keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kesäneule joulukuusipellossa

Hupsheijjaa, tulipas ihan huomaamatta kuukauden mittainen blogihiljaisuus. Hällä väliä, lopetetaan tahaton tauko nyt sitten näyttävästi uudella tunikalla!


Ranskatar savolaisittain

Malli: Nadine tunic tank / Kristeen Griffin-Grimes kirjasta French Girl Knits
Lanka: Novita Helmi (60 % puuvillaa 40 % bambua) tummana petroolina (väri 192)
Menekki: 307 g 
Puikot: Knit Pro 4,5 mm

French Girl Knits on kaunis neulekirja, joka pursuilee toinen toistaan mielikuvituksellisemmilla tavoilla saumattomasti toteutettuja, naisellisia neuleita. Se on asustellut kirjahyllyssäni jo ainakin neljä vuotta, ja nyt vasta sain siitä jotain neulottua, hyi miuta!

 

Tämä tunika aloitettiin neulomalla pitkät pitsipaneelit, joiden reunoista poimittiin silmukat sivuttain neulottavia etu- ja takakappaleita varten. Kappaleita muotoiltiin lyhennetyillä kerroksilla ja pitsiosioilla, ja lopuksi silmukoitiin kiinni seuraavaan pitsikaitaleeseen. Miuta ei tosin huvittanut silmukoida niin älyttömiä silmukkamääriä, joten hoidin homman kolmen puikon päättelyllä. Hyvin onnistui tunikan kokoonkursinta silläkin tavalla, tosin sitä ei voi nyt käyttää kummin päin tahansa, kuten alkuperäisen ohjeen tarkoitus oli. Suunnittelija oli nimittäin sitä mieltä, että huomaamattomalla langanpäiden päättelyllä ja huolellisella silmukoinnilla vaate olisi käyttökelpoinen kummin päin tahansa, siis myös nurja puoli päällä. Pyh sanon mie, liian iso vaiva siihen nähden, etten ole ikinä oikein pitänyt sileästä nurjasta suurena pintana...

Kun miehustan oli kursittu kokoon, olkaimina toimivat pitsipaneelien yläpäät piti kyllä ommella kiinni takakappaleen yläosaan, eli et tämä nyt aivan täysin saumaton neule ollut. Helmasta poimittiin silmukat ja neulottiin pari kerrosta ainaoikeaa. Ohjeen mukaan pääntie ja kädentiet piti huolitella virkkaamalla kiinteitä silmukoita, mutta miusta oli turha kaivaa koukkua esiin joten huolittelin nekin ainaoikein-kerroksin, ja hyvä tuli.


Nadine on suunniteltu neulottavaksi puuvilla-pellavasekoitteesta, mie valitsin omaani bambua sisältävän langan. Näin ison neuleen tekeminen ei ehkä ole ikinä tullut näin edulliseksi: Novitan Helmi -kerät löytyivät keväällä Loviisan suurkirppikseltä hintaan 1,80 e / kpl, joten vaatteen hinnaksi tuli kokonaiset 10 euroa 80 senttiä. Lankaa jäi vielä muutama kerä laatikkoon odottelemaan, päätynevät tiskiräteiksi kun tarve iskee. Ihan mukava perus bambusekoite tämä Helmi oli, ominaisuuksiltaan samanlainen kuin monet muutkin vastaavat langat eli kiiltävä, liukas ja löysäkierteinen. Vastaisuudessa mietin kahdesti ennen kuin aloitan pitsiä sisältävän neuleen jostain muusta kuin villalangasta...


Juuri puikoilta päässyt tunika oli hälyttävän lyhyt ja ruttuinen, mutta liotus ja henkarissa kuivatus tekivät tehtävänsä, ja nyt vaate on siloinen ja laskeutuu kauniisti. Koko osui kerrankin just eikä melkein oikeaan eikä vähiten siksi, että neuloin oman vartaloni tuntien tiettyihin ongelmakohtiin aika lailla runsaammin lyhennettyjä kerroksia kuin ohje käski.

Pituuden puolesta ehkä tämä vaate kuitenkin kuuluisi toppi-kategoriaan, ja täytyy myöntää että pitempää helmaa lähdettiin hakemaan, samanlaista kuin ohjeen kuvissa. Mutta kun katsoo Ravelrysta muiden Nadine-toteutuksia, ovat ne pääasiassa ihan yhtä lyhkäisiä kuin tämä miun versio, monet jopa vielä kikkanampia. Tämä selittynee lankavalinnan lisäksi sillä, että ohjeen pienin ja suurin koko ovat lähestulkoon saman pituisia, vain leveys vaihtelee. VIRHE jos miulta kysytään, kyllä isompien kokojen pitäisi olla myös pitempiä eikä vain leveämpiä...


Ihan kiva tästä tunikasta tuli, ja se istuu varsinkin yläosasta kauniisti miun päälle. Näitä kuvia katselessa huomaan, että tämä kyllä oikeastaan vaatisi allensa jonkinmoisen alustopin.

