perjantai 26. elokuuta 2016

Mummun viisauksia ja talvitunnelmaa

Elokuun lopussa alkaa taas kesällä hiljaiseloa viettänyt neuleinto nostaa päätään. Uusia ihastuksia ja ideoita tuntuu pursuilevan joka tuutista, ja omaa lankavarastoakin saa taas silmäillä uusin, innostunein silmin. Myös lasten asustevarastoa tulee pengottua kriittisesti, kuka tarvitsee uuden pipon, kenellä ovat kaikki villasukat jääneet pieniksi?

Näin syksyn kynnyksellä onkin oiva aika tutustua uusiin neulekirjajulkaisuihin. Sain sopivaan saumaan Gummerukselta arvosteltavaksi supersuosittujen norjalaissuunnittelijoiden juuri suomennetun Klompelompe - Ihania neuleita lapsille -kirjan. Tämä valokuvaaja Hanne Andreassen Hjelmåsin ja graafinen suunnittelija Torunn Steinslandin 168 sivuinen teos sisältää yli 60 neuleohjetta, ja oli viime vuonna Norjan myydyin tietokirja. Odotukseni olivat siis korkealla! Varsinkin kun takakansiteksti julistaa kirjan jokaisen neulemallin olevan "taitavasti suunniteltu moderni klassikko, jossa on ripaus romantiikkaa ja retroa".


Klompelompe tekee positiivisen vaikutuksen jo ensiselailulla. Satumainen, rauhaisa, ja tietyllä tavalla ajaton tunnelmaa jatkuu kansikuvasta aina viimeisille sivuille asti. Huurteiset värit ja pohjoismainen miljöö ovat läsnä koko teoksessa. Koko sivun kokoisia suloisen syksyisiä ja talvisia kuvia on runsaasti, kirjan ulkoasu on mielestäni kaunis ja taitto selkeä.

Kirjasta löytyy eniten neulemalleja 1-6 -vuotiaille lapsille, ja useissa malleissa kokoja riittää koululaisillekin.  Myös vastasyntyneille on omat neuleensa, ja aikuisillekin löytyy pari ohjetta. Ohjeet on jaettu kolmeen eri vaikeustasoon, eniten taitaa löytyä keskitason ohjeita. Miun silmään suurin osa kirjan ohjeista on helppoja ja nopeita, ja nimeäisinkin tasot 1: tosi helppo, 2: helppo ja 3: keskitaso. Kolmostason neuleet ovat näet suuritöisempiä (esimerkiksi kirjoneuleinen Ludvigin paita ja sievä Tildan takki laskoksineen), mutta eivät kuitenkaan vaikeita. Klompelompen neuleisiin on käytetty pääasiassa merinovillaa Sandnesilta, Vikingiltä, Dropsilta ja Dale Garnilta. Pointsit siis helposti saatavilla olevista ja tarkoitukseen hyvin sopivista materiaaleista.


Kirjan neulemallit eivät varsinaisesti ole maata mullistavia uusia innovaatioita, vaan pikemminkin kauniita ja kekseliäitä perusneuleita pienillä jipoilla. Ja hyvä näin, ostava yleisö tällaisella kirjalla on varmasti suurempi kuin turhan monimutkaisia ohjeita sisältävillä.

Kaikkein tärkein (ja paras) seikka näissä neulemalleissa tulee tässä: takkien, paitojen ja housujen ohjeet ovat saumattomia. Ihan etsimällä etsin kappaleista neulottavia vaatteita, enkä löytänyt. Hurraa! Tätä on nykyaika, voi kun vielä neulovat massat sen ymmärtäisivät... Suomessa niin häviävän pieni määrä paperijulkaisuista sisältää saumattomia malleja, että Klompelompe on erittäin tervetullut lisä nykyhetken neulekirjavalikoimaan.


Ohjeet tosin saisivat olla joiltakin osin tarkempia. Aina ei sanota, pitäisikö neule aloittaa tasona vai pyörönä, ja onko neulomissuunta alhaalta ylös vai päinvastoin. Voisin kuvitella, että kokematonta neulojaa tämä saattaa hämätä. Ohjeista puuttuvat myös eri kokojen mitat, koot on eritelty vain ikäryhmiin. Kaikki 2- tai 5-vuotiaat eivät suinkaan ole keskenään samankokoisia, joten neuleohjeessa tulisi ehdottomasti kertoa joka koosta vähintäänkin pituus olalta helmaan sekä rinnanympärys.

Lasten neuleista puhuttaessa käytettävyys ja ulkonäkö ovat mielestäni yhtä tärkeitä. Kun neuleaikaa ei ole rajattomasti käytössä valitsen itse mielelläni malleja, joita voi käyttää niin kauniina syyspäivänä kaupunkireissulla kuin haalarin alla pakkaspäivänäkin. Klompelompe sekä järkeviä käyttöneuleita, että ei-niin-käytännöllisiä söpöstelyhepeneitäkin. Jälkimmäisiä kyllä löytyy yllättävän paljon, mutta suuressa ohjemäärässä ne eivät ihme kyllä ärsytä, vaan tuovat kivaa piristystä joukkoon.


