maanantai 27. toukokuuta 2013

Loppuvuosi lampaiden kanssa

Lupasin työsuunnitelmaseminaarin jälkeen valottaa teitä opinnäytetyöni aiheesta. Tässäpä olisi nyt pähkinänkuorellinen kovaa faktaa :D

Villasta neuleeksi Suomessa - Neulemalliston suunnittelu kotimaisesta lähilangasta

Mitä, miten, miksi?
 • Suunnittelen neuleasustemalliston ja kirjoitan neuleohjeet julkaistavaksi kotimaisessa aikakauslehdessä.
 • Materiaalina käytän täysin kotimaista lähilankaa: suomenlampaan villaa joka on tuotettu, kehrätty langaksi ja värjätty Suomessa.
 • Tutkin suomenlampaan villan ominaisuuksia, kotimaista kehruuteollisuutta ja villantuotantoa sekä käsityön ekologiaa ja kestävää kehitystä.
 • Haluan tuoda rivineulojille tietoa kotimaisesta materiaalista, sen hyvistä ominaisuuksista ja saatavuudesta, siitä mikä on oikeasti suomalaista.

(kuva täältä)

Siinä tais olla kaikki tärkeimmät ydinkohdat. Ette usko (tai ehkä uskotte) miten innoissani olen tästä työstä, ja siitä että saan heinä-elokuusta alkaen koko loppuvuoden piehtaroida villakasoissa ja neuloa sydämeni kyllyydestä! Ja vieläpä tutkia rakastamani kuidun ominaisuuksia ja paasata paatoksella kotimaisuuden ja lähituotannon puolesta! En nyt just keksi mitään mitä mielummin tekisin loppuvuoden... Alustavan aikataulun mukaan työ on valmis marraskuussa jolloin on siis arviointiseminaari kypsyysnäytteineen, ja valmistuminen tapahtuisi sitten joulukuussa. Muotoilija (AMK) on siis se titteli mihin tässä tähdätään, jos en vielä sitä ole muistanut mainita :)

Kuten aiemmin hehkutin, yhteistyökumppanina miulla on materiaalien puolesta Pirtin Kehräämö. Julkaisijan kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja ja voin toivottavasti pian valaista teille enemmän tätäkin puolta.

37 kommenttia:

 1. Vau! Minä jään mielenkiinnolla odottamaan työn edistymistä. :) Työniloa ja onnea!

  VastaaPoista
 2. Oi ja vau! Tsemppejä uurastukseen! Työtä on varmasti paljon, mutta onneksi se on mieluista. Voihan villa! <3

  VastaaPoista
 3. Vitsit, oispa ihanaa tehdä tuollaista :) tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Vau! Mielenkiintoinen lopputyö. Kunpa omakin aihe kuulostaisi itsestä yhtä mielenkiintoiselta :D

  VastaaPoista
 5. Kuullostaa ihanalta! Oon kyllä samaa mieltä, että neuleissa villaa ihanempaa materaalia ei ole! Paitsi tietenkin merinovilla... mutta siitä saa etenkin talvella niin ihanaa lämpöä jota keinotekoisesti ei kyllä saa aikaiseksi. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesitkö että suomenlampaan villan lämpöarvo on merinovillaa suurempi sen suomurakenteen ansiosta? ;)

   Poista
 6. Aivan loistavaa, tsemppiä! Tämä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa! Villaan perehtyminen ja sen neulominen kuulostavat ihan huipulta tavalta tehdä opinnäytetyö. Työniloa :) .

  VastaaPoista
 8. Hui, kuinka jännää, tosi tosi jännää! Tsemppiä =o)

  VastaaPoista
 9. Tsemppiä aherrukseen! Oma valmistuminen siintää jossakin tulevaisuudessa... Blääh! Hassua, että osa meistä jo valmistuu... Ja haikeaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on se nyt aikakin joku ammatti itelleen hankkia, mie oon jo 25 ja "vain" ylioppilas :D No okei, äiti myös, siihen vierähti vähän aikaa. Niinku huomasit siekin, kun ipanoita pyöräyttelee niin koulunkäynti vähän viivästyy ;)

   Poista
 10. Kuulostaa hienolta, tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 11. Ihan täydellistä! Kerrankin opinnäytetyö, josta on innoissaan tekijä JA aika moni ei-alaa-opiskeleva, esimerkiksi minä :-D. Odotan innolla väliraportteja! Kuullostaa NIIIIIN paljon järkevämmälle opparille kuin meikäläisen (en valita omaakaan substanssia, mutta se prosessi... aaargh).

