sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Saumaton hybridi

Vihdoin perjantaina valmistui kahden kuukauden ahkeroinnin tulos (--> valmistautukaa kuvatulvaan)!


Okei, saatoin neuloa kahden kuukauden aikana paljon muutakin, koska tämä loputon sileän neulominen alkoi aika ajoin tympiä ankarasti...


Miespaita

Malli: Seamless hybrid sweater with shirt-yoke by Elizabeth Zimmermann
Lanka: 7 veljestä armeijanvihreänä
Menekki: 545 g (rinnanympärys 102 cm)
Puikot: 4,5 mm Knit Pro


Tämä on ensimmäinen villapaita jonka olen tuolle miehekkeelle neulonut. Aika pitkään olinkin onnistunut sitä välttelemään, kun ollaan oltu yksissä kuitenkin yli puoli vuosikymmentä. Lapasia, sukkia ja pipoja olen sille tikutellut, mutta en paitaa. Miksikö? Miesten paidat on isoja. Ja tyyyyyyylsiä :D


Nyt ajattelette että nettihän on pullollaan toinen toistaan mahtavampia paitamalleja myös miehille, mikä pakko se on neuloa sitten täysin sileä paita? Siksi, että mies tarvitsi ja halusi nimenomaan sellaisen paidan, jota voisi käyttää tallilla mopoja ja autoja korjaillessa ja muita projekteja rakennellessa. Jos siis olisin tehnyt hänelle vaikkapa Johanneksen, olisin itkenyt verta kun väistämätön kauhuskenaario ovenpieleen repeytymisestä / öljyyn tahriutumisesta / hitsauskipinän polttamasta reiästä olisi toteutunut.

Samasta syystä myös lankavalinta on tuttu ja tylsä, eikä ainakaan lisännyt neulenautintoa vaikka väri onkin mainio ja sopii miehelle kuin nenä päähän. Miulla sattui olemaan muutama vuosi sitten hankittua saman värierän seiskaveikkaa tarpeeksi. Ja veikassa on kyllä se hyvä puoli että se kestää konepesun (ja jopa keittämisen, kokeiltu on!) hätkähtämättä tippaakaan. Siispä sen öljytahran ilmestyessä peli ei ole menetetty ;) Ja lankaa jäikin vielä sen verran että tulevien reikien ja repeytymien paikkaamiseen riittää materiaalia.


Saumattoman hybridin ohje löytyi Knitting Without Tears -kirjasta jonka sain kalakukkoneulojien jouluvaihdossa. Silmukkamäärät laskettiin ensin tulevan käyttäjän mittojen ja neuletiheyden perusteella. Paita neulottiin alhaalta ylös, eli ensin hihat ja vartalo-osa erikseen pyörönä, ja ne yhdistettiin sitten kaarrokkeen alussa. Kaarrokkeen alkaessa neulontakin muuttui huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, ja paita valmistuikin sitten muutamassa päivässä. Zimmermanin kirjasta löytyi tällaiselle perusvillikselle neljä eri olkapäävaihtoehtoa. Valitsin shirt-yoken koska se vaikutti mielenkiintoisimmalta, ja arvelin että se istuisi miehekkeelle parhaiten.


Olkapäiden "satuloiden" reunat kyllä voisivat olla siistimmätkin. Ohje neuvoi nostamaan aina ensimmäiset silmukat neulomatta, mutta niin tehdessäni tuo kavennusketju röllötti reikäisenä joka suuntaan vaikka olisin kuinka kiristänyt silmukoita. Nyt tilanne ei ole niin paha, mutta ei tuo kyllä siisteimmästä päästä ole. No, eipähän ole reikiä.

