sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Tönkkö Tankeroinen

Jos kertoisin, että käytin juuri valmistuneeseen neuleeseen 465 g lankaa, aika moni arvaisi että olen neulonut itselleni takin, vai mitä? No juu, kyllä mie takin neuloinkin, mutten itselleni vaan tyttärelle, vieläpä sille pienemmälle!


Tontunpoikanen

Lanka: Gjestal Topp't Tå (100 % villaa) harmaana (1 kerä ja vähän päälle), 
vaaleanpunaisena (3 kerää), violettikirjavana (2 kerää) ja siniviolettina (1,5 kerää)
Menekki: 465 g (!!!) yksivuotiaan kokoon
Puikot: 5 mm


On siinä yksivuotiaan takille massaa! Miulta loppui lanka projektin aikana NELJÄ kertaa, kerrassaan noloa. En ole ikinä arvioinut langankulutusta näin pieleen, en edes joskus hamassa menneisyydessä neulomisharrastusta aloitellessa. Voitteko kuvitella, että arvelin aloittaessani saavani neljästä kerästä, siis 200 grammasta aikaiseksi takin? Jostain muusta langasta olisi varmasti yksivuotiaan takki tullut ja olisi vielä jäänyt ylikin, mutta Topp't Tå:ssa on metrejä 50 grammassa vain 55 metriä. Lisäksi neuloin kaksi numeroa suositusta pienemmillä puikoilla saadakseni aikaan tiiviin ja paksun pinnan, ja ainaoikein-neulos syö simona lankaa.

Alunperin takista oli tosiaan tulossa vaaleanpuna-harmaa, mutta olosuhteiden pakosta (Topp't Tå:n valmistus on lopetettu jo jokin aika sitten) piti valikoimaan lisätä myös violettikirjava ja sinivioletti, jota sattui vielä kanssaneulojilta ja lankakaupan hyllystä löytymään.


Tomten on ollut neulejonossani siitä asti, kun sain neuleguru Elizabeth Zimmermannin kirjan Knitting Without Tears neulojien jouluvaihdossa kolmisen vuotta sitten. Jos et vielä tunne tätä kaikkien neulojien isoäitiä, klikkaa linkkiä Ullan suomenkieliseen artikkeliin. Suosittelen tuota kirjaa kaikille, olen tehnyt siitä aiemmin mm. Seamless Hybrid -paidan miehelle.

Ohjeessa on oikeastaan vain yksi koko, josta langan paksuutta vaihtamalla saadaan eri kokoisille käyttäjille sopivia takkeja. Mie halusin välttämättä tehdä takin hyvin paksusta langasta, joten silmukkamääriä piti hieman modailla (tähänkin oli selkeä ohje kirjassa).


Neulominen aloitettiin helmasta ja edettiin miehustan kautta huppuun. Hihoille jäi normaalia suuremmat aukot, mikä onkin tämän takin juju. Hihat neulottiin suoraan paikalleen, ja hihojen alasaumat olisivat olleet tämän takin ainoat saumat, mutta mie neuloin hihat pyörönä (vaikka se olikin vähän ärsyttävää) joten sitäkään vähää saumaamista ei ollut. Ennen projektin alkua selailin Ravelrysta muiden neulomia Tomteneita (niitä on muuten yli 3000!) ja poimin muutaman kivan modausvinkin: neuloin hihoihin että kylkiin valesaumat, ja tein olkapäille ennen hupun neulontaa pienet kolmen puikon päättelyt, jolloin takki sai vähän lisää ryhtiä.


Ensimmäistä kertaa elämässäni laitoin neuleeseen vetoketjun, rasti seinään! Sopivan värinen 35-senttinen ketju löytyi Kouvolasta Nauha ja Nappi -liikkeestä, kiva pikkuputiikki ja hyvä palvelu! Vähän aikaa meni asetellessa ketjua paikalleen ompelua varten, mutta vain kerran piti purkaa joten olen tyytyväinen. Ihan ei neule laskeudu samalla tavalla kuin nappien kanssa, mutta tämän kalibeerin takki seisoo lähes itsekseen pystyssä, joten pieni lisäjäykkyys ei haittaa :D


Nyt siellä joku miettii että mitä järkeä on neuloa taaperolle noin tönkkö takki! Hänelle vastattakoon, että tarkoitus oli tehdä talveksi ulkoneule, jota toppatakin sijasta voisi käyttää esimerkiksi kauppareissuilla, rattaissa istuskellessa, ja muissa sellaisissa tilanteissa joissa haalariin sonnustautuminen olisi epäkätevää. Takin ulkonäköön olen loppujen lopuksi tyytyväinen, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli jotain huomattavasti vähemmän kirjavaa. Toivottavasti mahtava massa myös takaa hyvän lämmöneristyskyvyn!


