sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Pieni villahousutehdas

Vaikka kestovaippojen ompelu onnistui ihan hyvin, siirryin oman mielenrauhani vuoksi välillä vaippojen tuottamiseen tutummalla tekniikalla. Hauskaa hommaa, pienet villikset syntyvät paksusta langasta lähestulkoon yhdessä illassa, ja erilaisia ohjeita on jännä testailla!


Villahousuohjeita löytyykin jos jonkinlaisia, niin kirjoista, lehdistä kuin Ravelrystakin. Neuloin muutamat pöksyt Liljaa odotellessa reilut viisi vuotta sitten, ja aloitinkin nyt urakan kaivelemalla tuolloin tulostamani ohjeet esille.

Vaippamallina kuvauksissa toimi Pantsi Pantteri, emäntänsä ja managerinsa suostumuksella. Manageri häärikin jatkuvasti taustalla, meinasi mokoma varastaa huomion päätähdeltä...


 Lyhyt mutta leveä

Malli: Ruskovilla I
Lanka: Cascade Eco+
Menekki: 50 g kokoon 0-6 kk
Puikot: 4,5 & 5 mm

Eco+ on valloittavaa neulottavaa, pehmeää ja juuri sopivan löyhäkierteistä. Valtavasta vyyhdistä saisi vielä neljät samankokoiset villahousut lisää! Ja niin kaunis sinivihreä värikin...

Malli neulotaan tasona, yhtenä kappaleena edestä taakse, ommellaan sivusaumat ja lopuksi tikutetaan lahkeet. Innoissani ompelin saumat ensin aivan vinoon, ja toisen eri puolelta kuin toisen. Taas yksi syy neuloa saumattomana... Lopulta sain sentään aikaan laatuvaatimukset läpäisevät saumat, ja valmiit villikset näyttävät päteviltä paksummankin vaipan päälle, venyvyyttä löytyy nimittäin joka suuntaan ja reilusti.


 Pitkä mutta kapea

Malli: Perusohje villavaippahousuihin Vaippailmiö -kirjasta (Tiina Törnström)
Lanka: Gjestal Julia
Menekki: 46 g kokoon M
Puikot: 4 & 4,5 mm

Vaippailmiö -kirjan hommasin omaan hyllyyni jo pari kuukautta sitten, se on varsin kattava paketti kestovaipoista, niiden huollosta, materiaaleista ja ompelusta. Jokunen neuleohjekin teoksesta löytyi, ja varsin pätevät villikset syntyikin ihan perusohjeella. Lisäsin taakse muutaman lyhennetyn kerroksen antamaan lisätilaa, vaippa vaikutti kovin kapoiselta sellaisenaan. Koon M mukaan neulotuista housuista tuli kyllä ainakin silmämääräisesti arvioituna kokoa NB/S, ja niin oli tarkoituskin. Neuletiheys puuttui ohjeesta kokonaan, mikä vaikeutti huomattavasti esim. lankavalintaa. Tämä tieto pitäisi kyllä mielestäni aina löytyä ohjeesta kuin ohjeesta!

Jostain lankavarastooni putkahtanut yksinäinen kerä Gjestalin Juliaa kului näihin villiksiin viimeistä senttiä myöten, kerä oli siis muutamaa grammaa vajaa. Lanka ei sen suurempia tunteita neulojassa herättänyt, perus yksisäikeinen villa. Väri on kyllä varsin nami...


Päärynävartalo

Lanka: (Pirtin?) kaksisäikeinen hahtuva
Menekki: 40 g kokoon 2 (6-8 kg)
Puikot: 4,5 & 5 mm

Pitihän sitä sitten yhet ihan "oikeet" hahtuvahousutkin tikuttaa näiden ulkomaanihmeiden jälkeen :D Eikä hahtuvassa mitään vikaa olekaan, päinvastoin. Sen neulomisessa pitää vaan olla niin tarkka, miulla kun on tapana _kiristää_ lankaa isolla kädellä... 