  VastaaPoista
 12. Miten upealta kuulostaakaan tämä projekti. Kovasti tsemppiä työhön.

  VastaaPoista
 13. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Toivottavasti voit pian kertoa projektista lisää.

  VastaaPoista
 14. Wow, miten mahtava aihe! Onnea työhön!

  VastaaPoista
 15. Tätä jäädään jännäillen odottamaan. :)

  VastaaPoista
 16. Vau! Toivon työn prosessiin mahdollisimman vähän ikäviä ja mahdollisimman paljon mukavia yllätyksiä! Terveisin toinen taiteen alan opiskelija ;)

  VastaaPoista
 17. Oi ihkuu! Meillä onkin Pirtin tuotteet myynnissä :)

  VastaaPoista
 18. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Innolla jään seuraamaan edistymistäsi.

  VastaaPoista
 19. Oi, kuulostaapa mielenkiintoiselta. Tätä seuraan innolla!

  VastaaPoista
 20. kuulostaa ihanalta! vai Muotoilija AMK - sellainen mustakin piti 90-luvun lopulla tulla mutta jäin muille maille vierahille. Kiva lopputyöaihe. Itekin tässä just pähkäilen kandiseminaariin aihetta... taitaa mennä värjäyksen puolelle:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värjäys ei kuulosta ollenkaan pöllömmältä aiheelta! Se kiinnosti miutakin (kasvivärjäys) mut en ihan kaikkea saanu mahtumaan samaan oppariin :D

   Poista
 21. Tsemppiä hurjasti työhön! kuulostaa todella hyvältä tuo aihe :)

  VastaaPoista
 22. Kuulostaa kivalta tuo aihe =) Paljon iloisia hetkiä työn toteutukseen ja stemppiä!Oispa kiva jos sais tehdä jotain tuollaista työkseen =)

  VastaaPoista
 23. Lopputyön tai ainakin sen tuotteet saa varmaan helposti julkaistua jossain alan lehdessä. Työn iloa! :)

  VastaaPoista
 24. Terve! Näin kyllä tänään NIIN sun kaksoisolennon Oulun Rotuaarilla, että ihan pakko tulla huutelemaan. Kävelin naista ja lasta vastaan lähellä Rotuaarin palloa ja tuijotin silmät päästäni, että onko vaiko eikö ole.:D Mitään en uskaltanut sanoa, mutta jos olit, niin hei, oli kiva nähdä ja jos et ollut, niin täällä on kovasti sinun näköisesi immeinen. Niin ja varsinainen asia oli tietysti onnitella noista villa-asioista joista postasit, mutta ajatukset vain nyt karkasivat muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kyllä sie taisit miut ihan livenä nähdä :D Ollaan ipanan kanssa Oulun mummolassa minilomalla ja uskaltauduttiin kaupungin helteeseen pariksi tunniksi (oli pakko päästä Vuorelman Vetoa ostamaan, Kuopiosta ei saa!). Oisit vaan moikannu rohkeesti :D (ja sit oiskin ollu selittämistä kun se oiskin ollu ihan joku muu...) Kävelit varmaan just silloin ohi, kun mie motkotin ärtyneesti lapselle joka kiukutteli uusista kengistään :P

   Poista
 25. Vau! Mitä täältä löytykään! :) Täytyy kyllä jäädä seuraamaan, täällä kun haaveillaan sen tutkimasi materiaalin tuottamisesta ;)

  VastaaPoista
 26. Hieno aihe! Suurella milenkiinnolla odotan postauksia työn edistymisestä. Kotimaisen villan ominaisuudet ja käyttö kiinnostavat kovasti.

  VastaaPoista
 27. Aivan mahtava projekti! Jään innolla seuraamaan :)

  VastaaPoista
 28. Mielenkiintoinen aihe, jään selvästi monien muiden tavoin odottamaan jatkoa :)

  VastaaPoista
 29. No voi vitsit! Nyt harmittaa. Kyllä sulla asiaa lapselle oli, mutta en ihan noin tulkinnut. Olin niin kovin keskittynyt miettimään, että voiko se olla..;)

  VastaaPoista
 30. Hurjaa! Toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)