Pari lyhyttä, silmukoitavaa saumaahan tuohon tuli, molempiin kainaloihin ja yksi pystysuunnassa tuohon niskan taakse. Pääsinpäs taas harjoittelemaan silmukointia, ja vielä siinä on kyllä treenamista ettei sauma kiristäisi. Tässä kuvassa silmukoitu kohta näkyy yhtenä aavistuksen kireämpänä kerroksena tuossa olan ja kaulan välissä:



Kuten kuvista näkyy, niin hyvähän tästä tuli. Mahtava. Just sopiva. Jos joku vika pitää löytää niin hihat on ehkä viitisen senttiä liian pitkät, mutta eipähän ranteet palele. Ja mieskin tykkäsi, tuolla se puuhailee ulkona uudessa villapaidassaan <3


Tämä paita on sekä kahelin aakkoshaasteen E-kirjaimeni (Elizabeth Zimmermanin paita) että uudenvuodenlupaukseni maaliskuun uusi tekniikka

Tässä kuussa en sitten saanutkaan muuta aikaiseksi tämän paidan lisäksi kuin Daybreakin. Mutta sainpahan kulutettua 647 g lankaa, jes! Alkaa seiskaveikkavarastokin pikkuhiljaa käydä vähiin. Ja lankalakko on pitänyt! Vielä 152 päivää jäljellä ;)

27 kommenttia:

  1. Hyvä perusvillapaita, johon kuitenkin löytyi mielenkiintoista opeteltavaa. Muuten, minun miehekkeellänikin on tuollainen mopo odottamassa korjausta!

    VastaaPoista
  2. Tarkkaan harkittu neule. Meinaan jo itekin itkee verta kun nään et lapaset (niinkin pieni asia) on purkautumassa tms. Ja nyt kun neuloin yhdelle miespuoliselle kaverille lapaset ni hää ei edes uskalla käyttää niitä kun pelkää hävittävänsä. :D Eli ei villapaitaa sille!

    Mutta tuo kyllä näyttää komeelta miehekkeesi päällä.. Ainoan hämmästyksen hetken kiljasin ku tajusin, että tosiaan, ootteha työ sen puoli vuoskymmentä jo pitäneet yhtä. Niin se aika vaan menee, sillon oltiin vielä abeja... :D

    VastaaPoista
  3. Komee on, sekä paita että mies paidassaan. :) Tuo kaarroke näyttää tosi siistiltä, eikä sun mainitsemat epäkohdat kyllä näy kenenkään muun silmään kuin omaasi. Sitä "kiristävää" silmukoitua riviäkin yritin kovasti kuvasta etsiä, mutta en löytänyt. Pahus. ;)

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää ja mielenkiintoinen yksityiskohtakin työstä löytyy. Harmi kun tuo minun mies on niin lämminverinen ettei ikinä pitäis paksua villapaitaa, oon kahdesti neulonut ja molemmat on jääneet pitämättä. Ohutta kinusi, käskin ostaa kaupasta. :D
    Mutta hei miten aiot pärjätä retriitin lakossa, eikös siihen vois tehdä viikonlopun mittaista taukoa?

    VastaaPoista
  5. Onpa fiksun näkönen villapaita! Usein miehille on ihan ihmeellisisä, tämä on miehekäs ja tyylikäs!

    VastaaPoista
  6. Kiva paita! Totta, miesten paidat ovat tappotylsiä. Joskus pitäis ihan laskea kuinka monta silmukkaa joutuu vääntämään. Miusta hihat näyttää ainakin kuvissa passeleilta, ja joskus ne pikkuisen "lyhenee" käytössä, jos tulee poimuja.

    VastaaPoista
  7. Kyllä tuota paitaa täytyykin esitellä useammassa kuvassa. Hienoa työtä ja sopii hyvin miehellesi. Täytyy varmaaankin tutustua malliin tarkemmin. Voisi olla hyvä tv:n katselu neule neulottavaksi.

    VastaaPoista
  8. on muuten komia paita! ja sopii tosiaan käyttäjälleen. ja nythän sä sait säästettyä sun ihanimmat langat ihan itsellesi :D

    VastaaPoista
  9. Minuakin kutkuttaisi nuo erikoisemmat hiharatkaisut, laitoinkin Zimmermanin kirjan viime kuussa tilaukseen.

    VastaaPoista
  10. Wau, komea paita! Ja mielenkiintoinen tuo yläosa. Minullakin on tuo kirja, mutta en ole siitä mitään tehnyt.

