lauantai 27. elokuuta 2011

Talven varalle

Keskeneräisten neuleiden korin pohja on pian näkyvissä!

Villalenksit
(Käännös Lilja - suomi: lenksit = legginsit)

Malli: oma, apua Vilsongeista.
Lanka: Nalle, vaaleanharmaa ja itsevärjätty viininpunainen
Menekki: 170 grammaa kokoon 104
Puikot: Knit Pro sukkikset & pyörö 3,5 mm

Aloitin nämä villahousut Liljalle jo helmikuussa, kun piti saada taas uusi helppo ja ohjeeton neule bussimatkoja ja luentoja varten. Ja lapsen vaatevarastosta sattui myös puuttumaan kyseinen ylen hyödyllinen vaatekappale. Tyttösellä on ihana mummon neuloma villahaalari, mutta leudommilla keleillä se tuntui turhan tuhdilta lisältä toppahaalarin alle. Villapöksyt lämmittäisivät sopivasti alituiseen lumessa istuskelevaa naperoa.

Aloitin lahkeensuista ja neuloin ne pyörönä, mutta sitten saikin koko työ jäädä odottelemaan parempia neulomisfiiliksiä. En nimittäin keksinyt, miten saisin yhdistettyä valmiit lahkeet siten, että saisin housuihin myös haarakiilan (onko se edes oikea termi?). Siis sellasen leveämmän kohdan haaraan, että housut istuu hyvin, niinku kaupasta ostetuissa perushousuissa. Tasona neulottuja sen mallisia villahousuohjeita kyllä löytyi pilvin pimein, mutta jostain syystä miun päähän ei vain tuolloin mahtunut, miten toteuttaisin saman pyörönä, ja koko neule hautautui unohduksiin.


Pari viikkoa sitten kaivoin nämä kaksi irrallista lahjetta esiin ja aloin taas tikuttaa. Löysin nimittäin Ullasta tällaisen ohjeen, jonka avulla palaset loksahtuvat kohdalleen päässäni ja tajusin jutun jujun. Lilja oli kesän aikana venähtänyt sen verran, että lahkeisiin piti neuloa melko lailla lisää pituutta ennenkuin pääsin housuosan kimppuun. Pöksyt valmistuivat tuotapikaa, missäs muualla kuin linja-autossa koulumatkoilla neuloen.

Lapsi ei tarvitse enää päivisin vaippaa (hurraa!), joten en nähnyt tarvetta neuloa takapuolta etupuolta korkeammaksi. Vyötärölle tein reikärivin ja pujottelin siihen solmittavan nyörin jotta housut pysyy ylhäällä, haalarin allahan näitä todennäköisesti tulee eniten pidettyä. Lahkeissa on kunnolla kasvunvaraa, ja joustinneule venyy nimensä mukaisesti leveyttä niin paljon että nämä pöksyt mahtuvat varmasti ainakin kaksi vuotta jos ei pitempäänkin. Ja sen jälkeen voi helposti neuloa vaikka molempiin päihin lisää pituutta! Olettaen siis että lanka kestää niin monen vuoden käyttöä...

Tämä on jotain vuosikertanallea arkistojen kätköistä, kuitenkin 100-grammaisten kerien ajalta. Ihanan viininpunaisen värjäsin viime vuonna koulussa värjäyskurssilla. Nallea on siitä helppo värjätä, ettei se mene miksikään vaikka keitos vahingossa pääsisikin kiehahtamaan. (Tai kiehumaan viisi minuuttia kun ahkera opiskelija istuu kahvitauolla...)

Vielä pitää odotella muutama päivä että saa luvan kanssa neuloa näille pienille varpaillekin lämmikettä... Sukkasadossahan miekin olen taas mukana kuten parisataa muutakin neulojaa. Sukkalangat huutelee kutsuvasti tuolta lankakopasta johon olen ne valmiiksi järjestänyt, ei millään malttaisi odottaa torstaihin!

