sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Mehukas paljastus

"He kulkivat edelleen huomaamatta lainkaan, mihin suuntaan joutuivat. Oli liian paljon ajateltavaa, tunnettavaa ja sanottavaa, jotta muihin asioihin olisi voinut kiinnittää huomiota."

Jane Austen, Ylpeys ja Ennakkoluulo (1813)


Juicy Reticule (kyh 14)

Malli: Modern Reticule by Heather Zoppetti (Jane Austen Knits 2011)
Lanka: Itse värjätty seiskaveikka
Menekki: 87 g
Puikot: 4,5 mm Knit Pro -minipyörö

Luin pari Jane Austenin teosta joskus yläasteaikoina, mutten niistä tuolloin juuri perustanut. Upeiden Jane Austen knits -lehtien innoittamana olen alkanut kahlata läpi Austenin kirjoja uudelleen, ja ihastunut täysin niiden ajankuvaan, kieleen ja huumoriin. Sain juuri loppuun kirjan josta edellinen lainaus on peräisin, se on tähän astinen suosikkini. Nyt aloitin nimikkokirjani, Emman.

Heti ensiselailulla viime vuoden Jane Austen knits -lehdestä sattui silmääni tämä suloinen pussukkamalli, koska projektipusseja ei voi koskaan olla liikaa ;) Aikoinaan tämän tyyppisiä pussukoissa ovat rouvat ja neidit säilyttäneet tärkeitä pikkutavaroitaan.


Kesän mehukkain projektipussi on Kool Aid -kirsikkamehujauheella värjätty ;) Viime syksyn kokeiluja, pohjalankana vaaleanharmaa vajaa kerä seiskaveikkaa. Kattilassa värjäsin, mikrossa värjääminen on mielestäni vaan jotenki väärin :D Taidan olla vanhanaikainen.


Pussukan pohja, reunus ja kahvat ovat herringbone-neuletta, joka näyttää vähän kinnasneuleelta. Tiivistä ja hauskan näköistä, sopii erityisen hyvin semisolidille langalle. Malko hidasta neuloa, mutta kuitenkin huomattavasti sitä kinnasneulaa nopeampaa :D Tämä pinta sopisi hyvin talvineuleisiin...


Sitten se paljastus: myönnän nyt rehellisesti etten tule saattamaan kesäyön hullutusta loppuun. En edes yritä. Purin kolme neuletta kokonaan kun ne ei olleet sitä mitä niiden piti, enkä viitsinyt aloittaa uudestaan kun ei yhtään innostanut. Lähdin Liljan kanssa parin viikon lomareissulle pohjoiseen, enkä ottanut edes mukaan kaikkia keskeneräisiä töitä.

Jotenkin tuntuu että koko miun suhde neulomiseen harrasteena ja taiteenlajina on muuttumassa. Luitte oikein, taiteenlajina. Olenhan sentään käsi- ja taideteollisuusalan opiskelija ;)

Ennen miulle oli tärkeää tehdä paljon valmista lukumäärällisesti, siis olla mahdollisimman tuottoisa. Nyt tuntuu että haluan mielummin luoda jotain, mihin sijoitan aikaa ja vaivaa ja lopputulos on sen mukainen. En nyt tarkoita että tästä lähtien haluaisin neuloa vain valtavan monimutkaisia pitsihuiveja tai maata viistäviä neuletakkeja. Yritän ilmaista, että nautin näinä päivinä enemmän itse prosessista, laadukkaista langoista ja monipuolisista neuleohjeista. Neulon mielummin isomman, vaativamman villatakin tai -paidan joka sopii just miulle ja joka varmasti tulee käyttöön, kuin samassa ajassa kolme paria perussukkia ja muutaman pipon. Lisäksi kiinnostukseni neulesuunnitteluun kasvaa päivä päivältä, ja se jos mikä on aikaavievää puuhaa. Ideoita pulpahtaa päähän sitä vauhtia että jos jokaisen työstäisin valmiiksi ohjeeksi, en ehtisi pariin vuoteen sitten muuta neulerintamalla tekemäänkään :D Onneksi kaikki ideat eivät sentään ole niin maailmaamullistavia että ne kannattaisi paperille siirtää.

