tiistai 14. helmikuuta 2017

Pyhät oksat pihlajissa


Pyhäiset Marjat

Malli: Pihlaja -lapaset / Lapasesta Lähtöö Savossa -vihkonen, Taito Itä-Suomi
Lanka: Paksu Pirkkalanka (100 % villaa)
Menekki: 111 g ohjeenmukaiseen kokoon
Puikot:  Knit Pro 3 mm & 3,25 mm

Näitä kintaita onkin tehty pitkään ja hartaasti, ja vaikka missä! Tammikuun viimeisenä lauantaina olin Kuopion Taito Shopilla järjestetyssä käsityölauantai-tapahtumassa kirjoneulenäytöksen "esiintyjänä" lapasineni. Paikalla kierteli parin tunnin aikana hurjan paljon väkeä, ja kiinnostusta herätti niin lankojen pitelytapa ja lankajuoksujen sitominen, lankadominanssi, kuin myös tapani neuloa aina ja kaikki pyöröpuikoilla loopaten.


Puhuin suu vaahdossa kirjoneuleista yli kaksi tuntia, ja näytin yhä uudestaan ja uudestaan samat kikat. Ja kylläpä oli hauskaa! Neuloin kyllä siinä selostaessani välillä ihan mitä sattuu, oikean käden lapanen on esimerkiksi jonkin verran kireämpi ranteen kohdalta kuin vasen. Suurimman osan aamupäivästä miun ja pöytäni ympärillä oli kolmen ihmisen paksuinen muuri, yksi kuva sentään tallentui kameraan missä näyn muutenkin kuin päälaen osalta.

Eivät ne ihmismassat sentään vain miuta olleet saapuneet katselemaan, vaan paikalla olivat kässämartat neulomassa pikkuisia suomisukkia, esiteltiin Suomi100-sukkalankaa, ja muitakin työnäytöksiä oli tarjolla. Distant Knitterin blogista voi katsella lisää kuvia tapahtumasta.

Kirjoneulesmalleistaan tutuksi tullut Niina Laitinen oli myös paikalla suuren sukkamäärän kanssa. Hänen esittelypöytänsä oli ihan toisessa päässä Taito Shoppia, joten pääsin sinne jutskailemaan vasta kun olin jo pois lähdössä. Siinä vasta mukava ja helposti lähestyttävä tyyppi, ja mikä määrä ideoista!


Lapasesta lähtöö Savossa -vihkosesta ja sen malleista kerroinkin tarkemmin jo joulun alla tässä postauksessa. Taito Shopissa on nyt tarjolla jokaisesta vihkosen lapasmallista tarvikepaketti ohjeineen, ja lapasohjevihkosia on myös myynnissä. Näiden Pihlajien lisäksi suosikkeihini kuuluvat kannen Norppa-palaset ja hulvattomat kalalapaset ruotokuvioineen. Niiden kimppuun seuraavaksi!


Takaisin Pihlajiin. Se on kuulemma yksi suosituimpia malleja koko lapasvihkosessa, enkä ihmettele. Kauniit, raikkaat värit ja sievä kuvio, ja ovat huomattavasti helpommat toteuttaa miltä näyttävät. 

Ohjeet eivät kyllä ole sieltä kaikkein seikkaperäisimmästä päästä, eli aloittelijalle en lähtisi näitä suosittelemaan. Kokenut neulojahan ei juuri muuta tarvitse kuin kaavion kirjoneuleesta, joka onkin ohjeessa oikein hyvä. Sanalliset ohjeet sen sijaan jättävät aika paljon arvailujen varaan. Miuta tämä ei häirinnyt, ja lapasten neulonta oli suhteellisen sulavaa. Toki olin jatkuvasti tuhannen solmussa lankojeni kanssa, välillä kun kaikki kuusi väriä olivat kerralla neuleessa kiinni... Onnistuin myös katkaisemaan vasemman lapasen peukaloa neuloessa toisen kolmemillisen puikkoni, joten oikea lapanen on neulottu yhdellä kolmemillisellä ja yhdellä kolmekaksvitosella. Ihan samankokoiset tuli, sitä tiukkisrannetta lukuunottamatta.


Leveähän tämä malli on, vähän oli patakinnasolo neuloessa. Varsinkin kun paksua pirkkalankaa kolmosen puikoilla tikuttaessa lopputulos on melkoista peltiä. Hämmästyin kuitenkin Taito Shopilla verratessani omia tekeleitäni kaupan mallilapasiin, miullahan oli huomattavasti sirommat! Olen näihin kyllä erittäin tyytyväinen, tiivis pinta pitää näpit kuivina ja lämpiminä.

Kiitos ystävälle käsien lainasta kuvaustarkoituksiin, kyllä oli taas ohikulkijoilla hauskaa kun emännät yritti pystysuoraa muuria ylös kiipiä...

13 kommenttia:

 1. Suloiset lapaset ja kaunis malli.
  Ihanaa Ystävänpäivän Iltaa Sinulle.

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä niin hyvät sammalet, että :) Ihmetyttää itsekin kyllä nuo peukalokiilattomat patakinnasmallit. Sirot lapaset on paljo mukavammat. Tosin päällyslapasina tuommoiset menee kyllä täydellisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nää on niin leveet ettei se peukalokiilattomuus nyt niin vakavaa ole :P

   Poista
 3. Piti kolmeen kertaan lukea, kun on niin ihana juttu js niin ihanat mallit! Onpa teillä ollut mukavaa! Todella inspiroivat ja kauniitkirjoneuleet! Varsinkin mustikkapuolukka :)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanat lapaset! Näyttäisi myös että tuo ohjevihkonen on täynnä muitakin ihania malleja, saakohan sen tänne Ouluunkin jostain tai onko täälläkin myynnissä Taito Shopissa, hmm...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan paikallisesta Taito Shopista voisi kysyä, josko he tilaisivat sinne? Tai Taito:n verkkokaupasta myös voisi löytyä.

   Poista
 5. Oot ollut varmasti elementissäsi Taito Shopissa neulomassa (ihan vain näin blogiasi seuranneena). Lapaset on kauniit. Ja kaikki mallit jotenkin niin savolaisia, heh :)

  Ja sivuhuomiona tuo sivusiili hiuksissasi. Tykkään siitä kovasti ja oon itekin joskus sellaista päähäni suunnitellut. Mutta mies ei oo suostunut leikkaamaan enkä oo ite tohtinut. Kai sitä kampaajalle asti pitäisi vaivautua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onhan se mukavaa esitelmöitseä hyvin tuntemistaan ja innostavista tekniikoista. Siksi tykkään noista kansalaisopiston opetushommistakin niin paljon!

   Suosittelen kyllä kampaajaa ainakin ensimmäiseen sivusiilin leikkaukseen. Miulla on ollu jo niin pitkään että trimmaan välillä ite, muuten pitäs käydä vähän väliä kampaamossa... Mut kyllä sen sit huomaakin ku ite on sheivannu 😅

   Poista
 6. No nää on kyllä tosiaankin harvinaisen siron oloiset patakinnaslapasiksi! Mä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi kirjoneulelapaset on aina malliltaan patakintaita.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)