    VastaaPoista
  11. Hieno peruspaita, satulaolkapäät on kiva yksityiskohta. Huvitti nuo lankaperustelusi, ei millään pahalla siis. Kyllähän kaikki neuloo 7veikkaa vaikka kuinka inhoaa sitä.
    Mulla sama vika, etten oo miehelle paitaa saanu neulottua vaikka kyllä kaikkea muuta. Eppäilen koko ajan että pittäiskö hän sitä. Tuollasta peruspaitaa hänkin on toivonu, joten ehkäpä hän sen joskus saakin tai sitten ei ;)

    VastaaPoista
  12. Komia on paita, ei voi muuta sanoa. Ja kyllä vähän pienemmillekin miehille neuloessa on hyvä siihen lankavalintaan kiinnittää huomiota. On se konepestävyys ehdoton ykkönen ja sekin on tullut testattua ihan vahingossa, et Janne ja 7-veikka kestää 60:n kirjopesun, keittämistä en oo kokeillu:):). Mielenkiintoinen hiharatkaisukin, laitanpa muistiin.

    VastaaPoista
  13. Voi, kun siitä tuli tyylikäs! Kyllä tuossa paidassa kelpaa touhuta. Mielenkiintoinen tuo hiharatkaisu, ja istuu mainiosti. Onneksi jaksoit tikutella langasta huolimatta. :D

    VastaaPoista
  14. Upeaa jälkeä! Miesten villapaidat on supertylsiä, oli niissä sitten sileää tai jotain jännittävää pintaneuletta - ihan vaan, koska ne on niin valtavia! Ja faktahan on myös se, että miehet haluavat sen yksinkertaisimman näköisen. Jouluna tein veljelle palmikkopaidan.. ei auttaneet ne palmikot kyllä tylsyyteen tippaakaan. :D

    VastaaPoista
  15. Toihan näyttää oikein hyvältä miehesi päällä:-) Meillä miehen lempparineulepaita on kanssa mun joskus aikoinaan neuloma Rogue. Se on hillittömän komee siinä kelttipaidassa;-P (ei mitenkään subjektiivinen mielipide) mutta muuten neulomukset miehelle jää pakostakin vähiin kun se on niin kuumaveristä sorttia. (kuulemma nyt on t-paitakeli. jepjep.)

    VastaaPoista
  16. Hieno paita miehelle, tuosta en keksi mitään vikaa! Yleensä aina joku miesten malleissa nyppii, mutta tuo on hyvä!

    VastaaPoista
  17. Hyvän näköinen ja oikein miehekäs paita =)

    VastaaPoista
  18. Kiva paita, varsinkin tuo hartiaseutu. Minä en kyllä raaskisi nähdä noin hirvittävää vaivaa remppavaatteen takia...

    VastaaPoista
  19. Siitähän tuli passeli paita! Hartiatkin näyttää mukavalta!

    VastaaPoista
  20. Tosi hyvännäköinen, klassinen, upea malli. Varsinkin noi olkapäät mun mielestä korostaa hyvin hartioita.

    VastaaPoista
  21. Oikein miehekäs ja hyvin istuva paita =o)

    VastaaPoista
  22. Hieno villapusero! Tykkään nuista satulahihoista - niitä olis mukava kokeilla.
    Mie olen kans yhen simppelimmän harmaan 7 veljestä -puseron tehny miehele kämppäpaidaksi. Nyt se haaveilee semmosesta hienommasta. Ohjeitaki on kateltu, mutta jotenki se alottaminen on vain niin tuskasta ko tietää, ettei valmista tule ihan heti (eikä kuukaudenkaan päästä). Mutta mitäpä sitä ei vaimo miehelleen tekis.. ;o)

    VastaaPoista
  23. Tyylikäs, klassinen paita. :) Sinulle on muuten blogissani jotain!

    VastaaPoista
  24. Ihana blogi! Jäin lukijaks =))

    VastaaPoista
  25. Onpa upea neule! En olisi moista osannut tehdä ilman saumoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)