perjantai 23. elokuuta 2013

Metsähippi

Note to self: "Kylläpä tuo ilta-aurinko paistaa ihanasti puiden välistä takametsään, tän vastavalmistuneen takin voiskin kuvata siellä" = ei hyvä ajatus.

Kaikki kuvat on nimittäin sen takin osalta joko täplikkäitä:


Tai pimeitä:


Happy Cardi

Lanka: Noro Kureyon, Debbie Bliss Donegal Luxury Tweed, Patons Classic Wool, 
Cascade 220, Drops Lima, Karisma ja Nepal, BC Garn Lucca, Schachenmayr Juvel.
Menekki: 745 g
Koukku: 6 mm

Ensimmäistä kertaa törmäsin Puro Iloon Outin ja Soilen blogeissa heinäkuussa. Virkattu takki näytti niin riemastuttavan villiltä että sen alkuperästä piti heti ottaa selvää, ja niin alkoi purokuume kasvaa. Sen verran miulla sentään oli järkeä päässä etten tyhjentänyt Kalajoen Halpa-Hallia Novitan Purosta (olin siellä reissussa kun kuume iski) vaan luetteloin lankavarastosta valmiiksi tähän sopivat langat (ja kipaisin paikallisesta käsityökeskuksesta vähän lisää Noroa mukaan, köhköh) että pääsisin heti kotona aloittamaan koukuttelun.

Purolangan värit ovat kyllä kauniit (eikä ois tullu pääteltäviä lankoja kuin kaksi per tilkku) mutta miulla on  niin huonoja kokemuksia sen kulutuskestävyydestä etten ois uskaltanut käyttää koko takkia pilaantumisen pelossa jos oisin sitä lankaa käyttäny.


Jos klikkaatte mallilinkkiä, huomaatte ettei Puro Iloon ole oikeastaan ohjetta vaan melko tarkka kuvatutoriaali vaatteen kokoamisesta. Virkatun kukkaneliön ohje löytyy samasta blogista täältä. Mitoituksesta tai mistään muustakaan ei siis ollut saatavilla tarkempia tietoja, joten ei kun rohkeasti kokeilemaan. Vaate aloitetaan selkäneliöstä joka virkataan omaan selkään sopivaksi. Sitten vaan palasia virkkaamaan, tämänkokoiseen takkiin niitä menee 28 kappaletta sen ison selkäkukan lisäksi. Miun palaset ei kyllä ole ihan ohjeen mukaisia, olin kirjoittanut sen itelleni huolimattomasti ylös joten sovelsin sitten omiani mm. terälehtien pylväsmäärien suhteen.

Palasten yhdistämiseen sain kullanarvoisen vinkin Lellulta. Alkuperäisessä takissa ne oli ommeltu yhteen, mikä ei missään tapauksessa sopinut miun pirtaan. Ajattelin ensin vain virkata ne kiinteillä silmukoilla toisiina kuten yleensä teen tilkkupeittojen suhteen, mutta Lellu neuvoi miuta yhdistämään ne kjs-ps -yhdistelmällä ja hyvin toimi! Saumat ovat nyt litteät ja tavallaan neliöiden uloin kerros. Virkkasin myös kiinteitä silmukoita koko takin ympäri samalla ruskealla villalla jolla yhdistäminen tapahtui.


Hihojen kanssa sitten pitikin vaivata aivosoluja pitempään, ja tästä eteenpäin on kaikki oikeastaan omaa sovellusta. Ohjeessa hihat olin tehty erikseen tasona (!) ja ommeltu kiinni. Samoin hihojen alla ei ollut ollenkaan ns. kainalovaraa, ja tämä altistaa kainalon kovalle vedolle ja kulutukselle. Ravelryn Oulu-ryhmässä yhteisvirkataan Puro Iloa, ja siellä olivat monet virkanneet hihan suljettuna kiinni suoraan käsiaukkoon. Hyvä keino tämäkin, mutta mie halusin istutetut hihat.

Tässäkin toimi alusta asti käyttämäni metodi: kokeilemaan vaan. Aloitin istutetut hihat suoraan olkapäältä alaspäin, ja hyvinhän se onnistui. Itse asiassa niin hyvin että taisin vähän ylpistyä: ei sitä turhaan ole muotoilua opiskeltu :D Virkkasin hihat siis kahden pylvään ryhminä 3/4-pituisiksi, sopivat mielestäni tyyliin parhaiten (ja ne pitkät hihat on aina tiellä...)


