sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Tuuletus kunnossa

Yksi uudenvuodenlupauksista täytetty: opettelin neulomaan saksaksi, auf Deutsch!


 Rosa Frühling

Malli: Rosa Streublümchen, Stephanie van der Lindenin kirjasta Socken rund ums Jahr
Lanka: Cascade Heritage (75 % merino 25 % nylon)
Menekki: 76 g koon 40 sukkiin
Puikot: 2,75 mm Knit Pro -pyörö

Valehtelisin jos väittäisin että tämän uuden neulekielen haltuunotto olisi ollut kovin suuri urakka. Seitsemän vuoden peruskoulusaksalla ja Ullanneuleen suomi-saksa -neulesanastolla pärjäsi oikein mainiosti. Mallin nimi on suomeksi vaaleanpunainen olkikukka. Harvinaisen tylsä käännös...

Ihan ongelmattomasti neulonta ei kuitenkaan sujunut, koska laiskuus yllätti neulojan enkä viitsinyt kääntää pitkää "lue tämä ennen kuin aloitat" -tekstiä ohjeesta. Kuuden kerroksen kaavio oli helposti opittu ulkoa, mutta neulepinta mokoma näytti silti aivan erilaiselta kuin kuvassa. Errataakaan en netistä löytänyt vaikka kuinka etsin, ja vihdoin pitkän tuloksettoman salapoliisityön (suurennuslasia käytettiin) jälkeen alennuin lukemaan ohjeen tarkemmin.

Kyse olikin aivan pienenpienestä lisätarkennuksesta kaavioon, kerroksen vaihtumiskohdan silmukoita piti tietyillä kerroksilla siirtää puikolta toiselle. Jos tämän olisin huomannut ajoissa, en olisi aloittanut koko mallia koska tällainen silmukoiden edestakaisin siirtely on kohtuuttoman hankalaa kun neuloo kahta sukkaa samalla pyöröllä. Sisu ei kuitenkaan antanut periksi vaihtaa mallia, joten neuloin sitten vanhanaikaisesti yksi sukka kerrallaan ohjeen mukaan, ja oikein nätithän näistä tuli.


Kylmänpinkkiä heritagea sain vyyhdillisen tämän kevään kalakukkoneulojien vaihdossa, ja nämä sukat aloitinkin melkein heti paketin saatuani. Tiesittekö, että Heritage valmistetaan nykyään Kiinassa? Vertailimme retriitissä vanhempaa, Perussa tehtyä Heritage ja tätä uutta keskenään. Kiinalainen on entiseen verrattuna kyllä yhtä pehmeää mutta paljon höttöisempää. Tämän huomasi neuloessa vähän turhankin hyvin: lanka halkeili minkä ehti. Varsinkin kerran puretusta langasta oli järkyttävää yrittää vääntää pitsiä, aina jäi säie tai pari jälkeen vaikka puikot olivat ensiluokkaiset. 

En kyllä enää taida Heritagesta sukkia tikuttaa, säästän sen vaikka lastenneuleisiin sillä hyvin pehmoista ja kutittamatonta se on edelleen. Voi Cascade minkä teki kun meni vaihtamaan tuotantomaata...


Valokuvamallini jalat ovat hivenen pienet tämän koon sukkiin joten pitsineule ei avaudu kunnolla, mutta kyllä noista taitaa selvän saada.

Näillä sukilla kuittasin kahelien aakkoshaasteen R-kirjaimen, ja ne matkaavat pian lämpimään maahan lahjuksena. Onhan toki tarpeellista huomioida sääolosuhteet neulepinnassakin, pitsisukissa on ilmastointi kunnossa!

43 kommenttia:

 1. Nätit sukat! Tai schöne Socken! Eläköön koulusaksa :D
  Voihan Cascade, olipa kurja uutinen. Kiinassa kyllä tehdään halvemmalla, mutta se laatu... oivoi.

