torstai 6. helmikuuta 2014

Pientä tuhinaa odotellessa

Seuraava vauvanpeitto on jo tekeillä, mutta valmistui tässä välissä sentään jotain muutakin pientä ipananlämmikettä...


Nukkupuku

Lanka: Louhittaren Luolan Ahdin jämä värissä Krookus sekä
tuntematon vaaleanvioletti semisolidi villalanka
Menekki: 134 g, koko noin 60 cm
Puikot: Knit Pro 5 mm

Oon hommannu jos jonkinlaisia pehmoisia lankoja vauvaneuleita varten, mut jotenkin nää lankalootien jämät ja oudot yksittäiskerät houkuttaa enemmän! Krookusliivistäni ylijäänyt Ahti löysi tässä minipuvussa arvoisensa käyttötarkoituksen, ja sen kaveriksi löysin viime syksynä Tähtikallion neulepäivän ilmaispöydästä nappaamani mysteerikerän vähän vaaleampaa violettia villaa. Ei aavistustakaan mitä tämä kakulle keritty, vähän Ahtia ohuempi lanka on, mutta täysvillalta se miusta pehmeytensä puolesta vaikutti. Ja kyllä ne sopivatkin kauniisti yhteen, ai että...


Ohje ei kyllä vetänyt vertoja lankojen harmonialle. Ensinnäkin nää Picklesin ohjeet on aiheuttaneet miulle pientä ärsytystä: ne on muka ilmaisia ravelryssa, mutta vain yhden koon saakin veloituksetta ja muista joutuis maksamaan. Eipä silti, olen kykenevä ohjetta muokkaamaan sen kokoiseksi kuin haluan, mutta vähän rahastuksen makua miusta tuossa silti on. 

Tämän haalarin kohdalla ilmaiseksi oli annettu pienin koko, joka sopi miulle kyllä hyvin kun kerran vastasyntyneelle olin pukua neulomassa. Ohjeesta tosin puuttui valmiin haalarin mitat, ja mietin onko ne tarkoituksella jätetty pois, jotta ohjetta olisi vaikeampi muokata itse isompiin kokoihin tai käyttää jotain muuta kuin ohjeen lankaa, joka oli tietysti myös Picklesin omaa tuotantoa... Alunperin laitoin ohjeen jonoon noiden kätevien hihan- ja lahkeensuiden takia, ne saa käännettyä kiinni lämmittämään pieniä sormia ja varpaita. Toki vastaavat olisi aika helppo tehdä mihin vaan haalariin :D


Aika moneen kohtaan tein pieniä ja isompiakin muokkauksia, kun ohje oli mielestäni outo tai suorastaan toimimaton. Heti alussa hämmästyin kun kaarrokkeen silmukat luotua käskettiin neuloa useita senttejä ilman lisäyksiä, jolloin muodostuu pieni poolokaulus. Vauvoilla ei todistetusti ole kaulaa, joten vauvahaalarissa tällainen aloitus on mielestäni älytön. Liljakin kasvatti kaulan vasta vuoden ja kahden kuukauden iässä! 

Mittojen puuttuminen ohjeesta aiheutti pähkäilyä useissa kohdissa, esim. kun hihat ohjeistettiin erottamaan tietyn kerroksen jälkeen ja miun tiheys ei ollut aivan sama kuin ohjeessa, tai kun suljettu neule käskettiin aloittaa kun puku on tietyn mittainen ja oli vaikea arvioida kuinka pitkälle haaraosa tulisi siitä vielä ylettymään. Takamuksiin neulottiin pari lyhennettyä kerrosta, ja sen jälkeen käskettiinkin jo erottaa lahkeet, eikä taas mitään osviittaa minkä mittainen puvun pitäisi tässä vaiheessa olla! Vertailin sitten puvun pituutta jo olemassaoleviin vauvanvaatteisiin ja jatkoin mututuntumalla eteenpäin.

Kaikkein suurin puute mallissa oli mielestäni se, ettei haaroihin neulottu minkäänlaista varaa, vaan ohjeistettiin vain jakamaan puvun silmukat puoliksi ja neulomaan lahkeet. Okei, pieni vauva ei paljoa liiku, mutta on se haara silti aika kovalla koetuksella tuolla tavalla tehtynä. Neuloin siis pienen läpän keskimmäisillä silmukoilla ja silmukoin sen kiinni taakse ennen lahkeiden aloittamista, ja sain sillä mielestäni myös aikaiseksi lisätilaa vaipalle.

Ahti tietenkin loppui kesken enkä saanut lahkeisiin tehtyä niitä käännettäviä läppiä, mutta väliäkös tuolla. Hihansuissa ne kuitenkin on oleellisemmat.


Lankojen ohella napitkin ovat varsinainen jämäerä. En asioi nappikaupassa enää viikoittain opiskelun päättymisen jälkeen, joten oman nappilaatikon antimilla oli pärjättävä. Kuusi samankokoista nelireikäistä nappia löytyi kuin tilauksesta, aika hauska lopputulos vaikka itse sanonkin!


