keskiviikko 28. elokuuta 2013

Salainen ase 60 -luvulta

Viime jouluna kun pikkuveljeni oli viimeksi käymässä Suomessa, otin häneltä mitat slipoveria varten. En enää muista tilasiko hän sen itse vai ehdotinko mie, mutta nyt sen sitten kuitenkin elokuussa vihdoin aloitin ja valmiiksikin se tuli melkoisen nopeasti!

Siirtykäämme nyt siis ajassa edellisen postauksen varsin 2010-lukulaisesta takista (kiitos huipuista kommenteistanne!) taaksepäin aikaan jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa...

 

Kuinkahan moni perheenemäntä lienee neulonut miehelleen viisikymmentä vuotta sitten tällaisen liivin vetoisessa konttorissa käytettäväksi? Nyt sellaisen sai myös New Yorkilaistunut jazzkitaristi aka. pikkupikkuinen veljeni!


Saabismi on sairaus

Malli: SAAB, Eevan käsityöt no. 4 vuodelta 1967
Lanka: Schachenmayr nomotta Juvel (100 % villaa) tummanruskeana 
ja resoreissa hiven Gjestal Jannea mustana.
Menekki: 299 g 
Puikot: 3,5 & 4 mm Knit Pro

Ohjetta muokkasin ankaralla kädellä. Ei siksi että se olisi jotenkin vanhentunut, ehei. Kaikki tarvittavat tiedot oli esitetty mallikkaasti. Tuleva käyttäjä vain on mallia pitkä ja kapea, lankani oli aavistuksen ohjeen lankaa paksumpaa, ja lisäksi ohjeessa oli liiville vain yksi koko, 50. En ymmärrä miesten kokotaulukoista hölkäsen pöläystä, mutta ohjetiheyden ja silmukkamäärän avulla sain selville että ohjeenmukaiseen liiviin olisi mahtunut kaksi kitaristia. Siispä silmukoita laskemaan! 

Ohjeessa liivi neulottiin myös tasona, minkä mie tietenkin  jätin huomiotta ja neuloin vaatteen kainaloihin asti pyörönä. Ja onneksi näin tein, yläosaan mallineuleen neulominen edestakaisin oli tympeää, kun piti jatkuvasti kurkkia oikealle puolelle tai laskea silmukoita tietääkseen milloin oli sen neulomatta nostettavan silmukan vuoro... Kaula-aukosta tein vähemmän avaran, taskut jätin pois ja modailin myös kädenteiden ja pääntien kavennuksia uudelle silmukkamäärälle sopivaksi.


Langat olen peräti hankkinut tätä tarkoitusta varten kalakukkoneulojien lankakirppikseltä, muistaakseni ööö viime keväänä tai syksynä? Juvel oli uusi tuttavuus, mukavan tuntuinen perusvilla jota oli kiva neuloa. Nimenomaan villapaitalanka, ihan iholle ei ehkä tarpeeksi pehmeä. Varsin mainio materiaali siis slipoveriin, jota käytetään käsittääkseni aina kauluspaidan päällä. Musta väri resoreihin oli käyttäjän oma idea, itse en olisi sitä arvannut laittaa. Ja hyvä idea olikin, mustat vauhtiraidat antoivat liiville särmää ja ryhtiä!

Täytyy sanoa että nämä vanhat käsityölehdet on kyllä huomattavasti laadukkaampaa luettavaa kuin monet nykylehdet. Hyvin kuvattuja neulemalleja on roppakaupalla, tässäkin alle 40-sivuisessa lehdessä 78 ytimekästä ohjetta (!) neuleisiin ja virkkuutöihin, miesten, naisten ja lasten vaatetuksen lisäksi kodin somistukseksi ja yleiseksi hyödyksi! Varsinaista paperinsäästöä. Ja mallien nimetkin on parhautta, siihen aikaan toimittajilla ilmeisesti oli vielä mielikuvitusta. Esimerkiksi naisten mekkomallistosta löytyy Liesi, Kamina ja Kakluuni, miesten villatakeista Colt, Boston, Partner ja Kent ja lastenvaatteista Dallas, Bubble, Paukku sekä Jenkki!


Niin mielelläni olisin näyttänyt teille kuvia nuoresta miehestä uusi liivi yllään, mutta se olis edellyttänyt pikareissua Lappeenrantaan täksi viikonlopuksi, mikä ei tässä hetkessä nyt onnistunut. Niinpä slipari on postikustin laukussa matkalla etelään yhyttääkseen veljen ennen kuin se taas hyppää lentokoneeseen ja ampaisee takaisin rapakon taakse. Jospas tästä salaisesta aseesta olisi iloa suurkaupungin talvessa!