Sangen nopeasti ja ongelmitta valmistuivat kuitenkin tutulla ohjeella villapöpät, tiukan käsialan ansiosta taitavat mennä jo pienemmällekin vauvalle kuin ohjekoko ehdottaa. Lisäsin näihinkin tilaa takapuolelle lyhennettyjen kerrosten avulla, ja lisäksi neuloin muutaman kerroksen haarakappaletta, enkä kiinnittänyt haarasaumaa suoraan. Näin sain aika kivasti lisää tilaa tuohon haaroväliin. Lahkeet (ja koko vaipan alaosa) ovat kyllä super-leveät vaipan yläosaan verrattuna... Täytyy testata tositoimissa ja pujotella vaikka kuminauhaa lahkeensuuhun jos tarve vaatii.

Nämä viimeiset olivatkin sitten ainoat joissa oli rasvat tallessa, eli pääsen kylvettämään lanoliinissa pieniä pöksyjä. Parit tuolta olisi vielä tulossa, siirryin nimittäin näiden kotimaisten jälkeen testaamaan Ameriikan ihmemaassa suunniteltuja malleja! Otan vastaan myös vinkkejä toimivaksi havaituista vaippamalleista :)

Loppuun vielä havainnollistava kuva erimallisista pöksyistä, onkohan näistä mitkään kunnolliset? :D No hauskaa niitä oli kuitenkin neuloa!

17 kommenttia:

 1. Voi, noi on kaikki niin söpöjä <3 Etenkin ensimmäinen on väriltään tosi ihana, mutta kyllä kapean raidat ovat myös ihania :)

  VastaaPoista
 2. Miten ihania! Olisipa joku tehnyt tällaisen vertailupostauksen kuusi vuotta sitten, kun itse suolsin villiksiä. :) Minulla ei ole vinkata hyväksi todettua ohjetta, mutta sain oman ohjeeni ylös äskettäin ja se kaipaa testineulojaa ja -käyttäjää. Harmillisesti
  oma testaaja on kasvanut 6-vuotiaaksi, joten istuvuus on arvoitus! :) Ohje löytyy täältä: http://neuloojapurkautuu.net/2014/03/villikko-vaippahousut-beta-ohje.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä näyttää tuo pöksymallisi, kokeiltaviin menee!

   Poista
  2. Jee! Toivottavasti ohje toimii ja housuista tulee hyvät! :)

   Poista
 3. Suloisia pöksyjä. Kiva kun valmiina sitten, kun käyttäjä syntyy. Paljon on vaippamaailma kehittynyt sitten omieni, sideharsojen käyttäjiä olivat sailloin.

  VastaaPoista
 4. ihania! Meillä parhaissa villiksissä pitää olla riittävästi mittaa pituudessa, niin ei vaippa vilku. Tosin tyttökin on pitkä. Titityyn sivuilla olevalla ohjeella oon tehnyt istuvat yövillikset, muuten oon lipsunut teollisten puolelle kun ne on päivisin ihanat ohuet jo liikkuvalla lapsella..

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihania, noita on kyllä kiva neuloa. p.s. Järjestetäänkö ensi kesänä tyttärien tärskyt? Ja voin tuoda sen kirjan retriittiin selattavaksi, jos et ehdi sitä ennen tilata itsellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ilman muuta järjestetään! Sen kirjan taidan kyllä tilata samantien, mut varmaan sille muitakin kiinnostuneista selailijoita löytyis retriitissä :)

   Poista
 6. Suloisia! Tiuhtis on myös hyvä ohje :) ite oon tehnyt vain pitkälahkeisia kun housut eivät tunnut ikinä mahtuvan paketin päälle...

  VastaaPoista
 7. Mähän en siis tiiä mitään näistä villapöksyistä =D Mut somilta näyttää!

  VastaaPoista
 8. Söpöt pöpät! :) Laitoin haasteen tulemaan, ota koppi jos siltä tuntuu. Ohikin sopii tietty laittaa. :)

  VastaaPoista
 9. Söpöjä! siis sehän sitten riippuu niin totaalisesti tulevan pikkuisen mallista että mitkä on hyvät... meillä nuo keskimmäiset olis olleet kaikille sopivat. Mutta lapset onkin olleet todella siroja vauvoja. (ja juuri sen takia kaikki ruskovillan ohjeilla neulotut on olleet toivottoman leveitä ja pettäneet lahkeensuista..) mutta sen näkee sitten kun tulokas syntyy:-) Äkkiähän niitä hyvänmallisia sitten neuloo lisää:-) Ihanaa loppuodotusta!

  VastaaPoista
 10. Only time will tell you, what happens with the little one.

  VastaaPoista
 11. Only time will tell you, what happens with the little one.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)