Oikein kiva päiväunihaalari tästä tuli, juuri sopivan lämmin mutta ilmava kevätvauvalle. Toukokuun kelejä kun on niin vaikea arvioida näin etukäteen, voi olla lumituiskua tai sitten hellesää :D

23 kommenttia:

  1. Sopivatpa somasti nuo viuletit langat yhteen. Sulla on kertakaikkisen kivoja jämiä! Ihana haalari, hauska kokonaisuus noine eriparinappeineen. :)
    Ohje kyllä kuulostaa ihan pashalta. Enpähän itse kyllä sekaannu tuohon ohjeeseen ikuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Miusta tuntuu etten sotkeudu enää mihinkään mihin Pickles on sotkeentunut...

      Poista
  2. Mä en muista olleeni ongelmissa tuon ohjeen kanssa, kun tein Vyyhdin vauvalle haalarin. Tosin, mulla ei ole omakohtaista kokemusta vauvoista, niin en varmaan olis tiennytkään, mikä kaikki siinä oli pielessä. :D Tosi nättiä jälkeä, niin kun aina. Ja ihan samiksia ollaan, mullakin oli erivärinapit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei miulla varsinaisia ongelmia sinänsä ollut, ärsytti vaan kun piti ite mittailla ja arvailla :D

      Poista
  3. Ihana haalari kommelluksista huolimatta! :) Mulla oli ihan mennyt edellinen postaus ohi ja nyt vasta hoksasin ihanat uutiset: onnellista odotusta! Sulla se vaan maha sitten kasvaa samaa vauhtia kun päivät pitenee. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Asia paljastui oikeastaan täällä jo joulukuussa, mutta nouseehan se täällä esille nyt entistä useammin :)

      Poista
  4. Kaunis haalari! Ihana yksityiskohta nuo eripariset napit.

    VastaaPoista
  5. Onpa onnistuneen näköinen ja nätin värinen! Tosin näyttää paljon yksinkertaisemmalta verrattuna työläyteen, josta kerroit. :)

    VastaaPoista
  6. Hyvin käytetty jämiä ja kelpaa siinä vauvan pötkötellä tuo päällä vaikka vaunuissa päikkäreitä. Kököt ohjeet on tympeitä, mulla menee nopeasti hermo jos pitää säätää ihan turhaan..

    VastaaPoista
  7. Hienon haalarin olet kyllä tehnyt!
    Ihmeellisen kuulosta menoa, että ohjeesta vaan yhden koon saa ilmaseks.

    VastaaPoista
  8. Ihana haalari! Noi eripariset napit ovat ihan huiput, kuin tarkoituksella.

    Neuloinpa itsekin viime talvena Picklesin ohjeesta, ja minuakin ärsytti se, että ohje ei olekaan ilmainen vaikka niin mainostetaan. Ja että eri koot täytyy ostaa erikseen. Rahastuksen makua todellakin.

    VastaaPoista
  9. Voi, kuinka suloinen haalari! Nuo napit on tosi symppikset. :)

    VastaaPoista
  10. Se on kiva ja ihanan värinen. :)

    VastaaPoista
  11. Onpa tosi suloinen haalari. <3 Mulle tuo suunnittelija ei olekaan tuttu, mutta pitääpä suhtautua vähän varauksella.

    VastaaPoista
  12. Liikuttava! Ja parittomat napit kruunaa kaiken!

    VastaaPoista
  13. Onpa veikeä haalari. Aivan mahtavasti passaa tuo värimaailma ja eriparinapit yhteen! :)

    VastaaPoista
  14. Oikein ihana haalari! Eripari napit on oikein kivat. Noissa picklesin ohjeissa kyllä vähän ärsyttää tuo saat tämän koon ilmaiseksi, maksa muista! Ja lisäksi että ohjeissa ei anneta noita mittoja valmiille neuleelle. Mulla on niiden ohjeella yksi neulepaita aikuiselle tekeillä katsotaan mitä tulee! Ostin viime vuonna Kerästä Picklesin organic cotton lankaa ja se oli kyllä ihanaa !

    VastaaPoista
  15. Nätti haalari, tosi hyvin käy nuo langat yksiin. Ärsyttävää kyllä tuo eri kokojen maksullisuus ja mittojen puuttuminen! Ei tarvi siis haaveilla neulovansa tuota haalaria...

    VastaaPoista
  16. Oi kun suloinen haalari! Ohje kuullostaa todella ärsyttävältä.

    VastaaPoista
  17. Söpö haalari! Tuon sisälle sitten sellainen söpö nöpönenä vielä :D

    Olen täysin samaa mieltä noista picklesin ohjeista! Heidän mallit ovat aika simppelin näköisiä niin eihän niistä raaskisi maksaa, varsinkin jos maksullinenkin ohje on samaa tasoa kuin ilmaisversio.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)