuo kaksi monikirjavaa? Jotenkin niin herkullisen värinen tuo puna-keltainen-vähän vihreääkin-sinertävää-lankakerä:) Vaippoja suunnittelen tekeväni itsekin :) Sitä on vain niin hukassa nuiden lankojen kanssa, kun niitä on tullut niin paljon lisää ja aina vain kauniimman värisiä <3 ensimmäisen kohdalla tuntui, ettei ollut kuin luonnonvärejä, tai sitten sitä ei osannut etsiä värejä;)
    -Tinttuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina pitäisi lukea tarkasti ennen kuin kirjoittaa ja mitä kirjoittaa, varsinkin ennenkuin painaa lähetä nappa :D No, toivottavasti tuosta saa kuitenkin selville kysymykseni, muulla niin väliä :D
      -Tinttuli

      Poista

Kiitos kommentista :)