keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Taas värjätään

Viime viikolla puuvillaa, tällä viikolla villaa!! Värjäsimme lankoja, lapasia ja sukkia Supramin-happoväreillä.

Villan värjäys eroaa jonkin verran puuvillavärjäyksestä. Ensinnäkin villa värjätään väljemmässä vedessä, 3 litraa vettä sataa grammaa kohti. Kädenlämpöiseen veteen lisätään glaubersuola ja noin ruokalusikallinen etikkahappoa, värjäysliemen pH pitää näet olla lievästi hapan.

Värjättävät materiaalit kastellaan tässä happamassa suolavedessä ja nostetaan pois siksi aikaa kun pataan sekoitetaan itse väri. Sitten villat takaisin kattilaan, ja lämpötila nostetaan hitaasti yhdeksäänkymmeneen asteeseen. Äkillisiä lämpötilanvaihteluja pitää varoa, ettei langat pääse vanumaan. Kiehumaan ei lientä myöskään saa päästää.

Mie ja Kaapu taas hommissa!

Värjäyslämpötilaa pidetään yllä tunnin verran. Silloin liemi onkin jo aivan kirkasta, kun kaikki väri on imeytynyt villaan. (Puuvillan värjäyksessä näin ei käy, vaan liemi on tässä vaiheessa yhä vain täynnä väriä.)

Sitten kattila nostetaan pois liedeltä, ja sen sisältö jäähdytellään hitaasti kaatamalla kuumaa vettä pois ja laittamalla tilalle viileää. Tässä vaiheessa villasta ei oikeastaan enää irtoa väriä, joten tehokas huuhtelu ei ole tarpeen.

Tällä kertaa vihreää! (Huomatkaa myös ihku pinkki kangas taustalla, sen värjäsin viereisessä kattilassa :P)

Miulla oli padassa nämä kaksi lankavyyhtiä, toinen luonnonvalkoista ja toinen vaaleanharmaata seiskaveikkaa. Happovärit ovat sen verran vahvoja, että kovin suurta eroa ei värjäystulosten välillä ole. Tämä onnistui ihan yli odotusten, uskomattoman hyvänväristä lankaa!

6 kommenttia:

Kiitos kommentista :)