torstai 30. tammikuuta 2014

Vuoden mittainen ikuisuus


Mikä on ikuisuusprojektin statukseen virallisesti vaadittava aika? Lasketaanko ikuisuusprojektina aloitettua neuletta enää ikuisuusprojektiksi, jos sen valmistumiseen menee vain vuosi?


Pops Forever

Lanka: Novitan Tico-Tico valkoisena, ja lukemattomat fingering-vahvuiset jämät, mm. Fabel, Step, Opal, Admiral, Regia 4-fach, Sock-Ease, Trekking...
Menekki: 386 g (josta 200 g ticoticoa), peiton koko noin 80 x 125 cm
Puikot: 2,75 mm (yhdistämiseen 2,5 mm virkkuukoukku)

Ravelryn projektisivun mukaan olen aloittanut peiton neulomisen 31.1.2013, ja viimeisen langanpään päättelin toissapäivänä. Paria päivää vajaa vuosi tähän siis meni! myönnettäköön että aloitettaessa aiottu loppukäyttäjä ei ollut sama kuin nyt ;) Kenelle tämä on, sen voi päätellä vaikka tulevan isosiskon oivasta kuvausrekvisiittavalinnasta!


Yhtään lankaa en ole kaupasta peittoa varten ostanut, vaan omien jämien lisäksi pyörylöihin on neulottu useiden kanssaneulojien jämiä. (Kaikki palaset on neulottu muuten eri langoista.) Kiitos vielä kaikille pikkukeriä (ja vähän isompiakin) lahjoittaneille! Kaksi iskemätöntä kerää valkoista ticoticoa vaihdoin neuleystävän kanssa muistaakseni kahvikupposeen ja kakkupalaan neuletapaamisessa.Pyörylöiden neulominen oli kyllä huippuhauskaa värien käyttäytymistä seuratessa. Kerällä järkyttävältä värioksennukselta näyttävä lanka saattoi muuntautua varsin seesteiseksi ympyräksi, kun taas lempilangasta neulotusta palasta tuli järkyttävän näköinen. Muutamien lankojen väriyhdistelmät saivat myös epäilemään langan suunnittelijan täysjärkisyyttä.

Ohjehan oli kirjoitettu Noron Kureyonille, joka on aika lailla paksumpaa tavaraa kuin miun lankavalinta. Jostain syystä olin saanut päähäni tehdä tämän nimenomaan sukkalankojen jämistä, joten piti vähän fiksata tuota neliön perusohjetta suuremmaksi. Ohjeen mukaan neuloen näillä langoilla yhden neliön kooksi olisi tullut noin 4 x 4 cm, joten vähän turhan monta langanpäätä olisi ollut pääteltävänä... Tässäkin niitä oli ihan riittävästi, 70 palaa ja jokaisessa vähintään se neljä langanpäätä. Palat piti myös höyrysilittää ennen peiton kokoamista, sillä ne olivat puikoilta pudottuaan sellaisia ruttuja ettei niistä edes kulmia erottanut.

Peitossa on leveyssuunnassa seitsemän ja pituussuunnassa kymmenen palaa, jokainen pala pikkaisen reilut 10 x 10 cm joten aika reilu vauvanpeittohan tämä on. Jämiä olisi riittänyt vielä vaikka isompaankin  torkkupeittoon, mutta valkoinen lanka loppui. En halunnut ottaa riskiä ja jatkaa toisen värierän kerällä, luonnonvalkoisissakin voi värivaihtelua olla yllättävän paljon...


Ohjeessa yhdistäminen oli hoidettu ompelemalla. Mie kokeilin kolmea eri tapaa yhdistää ommellen, mutten saanut tyydyttävää jälkeä. Siirryin tuttuun ja turvalliseen virkkaamalla yhdistämiseen, ja parasta jälkeä sain aikaiseksi kiinnittämällä palaset toisiinsa oikealta puolelta kiintein silmukoin. 

Neulottujen palojen yhdistämiseen vaadittiinkin enemmän keskittymistä kuin virkattujen, koska palojen kulmat oli vaikeampi paikantaa, ja piti laskea että joka sivulle tulee saman verran silmukoita jotta saumoista tulee tasaisia. Valkoinen ticotico loppui kokonaan jossain vaiheessa ja jatkoin yhdistämistä luonnonvalkoisella Regialla. Ei tätä vaihdosta ainakaan kuvista huomaa. Virkkasin vielä valkoisella peiton ympäri kiinteitä silmukoita ja lopuksi jollain vähän isommalla ruskeansävyisellä jämällä pylväitä reunukseksi. Vielä yhdistämisen jälkeen palaset kupruilivat kulmistaan mikä minnekin, mutta tämä tasoittui onneksi ankaralla soukkaamisella ja pingoituksella. 

Peitosta tuli varsin kiva, ohut mutta hyvin lämmin. Harkitsin vielä sen vuorittamista vaikka pehmeällä flanellilla, onko se tarpeen jää nähtäväksi. Ensimmäinen vauvaneule valmis! Tai ei tätä ehkä lasketa, tämähän aloitettiin jo kauan ennen kuin tulokkaasta oli tietoakaan...