Lopuksi virkkasin vielä kolme kerrosta pylväitä takin niskaa tukevoittavaksi kaulukseksi. Tämäkin toimi yli odotusten, takki pysyy päällä ja istuu mainiosti vaikka onkin tällainen liehuke. Seuraavassa kuvassa miun kädessä näkyy poronluinen kinnasneula, jota yritin asetella huivineulaksi pitämään takkia välillä kiinni. Ei toiminut. Hyviä vinkkejä kauniiden huivineulojen ostopaikoista otetaan vastaan!


Materiaaleista vielä. Valitsin varastosta (kahden ostamani ja kahden jo ennestään omistamani Kureyon -kerän lisäksi) ainoastaan luonnonkuituja sisältäviä lankoja, vahvuudeltaan kaikki jotakuinkin 160-220 m / 100 g. Mainittakoon että valinnanvaraa oli paaaaaljon, mutta en tällä kertaa halunnut joukkoon ollenkaan muovia.  Ette ehkä huomaa mutta olen tavoistani poiketen yrittänyt käyttää vähemmän värejä kuin yleensä: tässä ei ole lainkaan keltaista eikä valkoista :D Tämä takki on mainio tapa tuhota varastossa liian pitkään majailleita keriä!


Tästä tuli melkoisen, öh, iloinen takki! Mies jo kysyi että etkai aio tuota missään ihmisten ilmoilla käyttää? No voihan tähän sitten kääriytyä kylminä talvi-iltoina, ja kääriä noihin liehukkeisiin vaikka loputkin perheestä lämmittelemään :)

Viimeisen kuvan otti muuten Lilja. Aika hyvin pysyy järkkäri neljävuotiaan käsissä!

60 kommenttia:

  1. On se vaan niin ihana. Erittäin kauniit värit sun takissa.

    VastaaPoista
  2. Upea. Oikeastaan melkein kivempi näin kuin pelkästä Purosta tai Norosta virkattuna, tai minä nyt vaan tykkään väreistä :) Toisaalta voisi näyttää kivalta myös ihan yksivärisenä... Hmmm, milloinhan se olisi valmis jos nyt heti aloittaisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noita paloja kauan virkkaa kunhan on tarpeeksi paksu lanka ja koukku!

      Poista
  3. Kaunista värien sommittelua! Pirteän reipas se on, hippitakki tosiaan. :)
    Ja pointsit Liljalle - sulla on pian private neulekuvaaja siellä kotona. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieläpä huomattavasti kärsivällisempi kuin tuo neljännevuosisadan sitä iäkkäämpi kämppis...

      Poista
  4. Wau! tosi hieno ja ihanan värinen :)

    VastaaPoista
  5. Jännä, miten kun yhdestä mallista näkee monta eri värivariaatiota, niin kummasti se alkaa omiakin aivonystyröitä kiinnostamaan. Eikä sillä,etteikö alkuperäinen mallikin olisi kiinnostusta herättänyt. Kiinnitin jo aikoinaan tähän takkiin huomiota oma kopassa, mutta silloin ajattelin etten saa sitä ikinä valmiiksi. nyt ehkä pitää jo miettiä homma uusiksi. Virpi on kyllä aivan omaa luokkaansa noita malleja kehitellessään. ;)

    Huivineulasta tuli mieleen, ostin tuostä päivärannan cittarin alexis kaupasta knit pron(?) huivisolkia, oli vaikka minkä näköistä ja -muotoista. Piti ostaa vain yksi, ostin kaksi(joista toinen on jemmassa, enkä muista missä jemma on...). seemmoisia puisia, varmaan sopis ihan kivasti noin iloiseen "liehukkeeseen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos vinkistä! Pitääkin pisteytyä siellä joku kerta...

      Poista
  6. hienoa!! wow!! ja IHANAN VÄRIKKÄS!!!!

