perjantai 2. marraskuuta 2012

Jaakko laatikossa

Aakkoshaaste etenee ja neulottavien joululahjojen lista lyhenee.


Läppälapaset

Malli: Jack-in-the-box Mittens by Robin Melanson kirjasta Knitting New Mittens and Gloves
Lanka: 7 veljestä violettina
Menekki: 88 g
Puikot: Knit Pro pyörö 4 mm

Liljan perhepäivähoitajalle ovat nämä kädenlämmittimet menossa. Ajattelin että lasten kanssa ulkona touhutessa saattaa joskus joutua myös pakkasella tarkkuutta vaativiin suorituksiin, ja tällaiset kärjestä avattavat lapaset saattaisivat olla kätevät.

Aakkoshaasteen seuraava kirjainkin tuli kätevästi selätettyä kun tartuin vihdoinkin ainokaiseen lapaskirjaani neuloakseni sieltä jotain. Sain Robin Melansonin kauniin teoksen muistaakseni ekalta SNY:ltäni vuonna 2010, ja tähän mennessä olen vain selaillut ja ihastellut sitä. Kirjassa ei ole paljoakaan peruslapasia, vaan useammat mallit vaativat vähän enemmän työtä. Suosittelen sitä kuitenkin niille jotka haluavat persoonallista lämmikettä käsilleen :) Täältä pääset kurkkimaan kirjan innovatiivisia malleja.


Kuten tavallista, en seurannut ohjetta sataprosenttisesti: lapasen varressa oli varsin omituista kuvioneuletta jonka jätin suosiolla pois. Muuten tikuttelin melko lailla ruodussa, mitä nyt silmukoita ja kerroksia piti vähän lisäillä tiukahkon käsialani takia. Aloitin neulonnan sukkapuikoilla mutta ne tuntuivat uskomattoman kömpelöiltä kaiken sukkasadon magic-looppauksen jälkeen :D Oli pakko vaihtaa ekan kierroksen jälkeen pyöröön, ja sillä lapaset valmistuivatkin ennätysvauhtia.

Langan valitsin varastostani sen kauniin värin ja konepestävyyden takia (lasten kanssa ulkona ei varmaan pysy kintaat puhtaina...). En taas ollut pitkään aikaan neulonut seiskaveikkaa, ja muovinen kitinä yllätti jälleen. Langan väri on kuitenkin niin upea että pieni hankaus puikoillakaan ei haitannut. Olin olevinani ovela ja korvasin höyrytyksen pesemällä valmiit lapaset muun villapyykin seassa pesukoneessa. Pitää muistaa olla tekemättä sitä enää, kintaat pörhistyivät vähän liikaa.


Lapaset neulottiin niin, että peukalon silmukoiden erottamisen jälkeen neulottiin muutama kerros, laitettiin kämmenpuolen silmukat odottamaan ja luotiin niiden tilalle uudet. Lapanen neulottiin loppuun suljettuna, jonka jälkeen otettiin odottamaan jätetyt silmukat puikolle ja luotiin uusia kämmenselän puolelle. Muutama kerros joustinta, päättely, ja alareunan kiinnitys kämmenselän kohdalle huomaamattomasti. Periaatteessa toimiva ratkaisu, mutta nyt tuohon rystysen kohdalle jää melko paksu makkara, kun neulosta on siinä kaksinkertaisesti. Jos vielä teen vastaavia, täytyy keksiä jokin muu, vähemmän tömäkän lopputuloksen antava tekniikka.

Kivat näistä kyllä tuli, erityisesti tuo kämmenselän "staghorn"-palmikko on mieleeni, sitä haluan varmasti käyttää muuallakin. Myös k'rki on mukavan pyöreä, näin jyrkkää kärkikavennusta en ole ennen lapasiin neulonut.

Toivottavasti perhepäivähoitaja pitää lahjastaan, ja koko on sopiva. Jos ei, niin onhan hänellä ala-asteikäinen tytär joka ehkä kelpuuttaa kädenlämmittimet :D

15 kommenttia:

 1. Onpa kauniit lapaset! Ja ihan varmasti käytännölliset! Seiskaveikka narisee munkin korvaan tosi pahasti, samoin kuin isoveli. Kaapissa sitä olis vielä useampi kerä tuhottavana mutta aina sitä mieluummin valitsee jonkun muun langan, mikä tuntuu käsissäkin mukavammalta.

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva malli, minä ainakin tykkäisin! Tuossa taitaakin olla kaikki tarvittavat ominaisuudet, mitä lapasilta vaatii lasten kanssa touhutessa:)

  VastaaPoista
 3. Nätit ovat, tuo palmikko on tosi kaunis!
  Olenpa tässä katsastellut, että sulla on ihan sikana neulekirjoja. Postaas meille joskus tarkemmin, että mitä kaikkia kirjoja sulla on ja mitä oot niistä neulonut tai mitä on suunnitteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, onhan noita kertynyt :D Laitetaanpa harkintaan...

   Poista
 4. Kauniit ja varmaan kätevät! Mua houkuttaisi tällaisten tekeminen kovasti :)

  VastaaPoista
 5. Kauniit lapaset ja komea tuo staghorn-palmikko!

  VastaaPoista
 6. Kauniit lapaset kauniissa värissä! Varmasti on käytännöllisetkin.

  VastaaPoista
 7. Suloiset lapaset. Kukapa noista ei tykkäisi? :)

  VastaaPoista
 8. Ihanat lapaset!Tuollaiset haluaisin itsellekin,harmi en ole ravelryn käyttäjä enkä omista tuota kirjaakaan.

  VastaaPoista
 9. Kauniit lapaset! Tuo on kyllä mun suosikki palmikko kuvio! Se on vaan niin kaunis!

  VastaaPoista
 10. Hienot lapaset! Minustakin palmikko näyttää kivalta.

  VastaaPoista
 11. Kauniit lapaset . Kaunis palmikko ja ihana idea tuo läppäsysteemi. Lasten kanssa touhutessa tuo tosiaan vaikuttaa huippukätevältä. Käy tuo nenien ja takin vetskareiden kanssa touhuaminen ulkona paljon kätevämmin. Loistava lahjaidea siis. Saaja on varmasti tyytyväinen lahjaansa.

  VastaaPoista
 12. Tällaista ohjetta minäkin olen etsinyt, kiitos vinkistä! Ja onhan ne nyt kauniit... :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)