torstai 22. joulukuuta 2016

Savonmua lapasissaViime vuosina Taito Pirkanmaa on julkaissut liudan ohjeita ja ohjevihkosia Roosa nauha -sukkiin ja -lapasiin, maakuntalapasiin, onpa Pirkanmaan kunnilla paikkakuntalapasiakin. Mallit ovat olleet näyttävästi esillä Suomen kädentaidot -messuilla syksyisin, mutta tänä syksynä messukäynnillä huomasin ilokseni myös savolaisväriä joukossa: Taito Itä-Suomi ry, joka toimii Pohjois- ja Etelä-Savon alueella, on julkaissut oman ohjevihkosensa Suomi 100 -vuotta juhlavuoden kunniaksi!


Lapasesta lähtöö Savossa -vihkosen kaikki 15 lapasohjetta ovat uusia, tätä mallistoa varten itäsuomalaisten ideoimia ja Taito Pirkanmaan suunnittelemia. Kaikissa malleissa käytetään Pirkka lapaslankaa, jonka mie ainakin tunnen paksuna Pirkkalankana.


Lapaset ovat pääasiassa luontoaiheisia kirjoneulelapasia, kirsikkana kakun päällä muutamia kierreraitoja ja hapsumalleja. Jos kirjoneuleesta tykkää, niin vihkosesta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Hilpeä Muikku ja leikkisä Kuutti sieltä helpoimmasta päästä, haasteellisimpia ehkäpä Hirvi pitkine lankajuoksuineen. Lapsuuteni kesät Saimaan vesistöillä viettäneenä tunnen läheiseksi niin Norpan kuin Olavinlinnankin. Kaikista malleista isommat kuvat näet täältä. Sivulta saa myös ladattua Puunrungot-mallin neuleohjeen ilmaiseksi.

Mikäli lapaset innostaisivat tarttumaan puikkoihin mutta kirjoneule ei ole vielä hallinnassa, niin sitä voi tulla opettelemaan ihan kädestä pitäen Kuopioon! Taito Shop torin laidalla järjestää helmikuussa 2017 kahden illan mittaisen Lapasesta Lähtöö -neulekurssin, torstaina 9.2. ja 16.2. klo 17.30. Ilmoittautumisohjeet ja tarkemmat tiedot kurssin sisällöstä päivittyvät tammikuun aikana Taito Shopin kurssi-sivuille.


Lapasesta lähtöö Savossa -ohjevihkon hinta on 6 euroa,  ja sen voi ostaa Taito Itä-Suomen Taito Shopeista ja taitoshop.fi -verkkokaupasta. Myynnissä on myös tarvikepaketteja ohjeineen yksittäisiin lapasiin. 

Sain valita Kuopion Taito Shopista testattavaksi yhden neulepaketin, ja monien mainioiden vaihtoehtojen joukosta valitsin sen johon ensimmäisenä kiinnittyi huomioni, eli Pihlaja -lapasiin.Yksi syy kauniin kuvioinnin lisäksi oli se, että rakastan kääntöreunoja! Ihan paras tapa aloittaa lapanen. Tai sukka. Tai pipo. Tai mikävaan. Hetkeen en olekaan kirjoneuletta taiteillut, mutta nopeastihan tämä vanha koira muisti temppunsa. Oon vaan vähän väliä melkoisessa solmussa lankoineni, parhaillaan kaikki kuusi lankaa kerralla kiinni työssä kun eihän niitä nyt mitenkään voi välillä katkaista, ettei vaan tulis lisää pääteltävää...

12 kommenttia:

 1. Noista tulee aivan ihanat! Ja muutenkin houkuttelevan näköinen vihko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan, oikein yllätyin miten monta kivaa mallia siinä on! Ainakin kymmenen mallia jotka vois ottaa puikoille vaikka samantien :)

   Poista
 2. Kauheen somat lapaset tulossa! Mie sain joulukalenterista tuon ohjevihkosen! Norppalapaset ainakin houkuttais, kun vaan ehtisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu norpat on kivat, mie jo mietin et millaisilla väriyhdistelmillä niitä vois tehdä... Diskonorppa!

   Poista
 3. Ei voi kuin ihailla, miten tasaista jälkeä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Langat ovat niin paksuja ja puikot ohuet, että neulepinnasta tulee tasaista ihan väkisin :D

   Poista
 4. Ihanat! Minä tein kangasniemen kansallispuku lapaset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangasniemi-lapasissa olikin tosi kauniit värit!

   Poista
 5. Aivan ihanat-punainen ja vihreä-juuri minun lempivärini!Täytyykin kyllä käydä ostamassa tuo vihkonen,kalliskaan kun ei ole:)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vihkovinkistä! Muikku koukuttaisi, ja muinaispukuun mieleni minun tekisi pukeutua :-D

  VastaaPoista
 7. Kauniin väriset lapaset tulossa<3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)