    VastaaPoista
  7. No ohan hieno. Kyllä sitä pitää muuallakin esitellä kuin kotisohvalla! Eiks muotoilija saa olla niin boheemi, että voi liehua värikkäästi ja iloisesti töissäkin tämmöisessä takissa :-D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa'a, mie en oo vissiin vielä ihan niin taiteilijaksi ehtiny heittäytyä :D

      Poista
  8. Tosi hieno! Paljon hienompi kuin tähän asti näkemäni =) Alkaa houkuttaa tuollainen vaikka aluksi ajattelin et liikaa väriä mulle! Mähän tykkään väreistä mitä ihmettä oon ajatellut?

    VastaaPoista
  9. Minusta tuossa takissa on väritys kohdillaan. Metsäkuvat, joita hiukan moitit, ovat mielestäni valtavan hienoja takin hehkuvan punaisen kanssa. Hetken jopa mietin, josko sittenkin tekisin hippitakin myös itselleni - kaapissahan lankoja kyllä riittäisi (siis muutakin kuin Puroa), mutta ehkä en vielä ole hommaan ihan valmis. Valtavan hieno! Ja miehellesi näytän täältä kieltä; kyllä tuommoisessa voi hulmahdella. Erottuupahan rouva paremmin tungoksessa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Et sie niistä puroista kyllä eroon pääse ennenkun itselleskin takin koukuttelet ;)

      Tuo argumentti ei ehkä mene miehelle läpi, mie pidän yleensä niin kovaa meteliä missä liikunkin (saati jos liikutaan ipanan kanssa yhdessä) että en kyllä häviä tungokseenkaan :D

      Poista
  10. Vau, aivan ihana takki! Ja hienosti muotoiltu tosiaan :)

    VastaaPoista
  11. Todella hieno! Ja minusta värit on just huiput, tottakai voi käyttää missä vaan! :D Muuten houkuttelis mutta virkkaus ei sovi mun käsille sitten yhtään :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miunkin käsi huusi hoosiannaa ennen virkatessa, mutta avun löysin Cloverin ergonomisista virkkuukoukuista joilla on ihanan kevyt virkata! Ne löydettyäni en oo perusmetallitikkukoukkuihin katsonutkaan!

      Poista
  12. Ei voi kuin ihailla tuota värien sommittelua! Upea takki eikä ollenkaan liian värikäs ihmisten ilmoilla pidettäväksi :)

    VastaaPoista
  13. Oi kun on hieno! Etkä kyllä syyttä ole ylpeä muotoilutaidoistasi :)

    VastaaPoista
  14. Ihana takki! Ja kiva nähdä tällainen myös ei-purosta-neulottu versio :)

    VastaaPoista
  15. Karkki! Ihana! Miun takki on vielä hihaton ja palasissa, en ole osannut päättää miten ompelisin yhteen mut pitääkin ehkä kokeilla tuommosta kjs -ps tapaa.

    VastaaPoista
  16. Hieno takki! :) Kommentoin aiemmin sitä "räväkkyyttä", niin mun mieleeni nuo norot ja purot on olleet aina liian tummia, itse olisin tehnyt varmaan tuonkin takin kirkkaammista väreistä. :) Vaikka värejä on paljon, niin nuo sinun takkisi värit on kyllä minun makuuni erittäin hillittyjä. ;) Tiedät varmaan, mitä tarkoitan, kun olet minun blogiani seurannut. Tarkensin tämän siksi, kun joskus vastakommentoit, että miten voi muka olla tämän räväkämpää - mun mielestä tuo ei ole yhtään räväkkä, vaan pikemminkin siis hyvin hillitty ja sopii käytettäväksi ihan missä vaan tilaisuudessa, jossa pitää pukeutua asiallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, tunnen kyllä myös siun käsityksen räväkkyydestä :D

      Poista
  17. Hieno hippitakki:) Voi tuota pitää ihan missä vaan!

    VastaaPoista
  18. Älä tee näin kivoja asioita. Iskee himo :/ Toi on NIIIIN kiva. Ehkä miun on pakko joskus itekin. Ehkä. Ihan kun en riittävän hippi ois jo nykyään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hippi ei ole hippi ilman hippitakkia ;) Anna mennä!

      Poista
  19. Todella kaunis, iloinen takki! Harmi, ettei tuo virkkaaminen ole minun vahvuus, muuten yrittäisin tehdä tällaisen :)

    VastaaPoista
  20. Miehet ei vaan tajua. Hieno! :)

    VastaaPoista
  21. Ihana takki ! Juuri tuollaisia ihanuuksia sitä pitää saada katukuvaan lisää. Miehet eivät ymmärrä vaateasioissa hyvän päälle..ovat liian varovaisia..konservatiivit. Upea takkisi käyttöön vain. Takaan että saat siitä ainoastaan positiivista palautetta, se on niin kaunis .