Aavistuksen suuri peitto vaunukäyttöön, tarttee ehkä tehdä kärryjä varten toinen... Mielessä pyörii vain kauhea määrä kivoja peittoideoita, kai se ipana muutakin neuletta tarttis? :P

54 kommenttia:

 1. Ihana peitto! Just vähän aikaa sitten mietinkin, että oletkohan sää saanut tätä valmiiksi. :)

  VastaaPoista
 2. Bellissima! I guess it's also very challenging but a wonderful result. A warm greeting.

  VastaaPoista
 3. Siitä tuli ihana! Kyllä tuon alla passaa pötkötellä. Ei vuosi ole peitolle ikuisuusprojekti... jollekin pienemmälle työlle ehkä oiskin. ;)

  VastaaPoista
 4. Voi hitsi miten huikea peitto! Oon aivan kateudesta vihreänä. :D Nyt on ehkä pakko alkaa itsekin puuhata tuollaista. Eihän vuosi ole edes kovin pitkä aika! :) Omat ikuisuusprojektini taitavat semmoisiksi jäädäkin... Nimim. Pari riviä vuodessa peittoon.

  VastaaPoista
 5. Upea peitto! Hienoa, että sait sen valmiiksi. Vuosi kuulostaa varsin kohtuulliselta ajalta:)

  VastaaPoista
 6. Ensinnäkin: Aivan ihana peitto! kauniit rinkulat!
  (ja sitten : mun mielestä vuoden projekti ei ole ikuisuusprojekti... itelläni taitaa olla ollu nyt pari vuotta mitered crosses peiton palat valmiina, yhdistely odottelee tekijää vieläkin. ehkä sit joku päivä?)
  Onnea muuten tulevan vauvan johdosta - Ihanaa!!
  Mä ite virkkasin nuorimmalle pinnasänky/sohva/vaunupeitoksi heksiksen. Se on ollut tosi kovassa käytössä ja oli todella ihana virkattava. Suosittelen!

  VastaaPoista
 7. Onpa tosi hieno! :) Tee vaan enemmän peittoja. Vauvan voi aina kääräistä sellaiseen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Paitsi että löysin just kaapista esikoiselle tekemäni peitot, eli niitä ois todellakin tarpeeksi :D

   Poista
 8. Ihana peitto! :)

  Mun mielestä mikä tahansa työ on "ikuisuusprojekti", jos teen sen rinnalla samalla muita nopeammin valmistuvia töitä. Toisin sanoen, jos tarkoitukseni ei ole tekaista tätä isompaa työtä ensin valmiiksi, ennen kuin aloitan uuden työn. Yleensähän teen vain yhtä käsityötä kerrallaan. Neule- ja virkkuupuolella ikuisuusprojektit kestävät minulla yleensä muutaman kuukauden, alle puoli vuotta joka tapauksessa, ristipistorintamalla voidaan puhua sitten jo useammasta vuodesta, vaikka toki nykyään pyrin siihen, etteivät nekään jäisi aivan pitkiksi ajoiksi roikkumaan. Jokainenhan määrittelee kuitenkin itse omien tapojensa ja tottumustensa mukaan, mikä on ikuisuusprojekti. Sama koskee "jämälankaprojektia" - toisille jämälanka tarkoittaa alle 10 gramman nöttöstä, minä puolestani voin kutsua jämälangaksi myös korkkaamatonta 100 gramman kerää, jos se on alunperin varattu esim. puseroon, mutta lankaa onkin kulunut kuuden kerän sijasta vain vajaat viisi kerää. :)

  VastaaPoista
 9. Oi nyt sä sait sen valmiiks! Tosi makee tuli!!! =o)

  VastaaPoista
 10. Oho, onnittelut! Minulla on mennyt tämä vauvauutinen ihan ohi! :) Mukavaa odotusaikaa sinulle ja perheellesi! Milloin laskettu aika on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toukokuun alkuun asti vielä pitäis jaksaa mahaa kanniskella :)

   Poista
 11. Aivan upea! Vuosi tuollaisessa projektissa on todella kohtuullinen aika. Minä sain viime viikolla yli kolme vuotta tekeillä olleen palaåeiton valmiiksi...

  VastaaPoista
 12. Se on hieno! :) Ostin itsekin tuon ohjeen vähän aikaa sitten ja tein yhden kokeilupalan fingering-paksuisella langalla. Tuli kyllä niin pieni että varmaan täytyy tosiaan muokata... Teitkö muita muokkauksia kuin lisäkerroksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää välikerroksia ja myös yhden ympyrälisäyskerroksen extraa. Sen jälkeen piti sitten kulmiinkin saada lisää leveyttä ja kerroksia :) Ei mitään sen mutkikkaampaa!

   Poista
 13. Kaunis peitto! Ison työn olet tehnyt mutta tulos sitten mahtava.

  VastaaPoista
 14. Todella kaunis peitto. Varmasti pikkuruinen nauttii sen mutkassa nukkumisesta. Onnea odotukseen ja hyvää vointia.

