maanantai 13. tammikuuta 2014

Harvahampaan takki

Marraskuun lopulla Savoon saapuivat ensimmäiset kovat pakkaset, ja kauhukseni huomasin ettei miun lapsella ollut ainuttakaan villatakkia haalarin alle lämmitykseksi. Kyllä oli huono omatunto! Nyt on tämä puute korjattu, sopivasti tälle alkaneelle pakkaskaudelle :)


Luumu ja vispipuuro

Malli: Perusraglan ylhäältä alas
Lanka: Drops Karisma (100 % villaa) luumunvärisenä,
raitoina wanhaa marjapuuronväristä seiskaveikkaa
Menekki: 263 g, koko noin 120 cm
Puikot: Knit pro 4 mm


Inspiraatio raitatakkiin tuli söpöstä Little Coffee Bean -vauvantakista, ja yritinkin ensin neuloa ohjeen suurimman koon mukaan. Hyvin pian kuitenkin selvisi, ettei malli ollut sellaisenaan muokattavissa näin isoon kokoon, joten purin tekeleen ja aloitin neulomisen omien laskelmien ja lapsen mittojen mukaan. Muutama aloitussilmukka lisää ei olisi ollut pahitteeksi, mutta eipähän puhalla viima kaulalle!


Mie oon aina neulovinani Liljan vaatteisiin reilusti kasvunvaraa, ja kuitenkin valmis neule on just sopiva. Joko tyttö kasvaa kiusallaan lyhyenkin neuleprojektin aikana entistä kovempaa vauhtia, tai sitten mie vaan arvioin keskeneräisen neuleen aina todellisuutta suuremmaksi. Ylhäältä alas neulottava takki on kyllä paras vaihtoehto, sitä voi sovittaa useasti ja neuloa urheasti lisäpituutta vaikka hihat on mukamas jo niiiiiin pitkät. Nämäkin hihat on neulottu kahdesti, ekat oli liian lyhyet ja kapeat. Eikä kireä villatakki ole kenenkään mielestä kiva, varsinkaan vaatteistaan tarkan tyttöipanan.


Karisma on kyllä mainio lanka. Pehmeä ja edullinen, ja värikartta on mukavan laaja. Suosittelen sitä lämpimästi lasten käyttöneuleisiin, konepestävyys on iso plussa ja hinta on tosiaan niin halpa, ettei nopeasti pieneksi jäävä vaate harmita niin paljon kuin arvokkaammasta langasta neulottu. Miun kokemuksen mukaan Karisma myös kestää hyvin nyppyyntymättä, ja neuletuntumastakin se saa kiitettävän arvosanan. 

Wanha marjapuuronvärinen seiskaveikanjämä löytyi erään lankalaarin pohjalta, ja Lilja valitsi sen raitaväriksi. Varmuuden vuoksi raidoitin vain vartalo-osan, ja senkin suhteessa 4 krs Karismaa / 2 krs seiskaveikkaa, etteivät raidat karhentaisi tai jäykistäisi vaatetta liikaa. Lopputulos on sekä äidin että tyttären mieleen! Sopivat napit löytyivät omasta jemmasta. 

On muuten paljon helpompaa ja mukavampaa neuloa nappilista vasta viimeiseksi! Onhan siinä toki ylimääräistä viimeistelytyötä, mutta napinläpien paras mahdollinen määrä ja välimatka hahmottuvat parhaiten vasta valmiiseen neuleeseen. Miulla kun on tapana tehdä niitä läpiä joko liika tai liian vähän...

Takista tuli oikein hyvä, jospas se mahtuisi ainakin tämän talven loppuun!


Ipana lahjottiin kuvausmyönteiseksi suklaakonvehdilla ja luvalla käyttää Angry Birds -housuja!

32 kommenttia:

  1. Voi miten iiihana malli Lilja on, ihan syntynyt poseeraamaan <3. Takkikin on just eilä melekein. Ihan jopa vähän harmittaa, ettei omat lapset perusta neulevaatteista, onneksi isommalle sentään asusteet kelpaa.

    VastaaPoista
  2. Raikkaan värinen takki, ihana! Ja ihanat on myös kuvat ja tyttö niissä, hyvät on ilmeet! :D

    VastaaPoista
  3. Vitsit miten nätti villatakki! Tollanen olis kiva ihan aikuisenkin koossa :).

