maanantai 23. huhtikuuta 2018

Ummut ja (Rauta)lammit

Taas se on takana, vuoden kieroin viikonloppu eli savolainen neuleretriitti. Tällä kertaa rettelöitsettiin Rautalammilla, Törmälän loma- ja kurssikeskuksessa. Ja kyllä meillä kaikilla oli niin mukavaa!


Paikalle saapui 41 naista joka puolelta Suomea, ja lankakauppiaitakin paikalla oli peräti neljä! Tänä vuonna tosin lankaherutuskuvat jäi ottamatta, koska miulla oli vaihteeksi varsinainen aktiiviretriitti (siis sen lisäksi että ylipäädiktaattorina pidin muiden emojen kera lankoja käsissä). Ohjasin nimittäin lauantaina makramé-työpajan jossa valmistettiin seinävaatteita ja amppeleita, ja sen jälkeen osallistuin oppilaana Neulistin ohjaamaan pajaan, jossa ommeltiin muhkeita projektipusseja.





Eikö oo ihania! Miun pussukka on tuo alarivin keltaruusukuvioinen. Instagramin puolella löyhään pussukan nyörejä ja siellä majailevat lankahankinnat näkevät päivänvalon. Instagramissa postailen nimellä emmakar, feedini näet tuosta oikeasta sivupalkista mikäli tietokoneella blogiani selaat.

Meillä on parina vuonna ollut Kieroille Puikoille varta vasten suunniteltu, virallinen retriittineulemalli. Vuonna 2015 TiiQ suunnitteli meille Villiviini -sukat, ja viime vuonna retriittineuleena oli Christa Beckerin Tubisti.

Tänä vuonna tartuin itse härkää sarvista (vai puikoista?) ja suunnittelin meille retriittisukat. Langan sponsoroi Kässäkerho Pom Pom.


Umpu

Malli: Umpu-sukat / mie ite
Lanka: Kässäkerho Pom Pom BFL Sock (75 % BFL lampaan villaa, 25 % polyamidia) värissä Syreeni
Menekki: 72 g koon 39 sukkiin
Puikot: 2,5 mm Knit Pro

Ilta-auringossa kuvatut sukat ovat todellisuudessa aavistuksen enemmän violettiin vivahtavat. En vain voinut jättää näin kaunista valoa käyttämättä, kiitos Niinalle jalkojen lainasta!



Umpujen neulominen aloitetaan kärjestä, ja ohje on kirjoitettu pyöröpuikoilla neulottavaksi. Kantapää poikkeaa hieman totutusta, se on itse asiassa saman mallinen kuin parin vuoden takaisissa Pato-sukissani, mutta toisesta suunnasta neulottuna. Tämä kantapää malli sopii hyvin rintavaan jalkaan, kanssaneulojat suorastaan hämmästyivät miten näin omituisen näköinen kantapää tuntuukin hyvältä jalassa :D

Mallineule sisältää pieniä kahden silmukan palmikonkiertoja ja kierrettyjä silmukoita, nopsaa ja nättiä. Miusta tämä pullisteleva kuvio näyttää kukkien nupuilta tai tulppaaneilta, mutta sen nimisiä neuleita löytyi Ravelrysta jo pilvin pimein. Aikani nuppu ja blossom -sanoja netin sanakirjoissa väänneltyäni vastaan tuli suomen kielen sana umpu, joka oli sanakirjan mukaan runollinen versio sanasta nuppu (ja myös ihanan pyöreä sana!). Siispä tässä Umpu -sukat.


Ohje on kesäkuuhun saakka vain retriitille osallistuneiden käytössä, jonka jälkeen sen saa ladattua Ravelrysta.

6 kommenttia:

  1. Hyvä, kun selitit. Olisin muuten jo kysynyt, että mitä ihmettä tarkoittaa "umpu". Hieno sana, otetaan käyttöön.:) Tiedätkös, minä en ole ehtinyt elämässäni vielä yhteenkään neuleretriittiin. Saa nähdä, kauanko tämmöinen kuiva kausi kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miulle sana umpu oli tuttu (olenhan opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta yliopistossa peräti puoli vuotta), mutta ei tullut mieleen ilman sitä sanakirjan vinkkiä :D

      Miten olet onnistunut noinkin aktiivisena neulojana välttymään retriiteiltä?? Tilanne on korjattava pikimmiten!

      Poista
  2. Kivat sukat kivan nimen kanssa.

    VastaaPoista
  3. Ihanat on sukat :) Kiitos päädiktaattorille hienon tapahtuman organisoinnista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kiitos myös apuemoille, ilman teitä tulis kyllä kahvintuska ja nälkä :D

      Poista

Kiitos kommentista :)