  VastaaPoista
 15. Olipa sinulla ihania uutisia. Onneksi olkoon! Peitto on ihan huippu!

  VastaaPoista
 16. Ihan huikea! Mulla on pieni kasa itsekehrättyjen jämiä säästössä tätä varten, mutta en oo kyllä tehnyt vielä tilkun tilkkua. Sultahan mä saankin sitten kätevästi valmiin ohjeen ohuemmalle langalle? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa'a, mitähän tekijänoikeuden asiantuntijat sanois :D

   Poista
  2. No enhän mä nyt semmoista! :D Ehdin taannoin napata tuon ohjeen ilmaistarjouksesta.

   Poista
  3. Sama, miekin tän silloin ilmaisena bongasin :D

   Poista
 17. Vaikka peitosta tässä puhuttiin, niin pakko tulla komentoimaan rattaita. Aika makeet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, äläpä muuta sano ;D Varsin katu-uskottavat kiesit, eikö?

   Poista
  2. Kyllä noilla kelpaa lykätä tenavaa pitkin pitäjää :P

   Poista
 18. Ihana peitto. Toukokuun alussa voi olla vielä viileää, joten hyvä että voit käyttää peittoa kaksin (lue monin-)kerroin. Vauvat kasvavat niin vauhdilla että on hyvä, että peitossa on reilusti kasvuvaraa.

  Mielestäni vuosi ei ole vielä noin isoon työhön ikuisuus, mutta joskus hyvinkin lyhyt aika voi tuntua ikuisuudelta.

  Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
 19. Ihana peitto! Ja ehkä tuo vuosi ei vielä kelpaa ikuisuusprojektiksi :D Onnellista odotusta!

  VastaaPoista
 20. Ihana peitto! Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
 21. Aivan ihana peitto! Pitäis kyllä vakavasti harkita että vähentäis niitä omia keskeneräisiä kun nyt olis niin into päällä aloittaa kaikkea uutta. Alkaa vaan vähän liiaksi olla niitä kesken olevia. Mutta tääkin peitto ois kyllä just oivallinen juttu niille sukkalankavahvuisille jämille! Iiiihana!

  VastaaPoista
 22. Tämä on upea! Mullakin jonossa, mutta saattaa olla, että sinne myös jää. :D Onnellista odotusta. :)

  VastaaPoista
 23. Ihana siitä tuli! Mulla samassa olis varmaan menny 10 vuotta, se olis varmaan jos sitten ikuisuus...

  VastaaPoista
 24. Aivan ihastuttava peitto. Onnea odotukseen!!!

  VastaaPoista
 25. Mahtava peitto! Ja kyllä ne vauvat muutakin villaista saattaa tarvita :)

  VastaaPoista
 26. Voi kuinka kaunis! Vuosi on sopiva aika sellaiselle isolle työlle, sopiva ikuisuus!

  VastaaPoista
 27. Tiesin jo kyllä sen palaläjän nähtyäni, ettei tuosta peitosta voi tulla kuin mahtava. Ja tulihan siitä! Mulla olikin semmoinen aavistus, että saatat ahertaa sen tuossa masun kasvattelun aikana valmiiksi. :) Kyllä nyt uuden tulokkaan kelpaa!

  VastaaPoista
 28. Aivan mahtava peitto! Ja eikös peittoja kuulukin tehdä ajan kanssa, joten vuosi on ihan normaali kesto, eikä kuulu ikuisuusprojektin kategoriaan :)

  VastaaPoista
 29. Onpa aivan ihana peitto.
  Vuosi on ihan hyvä aika peittoprojektille, kun kuitenkin tekee muita töitä samalla :)

  VastaaPoista
 30. Vastaukset
  1. Mie en tunnestusti kykene pitäytymään vain tietyissä väreissä, jos kyse on jämätyöstä tai vastaavasta niin mukana on aina kaikki maailman värit :D

   Poista
  2. Your baby will be 1 year old soon (at the moment I write this, that is, I am writing this "from the future" so to speak). That blanket is beautiful. You can crochet.

   Poista
 31. Tosi ihana peitto! Kyllä tuon alla kelpaa köllötellä =) Onnea odottelulle!

  VastaaPoista
 32. Hauska idea ja todella upea lopputulos! :) Kyllä pienokaisen kelpaa ja olet tosi hyvissä ajoissa liikenteessä. Nimim. Neiti kohta 3kk ja peitto alkutekijöissään...

  VastaaPoista
 33. Peitosta tuli kaikenkaikkiaan oiva!

  VastaaPoista
 34. Hieno, nuo peitot ovat aina niin ihania töitä ja kun niitä alkaa tekemään niin tulee aina kauhea lankamyllerrys ja myllerryksen jälkeen aina löytyy ne parhaimmat jämälangat!

  VastaaPoista
 35. Voih, mää niin haluan tollasen samanlaisen! Ihan järjettömän mahtava!

  VastaaPoista
 36. Ihana peitto ja ihanat vaunut! En ole tuon värisiä Emmaljungia nähnytkään, kelpais minullekkin mutta tuota kuosia/väriä ei taida enään saada? :/

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)