  VastaaPoista
 2. Oih, onpa harmillista jos on Heritagen laatu heikennyt. Se on ollut parhaimpia sukkalankoja ja niin kauniit on väritkin. Viimeksi lankakaupassa myyjän kanssa ihmeteltiin tuota valmistuspaikan vaihtelua mutta tämäpä selventääkin... Mutta kyllä olet kauniit sukat tehnyt! :)

  VastaaPoista
 3. Ohhoh! Hienon hienot ovat :) kannatti jaksaa! Ja tuli hauska kontrasti betoniportaita vasten!

  VastaaPoista
 4. Tosi hienot sukat.
  Enpä ole ennemmin ajatellutkaan, että saksaksikin voisi neuloa. Pitäis varmaan itsekin yrittää, jos sopiva malli löytyy

  VastaaPoista
 5. Tulipa niistä kauniit!
  Mun pitää varmaan hillota noita varastosta löytyviä Perulaisia Heritageja vain tärkeimpiä projekteja varten.

  VastaaPoista
 6. Wie schöne Socken, wunderbare Farbe! :)

  VastaaPoista
 7. Saksaksi neulominen voisi olla aikamoinen kokemus! :D Ranska vasta olisikin jotain.

  Todella kauniit tuuletussukat.

  VastaaPoista
 8. Ihanat! Sinnikkyys palkittiin.

  VastaaPoista
 9. Pitsikuvio on kyllä ovela, mutta en ikimaailmassa jaksaisi neuloa noin hankalaa mallia. Aivan ihanat ne kyllä on! =o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se varsinaisesti hankala ollut, vähän ärsyttävä vaan :D

   Poista
 10. Oo, ihan että saksaksi, wau! Mä en jaksaisi hommaan varmaan ryhtyä, vaikka 5 vuotta on koulusaksaa takana. Mutta ihanat sukat!!!

  VastaaPoista
 11. Ihanan naiselliset sukat, väri passaa just eikä melekein! Hyvä tietää kiinalaisen Heritagen höttöydestä, eipä tarvitse haikailla sitäkään lankaa (onneksi ehdin perulaista neuloa yhden vyyhdin verran).

  VastaaPoista
 12. hienot pitsisukat!!

  Ich hätte dir vielleicht helfen können, nur fragen!!!
  Olisin voinnut ehkä auttaa, kysyy vaan!!

  Neidonkynnelohje saksaksi on vielä PAHASTI kesken. Entschuldigung!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kysyn seuraavalla kerralla jos tulee pahoja ongelmia, mutta haluan opetella itsekin :)

   Poista
 13. Shöne Socken. Minä en ole vielä saksaksi kokeillut neuloa, mutta varmaan sekin onnistuisi, jos joku pakko saada neule tulisi vastaan.

  VastaaPoista
 14. Näistä tuli oikein ihanat =) Kivaltahan ne näytti kuvissa. Mäkin huomasin selkeästi eroa kiinalaisten ja perulaisten herritagejeni välillä kun vielä kotona vertailin. Ihanan herkullinen tuo väri!

  VastaaPoista
 15. Juuri vasta löysin (perulaisen) Heritagen ihanuuden, joten voihan ... jos laatu ei kiinalaisissa ole ollenkaan sama. Sukat näyttävät siitä huolimatta todella kauniilta.

  VastaaPoista
 16. Nuo ovat justiin sopivat ja hienot! ...belli calzini di Mari-madrina...

  VastaaPoista
 17. Ovatpa ne herkullisen väriset! Ja kaunis malli. Itseltä jäisi kyllä kolme kertaa saksan alkeet lukeneena tekemättä :)

  VastaaPoista
 18. Nätit! hui kamala olen ihan unohtanut koko aakkoshaasteen kaikkien viimeaikaisten tapahtumien takia. pitänee koittaa muistella mihin asti itse olen päässyt..

  VastaaPoista
 19. Wie wunderscön :)Ei onnistuis saksaksi luku, kun ei aina oikein suomeksikaan...

  VastaaPoista
 20. So beautiful! (Saksaksi en pystyis neulomaan, mutta enkuksi on tullut neulottua vähän. Ei tosin sukkia, kun ne eivät ole minun juttuni.)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)