    VastaaPoista
  4. Todella kiva malli! Meidän lapset tekee ihan samaa, eli kasvaa projektin aikana niin että siitä tule aina just sopiva. Kiitos lankavinkistä! Meidän kylän lankakauppa loppui ja on hyvä tietää mitä kannattaa tilailla nettikaupoista ilman hypistelyä. Markettilangat ei sovi minun käsille.

    VastaaPoista
  5. Nätit värit, joihin napitkin sointuu mukavasti! Plussaa kivoista kuvista. :)

    VastaaPoista
  6. Kerrassaan ihana! Pitäis itekki joskus kokeilla tehä jotain näin isoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsen takissa ei loppujen lopuksi ole paljoa enempää työtä kuin villasukkaparissa :)

      Poista
  7. Tulipa nätti, ja vaatetuksen väreihin hyvin sopiva. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä ois kyllä kiva neuloa muutakin kuin pinkkiä!

      Poista
  8. Ihana on takki ja tyttö siellä takin sisällä :) Olen kyllä samaa mieltä kanssasi Karismasta, siinä on loistava peruslanka hyvillä värikartoilla.

    VastaaPoista
  9. Ihana takki! Kauniit värit ja raidat loppuu kivasti hihojen yläosassa - näyttää niin kuin olisi lyhythihainen takki pitkähihaisen päällä. :)

    VastaaPoista
  10. Tosi kiva raitatakki ja aika hyvät lahjukset! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä on varsin edullista tää mallin palkkaaminen kuvauksiin ;)

      Poista
  11. Aivan ihana villatakki ja söpöläinen on mallikin :)

    VastaaPoista
  12. Mahtava malli ja poseeraus! Ja soma väriyhdistelmä takissa!

    VastaaPoista
  13. Liljan ilmeet varastaa kyllä kaiken huomion, hyvin on malli lahjottu ja kelpaa tuossa takissa pakkasia pitää. Meidän Kuopus ei huoli villatakkeja, fleeceä se olla pitää. Pah! Alpakkabolero sentäs kelpas, mutta ei siitä riitä lämpöä pelkästään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kävi tosiaan niin ettei fleeceäkään ollut saatavilla silloin ekoilla pakkasilla, kaikki oli jääneet pieniksi :/

      Poista
  14. Takki on kyllä valloittava, samoin kuin omistajansa.

    VastaaPoista
  15. Ihanat värit takissa! Ja poseeraukset myös. Venähtääkö Karisma sun mielestä blokatessa? Olen kartellut sitä yhden epäonnisen kirjoneulekokemuksen jälkeen, mutta onhan sillä noita hyviäkin puolia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä miun mielestä mitenkään erityisesti venähtänyt, rentoutui kyllä kuten täysvilla yleensäkin. Ja sen varaan laskinkin, sain takkiin mukavasti venyteltyä vähän lisää leveyttä ja pituutta :D

      Poista
  16. Ihana takki! Onko missään ohjetta tähän perusraglaniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No esimerkiksi tuo linkkaamani Little Coffee Bean -takin ohje on perusraglania vauvoille :) Ravelryn kautta löytyy hakusanoilla "top-down" ja "raglan" aikas monta ilmaisohjetta aikuisillekin.

      Poista
  17. Tosi ihana takki! :) Minähän olin kaukaa viisas ja kudoin pojille talveksi villavaatteet jo elokuussa. Vähän meinasi jo alkaa ketuttaan, kun ei tullutkaan pakkasia ja villavaatekelejä - vaan onneksi ne nyt viimein sitten tuli, niin ei mennyt neulominen hukkaan. :) Mukavia pakkaspäiviä sinne teillekin!

    VastaaPoista
  18. Onpa kiva takki! Minun tyttäret kulkevat fleecevälitakeissa, ja neulojan omatunto tosiaan soimaa... Jos heille ehtisin neuloa, neuloisin minäkin raitatakit raglanina ylhäältä alas :)

    VastaaPoista
  19. Nauroin näille kuville :D Go Lilja!

    VastaaPoista
  20. Valloittava harvahammas ja sille mahtavasti sopiva takki! ;D

    VastaaPoista
  21. Ihana harvahammas :) Ja kaunis takki!

    VastaaPoista
  22. Ihana villis ja ihana harvahammas! Viimeinen kuva on täyskymppi! =D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)