keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Festarilakana

Kesän odotetuin viikonloppu on nyt takanapäin, ja ai että se olikin just niin mainio kuin olla saattaa! Jyväskylän kesän neulefestarit 2017 oli täynnä neuleystäviä, kursseja, lankaa, herkkuja, ja vielä vähän lankaa, Toivola vanha piha suorastaan pursuili toinen toistaan houkuttelevampia ihanuuksia.


Huomioita lankamarkkinoilta:
- Sukkalankut näyttävät nousseen hitiksi, niitä oli herkullisesti esillä useamman kotimaisen värjärin pöydällä
- Useammalta myyjältä löytyi myös mohairsilkkiä tai muuta pörhelöistä lankaa, viime vuonna ei tod ollut! Varsinkin seuraavan kuvan Louhittaren Luolan Auterettaret (alpakkasekoitepörhinkäiset) jäivät vähän kutkuttelemaan...
- Kaikenlaiset gradientit pitkillä liu'uilla näkyivät olevan myös kovassa huudossa, ja niitä pompahteleekin jatkuvasti esiin festariostoksia esittelevissä instagram-kuvissa.

Miun festariostokset olivat tänä vuonna varsin maltilliset, niitä pääsee katselemaan blogin oikean sivupalkin kautta instagram-tililtäni, käytän nimimerkkiä emmakar.


Neulefestareita varten täytyy tietysti neuloa varta vasten jotain uutta!

Tapani mukaan mie olin ajoissa liikkeellä neuleineni, eli päättelin virallisen festarineuleeni langat edellisenä iltana, ja pingotin sekä kuivatin sen kuumassa saunassa. Ja kylläpä olikin aamulla sileä ja kuuma :D


Summer Shlanket

Lanka: Roosa Nauha sukkalanka vaaleanpunaisena, Hopeasäie Basic sinisävyisenä,
Itse värjätty kirjava sukkalankku, Lanitium ex Machina perussukkalanka värissä Dragonfly,
sekä Väinämöinen värissä Daalia
Menekki: 360 g
Puikot: 4 mm


Uskaltauduin pitkästä aikaa osallistumaan mysteerikalisteluun, kun tämä Joji Locatellin suunnitteleman huivin neulonta ajoittui niin sopivasti ajalle ennen festareita: ohje julkaistiin viidessä osassa, joista viimeinen noin kuukautta ennen festareita kesäkuun puolivälissä. Arvelin ehtiväni tikuttaa huivin valmiiksi ennen asettamaani deadlinea, ja täten päästä huivin kanssa morjenstamaan sen suunnittelijaa Jyväskylään. Ja onnistuin kuin onnistuinkin!


Huivin nimi Starting Point eli "aloituspiste" on sikäli ovela, että äkkiseltään on vaikea nähdä mistä huivin neulominen on aloitettu. Ei suinkaan huivin keskeltä, kuten voisi helposti arvata, vaan huivi aloitettiin samanaikaisesti molemmista päistä, ja ohjeen viimeinen osa yhdisti nämä kaksi täsmälleen samanlaisiksi neulottua kappaletta. Ovelaa! Tosin oli aika ajoin hieman turhauttavaa neuloa sama ohjeen osa aina kahdesti...

En muista olenko ikinä neulonut mitään näin isoa asiaa, joka ei olisi peitto! Tämä on oiva malliesimerkki "shlanketista", eli blanketin ja shawlin välimuodosta.


Mysteereihin värien valinta on mielestäni se paras, mutta samalla kamalin osa. Kun ei tiedä mitä tuleman pitää, saattaa värivalinta mennä täysin metsään (kuten edellisen kerran miulle kävi mysteerineulontaan osallistuessani). Tähän maliin värejä piti osata valita peräti viisi, ja nyt onneksi onnistuin ihan mukavasti, joskin festareilla näin monta hienompaa huivia kuin omani! Katsokaa vaikka:


Kuvassa takarivissä oikeanpuolimmaisena itse suunnittelija, joka oli saapunut Jyväskylään opettamaan useita kursseja viikonlopun aikana. Itse osallistuin Approach to Sweater Design -kurssille, jossa Joji opetti meille mm. kokosarjoitusta ja kertoi omasta neuleidensuunnitteluprosessistaan. Kurssin jälkeen piti tietysti kiitokseksi kääräistä Joji hänen suunnittelemansa huivin lämpimään syleilyyn!


Osallistuin myös haastavalle Nancy Marchantin Grab Bag of Brioche Techniques -kurssille, jossa opeteltiin kaksivärisen briossin kääntelyä ja vääntelyä. Hyvin mielenkiintoinen kurssi sekin, josta kerron lisää jos/kun kurssilla saamani malli-idea realisoituu ;)

Parasta festareilla on uusien ja vanhojen neuleystävien kohtaaminen! Matkaseuralaiseni Niinan blogista voi katsella kasapäin kauniita fiiliskuvia ja lukea lisää viikonlopusta, yhdyn täysin hänen jokaiseen lauseeseensa. Kiitos myös huivikuvista :)

14 kommenttia:

 1. Tosi herkullisia lankoja ja upea huivi:-)

  VastaaPoista
 2. Huh, muistin painaa tarkenusta ;) Herkkuja lankakuvia sinullakin :)

  VastaaPoista
 3. Mikä on gradientti, siis näin lanka-asioissa?
  Kauniita huiveja ja värejä, pörhölangat on siis tulossa in.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ymmärryksen mukaan ne on noita lankoja pitkällä väriliu'ulla, ja myynnissä oli paljon myös gradient -settejä, joissa.olijopa neljä vyyhtiä samansävyisiä lankoja liukuen vyyhti kerrallaan vaaleasta tummempaan, tai väristä toiseen, vaikka valkoisesta pinkkiin.

   Poista
 4. OK, kiitos nopsasta vastauksesta. Sanan tieteellinen merkitys on siis jotai aivan muuta. Oppia ikä kaikki, ja kysyvä oppii ja saa tietää uusia asioita. Täytyy pitää silmät auki jos tuollaisia settejä sattuisi kohdalle, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 5. Upea tuo huivi! Mä viisaana selitin seuralaisilleni, joille malli ei ollut tuttu, että sen nimi on "meeting point" :D :D :D Melkein oikein meni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän ois itse asiassa vielä parempi nimi! 😁

   Poista
 6. Ihana huivi ja meinasin pyörtyä noista langoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikan päällä oli pyörtymisvaara lähellä joka kojulla!

   Poista
 7. Ihana Huivi ja kuvista kyllä taas tuli mieleen festareiden ihanuudet =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä kelpaa nyt vesisateessa katsella näitä aurinkoisia otoksia :P

   Poista

Kiitos kommentista :)