lauantai 12. maaliskuuta 2016

Letkeä alpakka

Olen antanut itseni ymmärtää, että alpakat on sellasia rentoja, niityillä hengailevia eläimiä, jotka ei vähästä hätkähdä. Saatan olla täysin väärässä, mutta sen tiedän, että alpakan karvapeitteestä kehrätystä langasta tulee varsin lupsakka takki!
 

Mellow Alpaca

Malli: Taskutakki / Veera Välimäki, kirjasta Lankaleikki
Lanka: Drops Classic Alpaca luonnonbeigenä ja
 Hjertegarn Vidal Alpaca luumun värisenä
Menekki: 720 g (!)
Puikot: Knit Pri 4,5 mm

Aloitin tämän takin heti punahilkkahupputakkini valmistuttua, jotta miulla olisi jotain kuvattavaa huhtikuisessa Kierot Puikot -retriitissä. Takki-pannahinen vain meni valmistumaan yli kuukauden etuajassa. No onpahan mihin kääriytyä jos maaliskuu vielä yllättää neulojan pakkasilla. Tässä takissa nimittäin on lääniä. Tähtäsin pepun peittävään takkiin L-koon silmukoilla, ja lopputulos peittäisi useammankin samankokoisen ahterin ja jatkuu polvitaipeisiin asti. Kädet sentään ylettää niihin taskuihin!


Taskutakin rakenne on jännä, hyvin samanlainen kuin pari vuotta sitten neulomassani Edestakaisin-liivissä joka löytyy myös samasta neulekirjasta. Ensin neulotaan takin kaulus ja etukappaleet ns. poikittain, sitten kaarroke ja lopuksi takakappale. Taskut syntyvät siinä sivussa, ja viimeiseksi tietysti vielä tikutetaan hihat. Taskutakin toteutuksia on ravelryssa useita kymmeniä, joista selvisi mallin ongelmakohdat ja tarvittavat muutokset. Kuten moni muukin ennen minua, jätin pois kaarrokkeessa etukappaleen lisäykset kokonaan, ja vältin näin kainalopussien syntymisen. Inhoan liian tiukkoja hihoja vaatteissa, mutta tämä takkini on varsin rennon letkeä, ja kainaloissa on hyvin tilaa vaikka ketunhäntiä säilytellä.


Ohjeessa neuvottiin vaihtamaan neuleeseen eri kokoisia puikkoja vähän väliä (tai siltä miusta tuntui), mutta mie tikutin menemään koko matkan neljäpuolosilla. Näin jälkeenpäin näkee että neloset olisi riittäneet, samoin yhtä pykälää pienempi ohjekoko olisi ollut parempi. Ihan en nimittäin osannut odottaa että takki venähtäisi kastelusta näin hurjasti. Kyllä, tunnen alpakan rennon luonteen ja kyllä, olen neulonut täysalpakkaisia takkeja ennenkin, mutta lanka yllätti silti.


Kauniin luonnonbeiget Dropsin Classic Alpacat raahasin joskus Malmösta asti, kun halvalla sain. Sittemmin langan valmistus on lopetettu. Kahdentoista kerän olisi luullut riittävän takiksi, mutta mitä vielä! Tein toivioretken Kuopion Nappiin ja Nauhaan löytääkseni mahdollisimman samantyyppistä lankaa, ja päädyin kauniin tummanviolettiin Hjertegarnin Vidal Alpacaan. Hihat siis saivat täyden pituutensa, ja nyt tietysti nuo hihansuut ovat pikantti yksityiskohta ja täysin suunniteltu juttu, jos joku kysyy. Hyvin ne takkiin sopivatkin! Molemmat langat olivat alpakkaisen pehmoisia ja mukavia neulottavia. Vidal Alpaca on aavistuksen ohuempaa, mutta eroa ei huomaa valmiista neuleesta.


Langan menekki on mysteeri. Classic Alpacaa oli satavarmasti 12 kerää eli 600 g. Ostamani kaksi Vidal Alpaca-kerää (á 50 g) eivät kuluneet loppuun hihansuita neuloessa. Näin ollen takin pitäisi painaa noin 650-670 g. Vaaka kuitenkin näyttää lukemiksi 720 g! Joko miulla olikin 13 kerää classic alpacaa (epäilen suuresti ettei ollut) tai sitten kerät olivat huiman ylipainoisia.