17 kommenttia:

  1. Ihanat villapöksyt! :) Mää haluaisin itselleni myös tollaset villahousut... Niin ja oliko ne "vuosikertanallet" niitä 100-grammaisia, joita alkoi tulla markkinoille pari vuotta sitten, vai peräti siltä ajalta, kun 90-luvulla Nallet myytiin 100 gramman kerissä...? ;) Ja tiedätkö mitä, minä olen neulonut ensimmäisen villapuseroni ajalla, jolloin Nallet myytiin VYYHDISSÄ! :D Novitakin oli silloin vielä Rondo...

    VastaaPoista
  2. Ihanat.Just mietinkin et meiltäkin puuttuu kokonaan villapöksyt talvelle.Pitää varmaan ottaa seuraavaksi puikoille :)
    Ja kyllähän ne omiakin jalkoja kivasti lämmittäisi,jos vain jaksisi niiiin pitkät lahkeet neuloa :D

    VastaaPoista
  3. Voi että minä tykkään lasten paljaista varpaista, ihania kuvia. Eikä villapöksyissäkään ole mitään vikaa ;-).

    VastaaPoista
  4. Suloiset ja niin tarpeelliset pöksyt!

    VastaaPoista
  5. Ihanat! Täällä olisi joustinneuleinen villahaalari viimeistelyä vailla... Kätevä kyllä juurikin siksi, että venyy paljon tarpeen mukaan. Meillä oli viimetalvena vallan käytössä ohuen ohuet meronovilla-villikset sukkahousujen tilalla, tykkäsin tosi paljon! Kyllä tuo lämpimänä pysyminen varmasti auttoi paljon siihen, ettei paljoja sairastettu. =) Nyt pitäisi kokeilla ommella kerrasto merinovillasta, tulee vielä miellyttävämpi ja ohuempi alusasu. =)

    VastaaPoista
  6. Vieläkö on monta keskeneräistä, vai vieläkö pitää lankalakkoa jatkaa?
    Pökät on kyllä kivat, neuloispa joku mullekin tommoset. :)

    VastaaPoista
  7. Hienot villapöksyt! Ja ah niin tarpeelliset!

    VastaaPoista
  8. Ihanat villahousut. Vyötärönauha on hyvä idea.

    VastaaPoista
  9. Makeet pöksyt! Kyllä kelpaa talven tulla :) Ja aivan mahtava tuolla alempana tuo siksakpeitto, upea! Taidan aloittaa minäkin...

    VastaaPoista
  10. Kyllä noissa kelpaa olla, kun pakkaset tulee.

    VastaaPoista
  11. Kivat villahousut sait Liljalle tulevaksi talveksi tehtyä. Eikö olekin kumma, että jotkut projektit vaan rupee venymään syystä tai toisesta... =o)

    VastaaPoista
  12. Voi miten pirteän hauskat villapöksyt:) Ihanat!

    VastaaPoista
  13. Tällaiset tarvis itellekkin! :)

    VastaaPoista
  14. Ihanat villapöksyt! Varmasti lämmittää talvella!!! :)

    VastaaPoista
  15. Blogin uusi ulkoasu on ihanan avara, tosiaan nuo hienot kuvat pääsevät oikeuksiinsa. Mun pitäiskin varmaan neuloa siskontytölle jotkut vastaavat villahousut, nuo on niin hienot. :)

    VastaaPoista
  16. Sukasadon kautta bongasin blogisi ja voi mitä ihastuksia täällä onkaan. Nämä villikset on aivan ihanat. Minäkin neuloin isommalle neidille juuri villaledginsit Nallesta. Ohje oli minullakin hakusessa viime kevättalvesta lähtien ja tämän syksyn Novitassa oli sitten juuri sopiva ohje, jota soveltaen housut tein. Ihastuttava pikkumalli myös sinulla :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)