36 kommenttia:

  1. Mahtava on! Hmm, suostuisikohan eräs tuntemani mies pitämään slipovereja... Olen sen jo turkooseihin farkkuihin käännyttänyt! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No slipari on aika kesy turkooseihin farkkuihin verrattuna :D

      Poista
  2. Komea liivi! Kuvio näyttää kovin kivalta, mäkin tahdon tommosta pintaa neulomaan. :D Ja alkoi myös himottaa vanhojen neuleohjeiden selailu - koska mullahan ei ennestään ole sataa juttua kesken tahi suunnitteilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, saatoin ehkä jo suunnitella pienen asustesetin käyttäen/muokaten tätä mallineuletta 0;) Haluutko testineuloa?

      Poista
  3. Tyylikäs! Vanhat käsityölehdet ovat aika aarteita. Tokko muuten enää onnistuisi nimenä: Kent, Colt, Boston yms. piilomainonnaksi tulkittaisiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, eikä ehkä sais enää sikariakaan polttaa käsityölehden kuvassa :D

      Poista
  4. Iih, olihan riemastuttava postaus! Salainen ase kylmää vastaan, iiihhii! Hieno slipari, voin kuvitella olevan just nappijuttu Isossa Omenassa!

    VastaaPoista
  5. Todella tyylikästä! Kyllä pikkuveljen kelpaa :)

    VastaaPoista
  6. Hieno on! Nuo vanhat lehdet on kyllä aivan mahtavia, mullakin on niitä muutamia mummon vanhoja tallessa. Niissä on useasti vielä muitakin juttuja, yhdessäkin tarinassa käytetään surutta sanaa neekeri - öh, ei ihan sallittua enää tänä päivänä.. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ehkä ihan :D Ne ns. mainospuheet joissa esitellään malleja on ihan parhaita näissä vanhoissa kässälehdissä, lukijaa aina teititellään jne.

      Poista
  7. Komea liivi! Vanhat neulelehdet on parhautta! =)

    VastaaPoista
  8. Tosi tyylikäs ja ajaton! Hmmm... suostuisikohan Mieskin käyttämään tuommoista...?

    VastaaPoista
  9. Saattaapi olla, että muut newyorklaiset tulevat tuosta kateelliseksi. Aivan ihana slipoveri!

    VastaaPoista
  10. Olen samaa mieltä...vanhat lehdet ovat ihania! Todella kaunis liivi :)

    VastaaPoista
  11. Hieno liivi ja ihana lehti! ^_^

    VastaaPoista
  12. Aivan mahtava Salainen ase! 60-luku taisi olla slipoverien kulta-aikaa, ainakin lapsuuden kodin valokuvakansioista päätellen...

    VastaaPoista
  13. On tyylikäs liivi :)Harvalla miehellä kyllä enää slipoveria näkee.. Tulee mieleen iskän villaliivi vuodelta karvalakki :D Sitä se käytti aina kylässä :D Hahha.

    VastaaPoista
  14. Komea slipari!

    Hahaa, minulla on vanha neulekirja, jossa neuleilla on yhtä hulvattomat nimet! Esim. "Risto Reipas"(kuvassa ulkoileva pellavapäinen poika yllään neulepaita ja asustesetti), "Marsu-Maari" (kuvassa tyttö, jolla sylissään marsu) ja "Liinaharja" (tyttö, jolla on päällään värikäs poncho ja pitkä vaalea tukka).

    Mutta kyllä se kirja on välillä mennyt metsäänkin, sillä yksi neule on nimeltään "Ypöyksin" (kuvassa onnettoman näköinen nainen istuu yksin). Herättääkö nimi "Ypöyksin" lainkaan neulontahaluja? Pitäisi tehdä omaan blogiin pitempi katsaus siitä kirjasta ja sen nimistöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa, kuulostaa mahtavalta :D Joo ehdottomasti postaus aiheesta!

      Poista
  15. Mä ensin mietin, että millaiselle miehelle kelpaa nykyään slipari, mutta jazzkitaristille tuo sopii varpilla kuin nenä päähän. Hieno!

    VastaaPoista
  16. Tosi hieno liivi. Vanhoissa lehdissä on kyllä mahtavia juttuja :)

    VastaaPoista
  17. Viime syksynä se lankakirppis oli. ;) Hienoon liiviin päätyivät langat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siulla on parempi muisti :D Kiitos vielä lankakaupoista!

      Poista
  18. Tyrmäävän upea! Ei syntyis multa vaan. Mä menisin heti toisella kerroksella sekaisin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)