Älkää siis hämmästykö jos neuleiden valmistumistahti alkaa jossain vaiheessa hidastua aikaisemmasta. Blogia en aio unohtaa, päinvastoin: bloggaamisen ja nettineulemaailman ansiosta olen nyt tässä. Ehkä tulevaisuudessa postausten aiheet koskevat useammin vaikkapa suunnitteluprosessia tai uusia ideoita, valmiiden neuleiden ohella tietenkin :)

13 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen. Aikanani, opiskellessä käsi- ja taideteollisessa, suunnittelu oli minusta tylsää, kun sitä oli niin paljon ja välillä piti suunnitella jotain ihan jonninjoutavaa, jotain mitä en tahtonut. Nyt jälleen, yllättäen, löydän itseni piirtelemässä uusia suunnitelmia, testailemassa.. Olisi vain ihanaa, kun ne joku muu kutoisi.

  VastaaPoista
 2. Suunnittelusta en ymmärrä mitään, mutta minäkin teen mielummin takkeja ja puseroita kuin sukkia. Tosin niille sukillekin olis tarvetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkoittanut että sukat olisi jotenkin vähempiarvoinen neule, onhan olemassa lukematon määrä upeita, kekseliäitä ja pitkäjännitteisyyttä vaativia sukkamalleja :)

   Poista
 3. Joo, ymmärrän hyvin mitä tarkoitat. Mun mielestä se liittyy myös itsensä arvostamiseen, että osaa priorisoida juttuja ja haluaa keskittyä itselle mieluisampiin asioihin ja nauttia tästä hetkestä. <3

  Ja tuo pussukka on kyllä kiva, nimenomaan tuo pintaneule tuossa puhuttelee.

  VastaaPoista
 4. Muutoksen tuulet puhaltavat. Hyvältä kuulostaa! :)

  Ja tosiaan mehukas pussukka.

  VastaaPoista
 5. Kaunis pussukka!

  Olen huomannut itsessäni samaa muutosta. Mieluummin vähemmän valmistuneita, kunhan ne miellyttävät itseäni ja niiden neulomisesta nauttii.

  http://hepsi20.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Paljastuksia tosiaan.:) Minä luulin, että se paljastus oli Austen-lainauksen kohta. Aika mehukas sekin, mutta onneksi loppu kirkasti. Pussukka on hieno; tässähän ollaan oltu Austen-tunnelmissa sitten molemmat!;)

  VastaaPoista
 7. Austenin kirjat on ihanan hyväntuulisia ja juuri sopivaa lomalukemista =) Mä oon ihastunut noiden Jane Austen knits lehtien ohjeisiin! Niin sitä vaan kehittyy asioissa ja alkaa kaivata perussukkaa suurempia haasteita. tosin välillä on kiva tehdä jotain ihan aivotontakin =) Niin ja hieno pussukka!

  VastaaPoista
 8. Samaa ollut liikkeellä jo pari vuotta... Tämän vuoksi Still lightkin menee purkuun. Ei ole ollenkaan väärin tehdä vain sellaista mistä pitää, oli se sitten malli, lanka tai jokin muu mikä viehättää :) Nätti pussukka kaiken kruunuksi.

  VastaaPoista
 9. Oikeaa puhetta, taidetta tämä nimenomaan on! :) Ja sen kyllä huomaa niiden kutsuvimpien vyyhtien hinnassa. Mutta oma valinta sekin on, kyllähän harrastuksiin saa panostaa.

  VastaaPoista
 10. Ihana pussukka!!! (Austen <3 en tiedä mitä tekisin ilman niitä kirjoja) Innolla odotan ideointi- ja prosessikertomuksia :)

  VastaaPoista
 11. Taitaa olla tuo muutos aika luonnollista, kun pitkään harrastaa. Itselläni on tullut jonkinlainen käsityöähky, kyllästyminen koko touhuun, mikä lienee lähinnä tervettä vaihteeksi :-D.

  VastaaPoista
 12. Kaunis pussukka :) Hyviä paljastuksia sulla, kun itsekin saisi tehtyä päätöksen neuloa itselle ja ihania malleja eikä niitä mun ainaisia lahjaneuleita... :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)