keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Koulun penkillä

Tekstiilimuotoilun opiskelu on hauskaa, koska se tuntuu äärimmäisen harvoin koululta. Tässä jaksossa meillä on kuosisuunnittelua, värjäystä ja kankaanpainantaa.

Tänään oli koko päivä värjäystä, se on huippukivaa! Nyt tehtiin puuvillavärjäyskokeiluita, ja mie tietenkin halusin värjätä kankaiden lisäksi lankaa, kun siihen kerran on lupa ja mahdollisuus.

Lähtötilanne: 50 g Novita Oklahomaa kirkkaanvalkoisena, 25 g samaa lankaa beigenä, ja 30 g Lily Sugar 'n Creamia vaaleanvihreänä, kaikki oman varaston kätköistä.

Kankaita värjättiin kattiloissa Drimarene-väreillä, mutta lankakattilaan käytin nestemäisiä Semitone-värejä, niistä löytyi haluamani sävy. Toiveena oli murrettu punainen, violettiin vivahtava, ja näiden kolmen vyyhdin värjäämiseen tarvittiin yhteensä vain 3,7 ml väriä!

Teollisilla väreillä värjääminen eroaa melkoisesti luonnonvärjäyksestä, ainoasta värjäysmuodosta jota olen aiemmin kokeillut (pesukonevärjäystä ei lasketa): Kattilaan kaksi litraa vettä joka lämmitetään viiteenkymmeneen asteeseen. Sitten sekaan vesimäärän mukaan mitatut glaubersuola ja pesusooda, värit, ja lopuksi värjättävät, kastellut materiaalit. Soppaa hämmennellään varovasti silloin tällöin, lämpötilan pitäisi pysyä siinä viidenkympin tienoilla. Kangaskattiloita voi sekoitella ronskimmin kuin lankakattiloita.

Huomatkaa tyylikäs työkaapuni, isomummon vanha kotimekko!

Tunnin kuluttua kaadetaan värisoppa pois ja värjättyjä materiaaleja huuhdotaan monta kertaa vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä kunnes väriä ei enää irtoa paljoa. Seuraavaksi kiehautetaan kattilallinen vettä, laitetaan sekaan pesuainetta, ja keitetään lankoja kymmenen minuuttia. Siellä ne kiehuu:

Sitten vaan huuhdellaan ja tadaa, valmista!

Ihan kivoja tuli, vaikka yksikään ei ole just sen värinen kun oli tarkoitus. Taisin laittaa liikaa sinistä, pitää olla ensi kerralla tarkempana. Vasemmalta kirkas valkoinen, keskellä beige ja oikealla vaalea vihreä. Violetti on ehkä maailman vaikein väri kuvata, tässä värit toistuvat suunnilleen oikein. Saa nähdä muuttuvatko paljon kuivuessaan, tällä hetkellä suosikkini on keskimmäinen vyyhti, lämmin violetti.

Jännää hommaa, ensi viikolla saan jo värjätä villaa!!

13 kommenttia:

 1. Oo, ihanaa koulunkäyntiä! :) Kaikki vyyhdit ovat aivan herkkuja.

  VastaaPoista
 2. Näyttääpä hienolta, on varmasti mielenkiintoista puuhaa tuokin.

  VastaaPoista
 3. Kauniin värisiä lankoja! Tuo värjäys on aina vähän arpapeliä, voi onnistua paremminkin kuin on suunnitellut tai sitten ei... =)

  VastaaPoista
 4. Ihania sävyjä! Värjäys on kyllä ihan oma maailmansa, jota olisi kiva tutkia kunnolla.

  VastaaPoista
 5. Niin kiva lukea tällaisia juttuja ja päästä siinä sivussa kurkkaamaan millaisin eri tavoin lankaa voi värjätä ja miten prosessi etenee. Ja minun silmiini lopputulokset ovat hienot :) .

  VastaaPoista
 6. Yhyy, mä NIIN HALUISIN tommosen kotimekon! Just ton missä on noita taskuja. Oon megakade.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa koulunkäyntiä, ei mitään pakkopullaa :D Aivan ihania lankoja keitit :D

  VastaaPoista
 8. Laika: Tuo takki on niin kauhtunut että se voi levitä osiin minä hetkenä hyvänsä, jos vähän liian kovaa vaikka kävelee :D

  VastaaPoista
 9. Värjäämissäsi langoissa on ihanat värit. :)

  Tuollainen opiskelu kelpaisi minullekin. ;) Onneksi lukiossa voi suorittaa pari tekstiilikäsityön kurssia, tosin meillä vain itsenäisesti... Noh, on se tyhjää parempi.

  VastaaPoista
 10. Ihanaa opiskelua! Ja kauniita violetin sävyjä sait :) Meilläkin alkaa värjäys tammikuussa.

  VastaaPoista
 11. Marimekon mekko on todellinen klassikko, mutta hyvä että on käytössä kulunut. Ihania värejä olet saanut aikaan!

  VastaaPoista
 12. Kuulostaapa kivalta. Varmasti jännää päästä värjäilemään!

  VastaaPoista
 13. Vaalea Kevät (Allergiavaihto)5. helmikuuta 2013 klo 16.54

  Sua varmaan jännittää. Niin muakin. Ehkä, ja vain ehkä, mulla on nyt vähän mielikuvaa, mitä siihen pakettiin tulee. Toivottavasti se miellyttää. Katsotaan nyt, miten tässä käy. Kuulet minusta vielä muutakin kautta kuin vain tämän blogin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)