keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Vuodenaikaromantikolle

Sain Gummerukselta arvioitavaksi mahdottoman söpön neulekirjan:


Klompelompe olikin minulle ennestään tuttu konsepti, sillä arvioitsin myös ensimmäisen suomennetun kirjan, Ihania neuleita lapsille, aika tasan kaksi vuotta sitten. Viime vuonna ilmestyi toinen suomennettu Klompelompe, Neuleita koko perheelle, mutta sitä ei miun kirjahyllystä löydy.

Hanne Andreassen Hjelmås ja Torunn Steinsland jatkavat hyväksi havaitulla linjallaan, ja kolmas Klompelompe, Neuleita kaikkiin vuodenaikoihin, pullistelee ohjeita takkeihin, haalareihin, housuihin, pipoihin, lapasiin, mekkoihin ja no, ihan kaikkeen. Koko perhe löytää joukosta omansa, malleja löytyy vastasyntyneen nutusta miehen villapaitaan, ja pikkupikkuisesta leikkihaalarista koon XL hameeseen. Kirjasta löytyy myös useampi sarja, joka sisältää neuleita koko perheelle samalla aiheella. Esimerkiksi Talvikäpy -sarja sisältää niin vauvasetin myssyineen, neuletakin taaperosta aikuiseen ja vielä lapaset ja sukatkin, kaikissa sama kirjoneulekuvio. 



Tällä kertaa neuleet on jaoteltu vuodenaikojen mukaan: on sydäntalven, kevättalven ja kesän neuleet, on kouluvaatteet, syksyn kotoiluvaatteet ja tietenkin sokerina pohjalla jouluneuleet. Paatuneen vuodenaikaromantikon sydäntä lämmittää!



Kirjan kuvat ovat upeita: samanaikaisesti aivan yltiösöpöjä ja kuitenkin havainnollistavia siten, etteivät neulemallin yksityiskohdat jää lukijalle hämärän peittoon. Lähestulkoon kaikista malleista on sovituskuvien lisäksi tarjolla myös tasona otettu kuva, josta viimeistään neuleen tarkka muoto selviää. Mukana on sopivasti kauniita kuvituskuvia, joilla on saatu eri lukuihin tunnelmaa ja syvyyttä. Pointsit myös siitä, ettei tästä kirjasta löydy ah-niin-trendikkäitä isoja valkoisia alueita (eli tylsää tyhjää tilaa) vaan kuvia on käytetty runsaasti myös esittelytekstien taustana.


Kaikista kirjan luvuista löytyi malleja, jotka voisin hyvin kuvitella neulovani. Osa asusteista oli kuitenkin hyvin samantyyppisiä kuin aiemmissa kirjoissa, ja miulle tuli parikin kertaa sellainen tunne, että tän olen nähnyt jo jossain aiemmin. Ruotsalaisia folklore-neuleita sisältävä Juhlaperinteitä-luku jäi miulle hieman vieraaksi polvihousuineen ja liivimekkoineen, neuleet vaikuttavat ehkä suomalaisen silmään turhan koreilta, mene ja tiedä. Toisaalta luvun lopusta löytyy todella kaunis, pitsiselkäinen Alise-jakku, jonka voisin kyllä kuvitella neulovani vaikka hääjuhlaan.



MUTTA. Niin kaunis kuin Klompelompe onkin, eräs anteeksiantamaton puute kirjassa on: ohjeissa käytettyjen lankojen tarkat tiedot puuttuvat. En ollut uskoa silmiäni kun tämän huomasin, ja plarasin kirjan kannesta kanteen varmaan viisi kertaa jonkinlaisen lankaluettelon toivossa ennen kuin hyväksyin asian. Joka ohjeen alussa ilmoitetaan tietenkin puikkokoko ja neuletiheys, mutta käytetystä langasta löytyy ainoastaan nimi ja värikoodi, eli juoksumetrien lisäksi jopa kuitusisältö puuttuu. ANTEEKSIANTAMATONTA.

En ymmärrä, miten tämän tason suunnittelijoilta on näin tärkeä asia unohtunut. Suurin osa ohjeista on suunniteltu Klompelompen omille langoille, ja kirjasta löytyy myös jokunen ohje muiden valmistajien, esimerkiksi Sandnesin langoille. Toki ajatuksena on varmasti lisätä suunnittelijoiden oman lankabrändin menekkiä, mutta aina on neulojia, jotka haluavat käyttää omia suosikkilankojaan tai käyttää jo kotoa ennestään löytyviä materiaaleja. Näin ollen olisi äärimmäisen tärkeää tietää käytetyn langan metrimäärä ja kuitusisältö, jotta korvaavan langan löytäminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Järkytyksestä toivuttuani kaivelin esiin ensimmäisen Klompelompen ja järkytyin jälleen, ei siitäkään löytynyt lankojen tietoja, vaikka tuolloin lankamerkkien kirjo oli vielä suurempi. Huhhuh.