 Villa ei ilmeisesti maistu hyvältä?

23 kommenttia:

 1. Ihana takki ja ihanat kuvat :D Hieno tuli kaikesta vastoinkäymisestä huolimatta. Vetskarikin on jees, tuli itelle vähä semmonen fiilis, et kiva kun on yhdistetty vanhaa ja uutta tekniikkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vetskari tuntui siksikin paremmalta vaihtoehdolta, että nappeja varten ois tarvinnu neuloa leveämmät listat, ja mie tykkäsin näistä kapeista :)

   Poista
 2. Thihi. Voin kuvitella mielessäni, miten tätä takkia säilytetään vain asettamalla se seisomaan eteisen nurkkaan itsekseen. XD Kovasti soma on, näyttää ihan suunnitellulta värienkin käyttö.

  VastaaPoista
 3. JESTAS! Kylläpä söi tosiaan takki lankaa. Huh! Mutta onneksi löysit lisää lankaa ja sait takin käyttöön. Tyttönen on kasvanut valtavasti, ihan pikkulikka. :)

  VastaaPoista
 4. Upea takki! Tuo varmaan pitää jonkin verran kosteuttakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pitää paljonkin, paksu villa on loistava eriste.

   Poista
 5. Suloinen Tönkkö ja takki näyttää kyllä erinomaisen lämpimältä! Joskus välillä vaan se langankulutus pääsee yllättämään... Onneksi on vielä tälläkin saralla oppimista itse kullakin! :)

  VastaaPoista
 6. Lopputulos on oikein onnistunut. Onpas pikkuneiti muuten kasvanut!

  VastaaPoista
 7. Ei tää kukkanen vielä näin iso tyttö voi olla?! Kaunis takki ja varmasti käyttöä tulee. Tuon kokoiselle toppatakki on vähän turha, kun ei sitä käytetä kuin just niillä kauppa- yms. reissuilla. Neuletakki on paljon nätimpi! Ja lisäväri tuo kivasti särmää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin kummallisesti nää kasvaa, vaikka ite en vanhene yhtään!

   Poista
 8. Suloinen takki ja suloinen neiti :)

  VastaaPoista
 9. Tosi söpönen =D Ihana pieni kaima somassa takisssaan. Varmasti on käyttöö. Oikeestaan aikuisetkin tarvis tollaisen!!!

  VastaaPoista
 10. Ihana tonttutakki ja suloinen pikkuneiti! =)

  VastaaPoista
 11. Hyvinhän tuo Iiris jaksaa takin kantaa :D Kaikin puolin onnistunut projekti siis, eipähän ainakaan palele ;)

  VastaaPoista
 12. Onpa mainio takki ja toimii takuulla mainiosti juuri kauppareissuilla ja kyläillessä, kun haalari on liikaa!

  VastaaPoista
 13. onpa siinä takilla massaa! tomten on siitä hassu malli että lykkäsin sen neulomista tosi pitkään ja ihmettelin että mikä siinä vetoaa neulojiin mutta sitten jotenkin "kasvoin" siihen ja neuloin varmaan 7 vuotta sitten tokalle tyttärelleni ja sehän oli ihan lempi neuletakki pitkään!! Todella nerokas malli, kuten Zimmermannilla monestikin . Tuo teitin tonttukin näyttää siinä niin suloiselta että...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jared Flood on kirjoittanut takista modatun aikuisten version, tai ei varsinaista ohjetta mutta listan vinkkejä miten aikuisen takin saisi tehtyä. Sellanen houkuttais kovasti!

   Poista
 14. Hieno tuli! Komiampi oikeestaan kuin yksivärisenä. Ja varmasti lämmin <3.

  t. knittineer

  VastaaPoista
 15. Ei voi olla totta miten Iiris on isosiskonsa näköinen! Mutta komea ja lämmin villatakki! Luulisi tuolla villamäärällä pysyvän lämpimänä :)

  VastaaPoista
 16. Huh miten paljon lankaa noin pienen takkiin! On kyllä varmasti sitten myös lämmin, ja tosi hauska tuli tuollaisena kirjavana.

  VastaaPoista
 17. Se on kyllä ihana takki!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)