    VastaaPoista
  22. Hei ihana metsähippi! Mahtava takki ja malli ja värit. Miesten kommentit käsitöistä (ja ylipäätään vaatteista) on kyllä ihan parhaita ja usein oikein odotan edes pientä silmien pyöräytystä riemunkirjavia töitä tai ostoksia esitellessä. :)

    VastaaPoista
  23. Mahtava, upea ja ihan täydellinen. Värejä riittää mutta silti ne sopivat yhteen eikä tulos ole ollenkaan liian kirjava. Olisipa minullakin tällainen... Käyttäisin ihan taatusti ihmisten ilmoilla :) .

    VastaaPoista
  24. Voi mitkä värit! Kauniin takin olet tehnyt.

    VastaaPoista
  25. Todella upea virkattu takki!...tykkään :)

    VastaaPoista
  26. Mahtava takki! Eikä kuvissa ole todellakaan mitään moitittavaa.

    VastaaPoista
  27. Aivan mahtavan iloinen takki. Seuraavan kerran päälle vaan, kun lähdet miehen kanssa jonnekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa, pitäs varmaan ihan kiusallaan laittaa :D

      Poista
  28. Mielettömän UPEA

    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  29. Kaikki muut on jo sanoneet kaiken, mutta siis järjettömän nätti (:

    VastaaPoista
  30. Syksy saa siis tulla - värien kirjoa parhaimmillaan, ei todellakaan pahimmillaan (terkut vaan miehelle)! :D

    VastaaPoista
  31. Upea värikäs neule ja hieno on kuvausympäristökin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Omalta tontilta löytyy jos jonkinlaista vielä käyttämätöntä kuvauspaikkaa :)

      Poista
  32. Aivan ihana! Samanlainen takkihan on myös minulla tehtynä, mutta kyllä tämä sun takkisi on hieman onnistuneempi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvia takista vaaditaan! En ole nähnyt vielä yhtään tällä mallilla tehtyä rumaa takkia, joten siunkin versio on varmasti hieno :D

      Poista
    2. Vaatihan se tiettyä kanttia ilo-takin pitäminen. :) Multa puuttuu vielä kunnon kuva, mutta jotain on jo blogissa ollut. http://lady-knit.blogspot.fi/2013/04/elamani-rakkaus.html

      Poista
  33. Nyt vastavierailulla. Ihan huippu-iloinen villatakki! Ja kaunis metsä vaikkakin vaikea valo kuvien suhteen! Jää lukijaksi!

    VastaaPoista
  34. Mukava fiilis ja ihanasti väriä täällä blogissasi :-) Täytyyhän tällaista meinikiä seurata.

    VastaaPoista
  35. on se hieno. mutta alkaa olla NIIN monessa blogissa jo että taidan haudata ajatuksen tuon mallin virkkaamisesta tyytstin. (juuri pari päivää sitten istuin dösässä yhden ilo-takin takana. nätti oli sekin...)

    niin juu ja miehet vs. värit. Joillekin vastakkaisen sukupuolen edustajista kaikki paitsi musta ja harmaa on räväköitä ja liian värikkäitä - joten... :-) go figure!

    VastaaPoista
  36. Upea takki, kyllähän tota kelpaa kylillä esitellä!

    VastaaPoista
  37. Upea takki, kyllähän tota kelpaa kylillä esitellä!

    VastaaPoista
  38. Vau! Olet sinä hurjan taitava ja viitseliäs. Nostan hattua! :) Varsinainen ilopilleritakki! Ja miten hienon kuvan Lilja on ottanut!

    VastaaPoista
  39. Ihana takki! Löysin tänne "Missä neuloimme kerran"-blogin kautta ja jäin vähän selailemaan. :) Katselen yleensä blogeista kaikki virkkaus-aiheiset jutut ja selailen muitakin mielenkiinnolla. Täällä on kyllä kaikkea mukavaa, kiva blogi kertakaikkiaan!

    VastaaPoista
  40. Tyrmäävää! Sekä sinun takkisi että tyttäresi taito käyttää kameraa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)