Loppupäätelmä: Kaunis ja monipuolinen neulekirja, joka ehkä saa anteeksi tämän ainoan (joskin valtaisan) puutteensa.

Omat suosikkini löysin syksyn osiosta, tarvitsen ehdottomasti muhkeat kotoilusukat, ja vanhemmalle lapselle paksu paita jännällä selkähalkiolla olisi mainio! Ja tottahan ne monta vuotta suunnitellut tonttulakit täytyy jo täksi jouluksi neuloa.

17 kommenttia:

  1. Tarkkojen lankatietojen puuttuminen ei oo välttämättä suunnittelijoiden syy, vaan kustantaja on päättänyt, ettei niitä "tarvita". Kustantajalla voi olla aika paljon lopullista päätösvaltaa siihen, mitä kirjaan painetaan, ja jos se päätösvaltainen ei ole itse neuloja niin... Joo, arvaat varmaan, kenellä on erinäisiä pelkoja tietyn kirjan suhteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, enpä tullut tätä ajatelleeksi. Tosin sitten herää kysymys, ketä se palvelee jos lankatiedot jätetään tietoisesti pois?

      Poista
  2. Hauska sattuma, että arvioimme melkein samaan aikaan tätä kirjaa! Ihana se todellakin on, mutta minulta jäi kokonaan huomaamatta, että lankojen tarkemmat tiedot puuttuvat.

    VastaaPoista
  3. Minua ei haittaa sen tiedon puuttuminen, sillä asian voi tarkistaa Googlesta tai Ravelrysta ja Klompelompe-keriä on vain kolme. Pieni vaiva kirjoittaa lankatiedot ylös paperille ja laittaa sen paperin kirjan väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki etsivä löytää tiedot, mutta itse en neulekirjaan uppoutuneena haluaisi lähteä kännykkää kaivelemaan vaan odotan, että kaikki tarvittavat tiedot löytyvät kirjasta itsestään 🙂

      Poista
  4. Minulla oli tuo kirja lainassa kirjastosta. Ihan kivoja neuleita ja varmasti innostuisin enemmän, jos olisi pienempiä lapsia. Tässä uusimmassa oli minusta enemmän neuleita myös aikuisille tai sitten ne olivat kivempia kuin aiemmissa kirjoissa. Lankojen perustietojen puuttuminen ärsytti minuakin, mutta onneksi on Ravelry, josta ne pystyy itse tarkistamaan. Tosin kaikki eivät sitä käytä. Nyt on lainassa JennyPennyn Kirjoneuleita pakkaspäiviin, siinä on melkein kaikki Ravelrystä tutut kirjoneulelapaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JennyPenny onkin miulle ihan vieras, täytyy tutustua!

      Poista
  5. Todella kauniit ja suloiset neulemallit. Mielenkiintoinen kirja.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa siltä, että pitäisi hommata tämä kirja omaankin kirjahyllyyn. Tälle joululle meidänkin tytöt tarvitsisivat päivitetyt versiot neulotuista tonttulakeista. Jotenkin ihastuin noihin kokovalkoisiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, löysin tästä monta toteutettavaa mallia sekä koululauselle että pikkusiskollekin 😍

      Poista
  7. Kirja on aivan ihana. En osaa kaivata tarkempia lankatietoja, sillä Google löytää tarvittaessa😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki löytää ja helposti löytääkin, mutta se ei poista sitä faktaa, että kirjan tiedot ovat puutteelliset 😉

      Poista
  8. Olen samaa mieltä, että lankatiedot pitäisi olla. Sitten kun jokin lanka on poistunut markkinoilta, tulee ajan kanssa paljon vaikeammaksi löytää sen tiedot. Ja hyvän kirjan on nimenomaan tarkoitus kestää aikaa.
    Olen muuten ihmetellyt sitäkin, että ohjeissa on joskus tarvittava kerämäärä ja metrimäärä, mutta ei grammamäärää, m/100g-tietoa tai kerien painoa. Silloinkin jää hyvin olennaista tietoa puuttumaan.
    Mirja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, kun kirjasta ei löydy langan tietoja, ei voi tietää sitäkään, myydäänkö lankaa 50 g vai 100 g -kerillä.

      Poista
  9. Tuo sama kirja on minulla kirjastosta lainattuna juuri tuossa lankakorin päällä. Kuvia olen ihaillut ja ohjeita tavaillut. Jotain pientä siitä varmaan tarttuu neulomislistallekin. Olen samaa mieltä, että neuleet olivat hyvin samantyyppisiä kuin aiemmin, kauniita kyllä. Ja tuohon samaan lankatietojen puutteeseen törmäsin myös ja sitä ihmettelin, sillä se on itsellekin tärkeä tieto. Mutta kaunis kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis se tosiaan on! Pysyy uskollisena tyylilleen, siitä kai ne samankaltaisuudet johtuvat.

      Poista

Kiitos kommentista :)