Sain tuhottua lankavarastossa jo lähes viisi vuotta majailleet kerät, ja miulla on kiva uus takki = tyytyväinen neuloja. Aika näyttää, osaanko käyttää tällaista vailla kiinnitysmekanismia olevaa vaatetta.

25 kommenttia:

  1. Ai että on mukavan näköinen takki :)

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanannäköinen! Pitkä malli on kiva ja nuo yksityiskohdatkin...Clssic Alpacaan en ole koskaan törmännyt. Onko se erilainen kuin tuo varsinainen Drops Alpaca, joka tosiaan myös venyy kastelussa huolestuttavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän se ole kaikkien täysalpakkalankojen ominaisuus, tuo hillitön venyminen siis. Tää Classic Alpaca on paljon paksumpaa kuin pelkkä Alpaca, 50 g kerässä on vain 90 metriä lankaa.

      Poista
  3. Tykkään tuosta alpakkaisesta versiosta!

    VastaaPoista
  4. Kyllä on kaunis takki ja ihanat nuo eriväriset hihat :)

    VastaaPoista
  5. Nätti ku mikä! Tosi kivat noi kontrastiväriset hihat, onneksi loppui lanka kesken! ;)

    VastaaPoista
  6. Nätti takki ja kontrastiväriset hihat on tosi kivat ja oon samaa mieltä kun Tiina yläpuolella onneksi lanka loppui. Mukavan pitkä takki!

    VastaaPoista
  7. Tyylikäs takki. Juuri sen näköinen että sitä on kiva pitää.

    VastaaPoista
  8. Hieno takki! Ja nuo hihat näyttää kyllä ihan suunnitellulta jutulta, niin kiva yksityiskohta :)

    VastaaPoista
  9. Mun silmiini takin koko on just jetsulleen. Takissa pitää olla väljyyttä. Tämä on taas niitä malleja, etten ole noteerannut ollenkaan.. silmät aukeavat vasta, kun tulee vastaan itselle mieluisa toteutus, kuten nyt tämä sun takki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Miulla on tapana neuloa sellasia jämäkästi tyköistuvia takkeja, tää on mieluinen poikkeus :)

      Poista
  10. komppaan Outia: koko on mun mielestä just hyvä. Ei ole kiva jos pidempi neule kinnaa ja kiristää, joten paljon parempi kun on vähän liikkumavaraa. Ja nuo hihat on hyvä oivallus. Tykkään kovasti.

    VastaaPoista
  11. Mä katoin ensin että sä olet tehnyt sen Suvi Simolan uusimman mallin, siinähän on myös nuo hihat eriväriset. Että ihan suunnitellulta näyttää :) Hienolta näyttää muutenkin ja just hyvän reilulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie kans pari päivää sitten hämmästyin sen nähdessäni, et onpas ihan samannäkönen :D Siinä tais kyllä olla lisänä vielä niskassa kontrastiväriä.

      Poista
  12. Nätti on takki! Näitä eri versioita on tästä takista on kyllä monia ja itsekin tuskastuin kun niitä luin ja mietin pääni puhki. Just on päällä oma taskutakki, joka on taasen ihan eri mallinen :D On ainakin lämmin takki sulla jos talvi vielä yllättää sulla ;)

    VastaaPoista
  13. Ihana takki <3 Kukahan tulis piiskaamaan minua, että saisin nuo kaksi vähää vaille valmista takkia retriitille valmiiksi...

    VastaaPoista
  14. Värikkäät hihat kruunaa kokonaisuuden, sanon ma!

    VastaaPoista
  15. Aivan upea! Vaaleassa värissä rakenne pääsee näyttämään metkunsa. :) Mullekin tuli tästä mieleen Suvin uusin malli.

    VastaaPoista
  16. No siis on kyllä ihana! Ihan täydellinen! Munkaan mielestä koko ei näytä överiltä vaan just turvalliselta :3

    Melkein joka aamu olen vuoden päivät tuskaillut, että miks mulle ei tämänkään yön aikana ole siinnyt vaatekomeroon just tuollaista luottoneuletakkia. Sitten näin tänään Napit puuttuu:n neuloneen itselleen sellaisen mustana, ja heti perään luin tämän. Sopivasti mulla ois just passelia mustaa lankaa ja tuo malli on täsmälleen sellainen, jota olen kaivannut. Aion!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)