Klompelompe sisältää ohjeita sekä asusteisiin että isompiin vaatteisiin. Vähän yllättäen suurin yksittäinen ohjeryhmä on hatut eli pipot, niitä löytyy kokonaiset 20 mallia! Osa tosin on eri versioita samasta perusmallista, esimerkiksi Vesselimyssy, Vesselipanta, Vesselimyssy vauvalle, Susselimyssy ja Susselimyssy vauvalle ovat oikeastaan vain yksi malli eri variaatioilla. Toisaalta on kiva saada paljon valmiiksi mietittyjä versioita, jää ehkä omat modailut kerrankin tekemättä kun suunnittelija on jo valmiiksi varioinut mallia eri tarkoituksiin :D

Iso plussa myös kattavasta villahousuvalikoimasta, monet lastenneulekirjat sisältävät vain yhden tai pari mallia, Klompelompe tarjoaa kokonaiset seitsemän villapöksyohjetta. Sukkaohjeita ei sen sijaan ollut ainuttakaan! Miulle henkilökohtaisesti tämä ei ole ongelma, mutta ehkä kirjan kokonaisuuteen olisi sopinut sukkamalli tai pari? Aikuisten neuleet olisi sen sijaan voinut jättää kokonaan pois, nissä ei tunnu olevan mitään kummempaa uutuusarvoa, ja ne jäävät kokonaisuudessa jotenkin irrallisiksi.


Klompelompe on hyvin visuaalinen teos, ja sitä voi katsella lasten melkein kuin satukirjaa. Kaikki neuleet on kuvattu useampaan kertaan niin käytössä kuin tasonakin, ja myös tunnelmakuvia löytyy. Mielestäni jälkimmäiset kuuluvat ehdottomasti hyvään neulekirjaan, pelkkiä oppikirjakuvia sisältävä opus olisi auttamattoman tylsä, oli sitten sisältö kuinka mainio tahansa. Useissa kuvissa neuleita on myös yhdistelty keskenään eri tavoin, pointsit siitäkin. Kyllä huomaa, että suunnittelijatiimin yhteinen linja on selkeä ja kuvat niinikään ovat "omaa tuotantoa".

Loppuun vielä ote kirjan alusta, luvusta nimeltä Mummun neulevinkkejä. Mummu on viisas nainen vai mitä sanotte:

"Aloittelijan ja kokeneen neulojan ero ei ole niinkään siinä, että ettei kokenut tee koskaan virheitä, vaan siinä, että konkari viitsii purkaa ja aloittaa uudestaan. Hän tietää, että se on vaivan arvoista."


Kylläpäs tuli jaariteltua! Näin miulle käy kun jostain innostun. Ja ehkä nyt arvaattekin, että joistakin puutteista huolimatta tykkäsin lujaa Klompelompesta. Voisin suositella sitä kaikentasoisille neulojille, joiden lähipiiristä löytyy alati villavaatteita tarvitsevia naperoita. Tämä kirja tulee kestämään aikaa. Suuria haasteita ja uusia innovaatioita kaipaavien lienee kuitenkin syytä kääntyä muiden teosten (tai internetin ihmemaan) puoleen.

Omat suosikkineuleeni Klompelompenista ovat Lentäjänlakki, Kovispöksyt ja Tanssihame, näistä viimeinen ehkä kirjan epäkäytännöllisin malli mutta ah-niin-ihana :D Ensiksi pistin kuitenkin puikoille lipallisen Vesselimyssyn langasta, jota pahat kielet väittivät retriitin värjäyspajassa sisälmysten väriseksi. Mitäs nyt sanotte, kattokaa miten söpöä pintaa!


13 kommenttia:

 1. Täytyypä tutustua! Meillä myös käyttää sekä lapset että aikuiset paljon villavaatteita. ja niitä yllätys yllätys taas työn alla... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua on myös jos löytyy saumattomia ohjeita! Itse muunnan nykyään kaikki neuleet mahdollisimman saumattomiksi, raglanneuleet pässeet myös suosioon. Käyttömukavuuden lisäksi ovat nopeampia tehdäkin. =) Ja Tytölle olisi kiva löytää neulelegginsien ohje ettei tarvitse itse aina soveltaa...

   Poista
 2. Näyttääpä tosi kivalta! Mie haluaisin ehdottomasti tehdä tuon lentäjänlakin, mahtaisikohan siinä olla koko ihan aikuisenkin päähän..

  VastaaPoista
 3. Mul on tuo kirja just kirjastosta ja mäkin tykkään vaik onkin helppoja malleja. Mätänevät suolet näyttää oikein kauniilta neulottuna =D

  VastaaPoista
 4. Harmi, etteivät omat muksut enää paini tuossa 1-6 -vuotiaiden sarjassa. Jään odottamaan Vesselin sisälmyksiä. :)

  VastaaPoista
 5. Niinpä niin... konkari aloittaa siitä, mihin aloittelija lopettaa. ;)

  VastaaPoista
 6. Mummun viisaus voisi myös olla, että konkari näkee mieleenkiintoisen värisessä langassa haasteen ja mahdollisuuksia, ei pelkkiä sisälmyksiä ;)

  VastaaPoista
 7. Viisaat on mummun sanat :) Ja kauniiksi muuttuu ällölangan väri valmiissa pinnassa!

  VastaaPoista
 8. Ihania ohjeita näyttää olevan kirjassa. Täytyykin vierailla kirjastolla. Hyvää perjantaita!

  VastaaPoista
 9. Tuli Klompelompe-kaipuu. Täytyypä koittaa saada ostettua tai ainakin lainattua.

  VastaaPoista
 10. On kyllä ihania nuo Klompelompekirjat. Ainut vaan että minulla takkua nuo kaaviot,en tajua oikein kuinka monta oikeeta silmukkaa tulee langankiertojen väliin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)