Mikähän siinä muuten on, että lähes kaikissa näissä kuvissa tuijottelen kohti varpaitani? Olen huomannut tämän maneerin ennenkin (kts. edellisen postauksen kuvat)... Ensi kerralla kun miulla on jotain esiteltävää, lupaan tähytä kohti horisonttia!

 

17 kommenttia:

 1. Ihana! Upea kesäneule. Mä olen tosi nirso sen suhteen, millaiset neuleet toimivat toppeina saati kesävaatteina, mutta tää on ihan huisin hieno ja istuu sulle ihan täydellisesti.

  VastaaPoista
 2. Köhöm, mulla on kanssa tuo kirja ja yhden yhtä ihanuutta en ole tehnyt. Joten hyvä sinä! Neule on tosiaan räätälöidyn näköinen; istuvuus on jetsulleen.

  VastaaPoista
 3. Ompa kaunis neule, tuo pitsikuvia ihan täydellinen.

  VastaaPoista
 4. Kaunis neule, istuu kyllä ihan mahtavasti - oot taitava! :)

  VastaaPoista
 5. Hieno toppitunika! :) Minua myös joskus häiritsee se, että ohjeissa harvemmin on sitä pituutta säädetty, ainoastaan leveyttä. Itse kun olen tällainen persjalkainen, niin tuntuu että jopa ne S-koon neuleet ovat minulle liian pitkiä, vaikka leveyden puolesta olisivat sopivia. Kai ne on tarkoitettu jollekin 180-senttiselle kukkakepille pidettäviksi... ;) Sitten taas vastaavasti pitäisi huomioida, että automaattisesti se XL-kokoinen saattaa olla myös lyhyt ja leveä. Tosin tässä sinun tunikassasi taisi olla sitten päinvastoin, että siitä tulikin liian lyhyt. Mutta hieno se on joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siulla on päinvastainen ongelma kuin miulla :D Olisi kyllä hyvä, jos ohjeessa olisi ilmoitettu joka koosta myös pituusmitta, ja lisävinkit pituude säätämiseksi...

   Poista
 6. Kyllä on hieno! Usein kesäneuleet (ainakin minulla) vaan koettavat peittää sitä, että vilukissa on vilukissa kesät, talvet... ;) Mutta tuo toppi näyttää niin hyvin ilmastoidulta, että taitaa käydä ihan oikeasti kesäisestä pukineesta. :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kaunis toppi/tunika! Väri on hyvä, ja noi pitsipaneelit kolahtaa tännekin. Noin yleisesti mua muuten hieman häiritsee se, jos tuollainen kesäinen neule tarvitsee alustopin, niinkuin ne monesti kyllä tarvitsisivat (tästä ei tullut mieleen ennenkuin itse sanoit, joten ehkä toi menee ilmankin). Se tietää heti kuumuutta ja tukalaa oloa. Sen vuoksi en kai koskaan tule neuloneeksi kesävermeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, en ole montaa sellasta kesäneuletta tehnyt jotka menis ihan sellaisenaan... Kyllä tätäkin kehtais varmaan pitää ilman alustoppia, jos vaan rintsikat ois vähän vähemmän räikeänväriset!

   Poista
 8. Hieno tunika tuli, ihan parhaan värinen! Ja ihana toi vika kuva siusta :)

  VastaaPoista
 9. Kiva kesäneule. Pitäisi kanssa vilkaista välillä omaa kirjahyllyä, kun etsii uutta mallia eikä aina tähyillä ravelryyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie oon laittanu kaikki omistamani neulekirjat Ravelryn kirjastooni, ja selailen malleja sit sitä kautta ennen kirjan avaamista, superkätevää! Näen kaikki omistamani ohjeet yhdeltä istumalta.

   Poista
 10. Todella kaunis tunika!!! Mie olen myöskin miettinyt tuota koko asiaa. Olen laiha ja pitkähkö. Neulon S-kokoisia neuleita, mutta jos en korjaa ohjetta, ne olisivat järjestäin liian lyhyitä. Pienuus ja pituus eivät ole sama asia.

  VastaaPoista
 11. Onpas nätti toppitunika! Sen lisäksi että pituus on monessa ohjeessa lyhyt jäävät hihat itselle myös lyhyiksi. Suorassa pötkyläneuleessahan pituutta on helppo lisätä, mutta entäs tällaisessa josssa tehdään lisäyksiä ja pitsiä. siinäpä suunnittelijalle porkka purtavaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tässä oli kyllä vaikea modailla neuloessa, kun ei tiennyt miten tunika lopulta asettuisi päälle kastelun ja pingotuksen jälkeen... Aika runsaasti kyllä kiskoin tähän lisäpituutta viimeistelyvaiheessa :D

   Poista

Kiitos kommentista :)