maanantai 9. syyskuuta 2013

Vaihtokauppa kannattaa

Reilu viikko sitten sain vieraakseni kolme naista, kaksi isoa ja yhden pienen. Toinen isoista ihmisistä eli Ninzi tuli sovitusti tyttärensä kanssa kylään saadakseen harjoitella kehruuta Lyylillä. Vaihdossa hän kuljetti miulle neulekoneensa, jolla sain sitten suristella menemään sen päivän. Mukana yllätysvieraana seurasi vielä toinenkin ystävä, Tiina! Oli kyllä niin mahtava päivä että :) 

Neulekone oli aika lailla samanlainen kun ne mitä meillä oli koulun neulekurssilla, ja kun alkuun pääsi niin valmista syntyikin nopeasti (kuten neulekoneella yleensäkin) ja päiväni oli tuottoisa! Ensimmäinen ja ainoa tavoite oli suristella villahousut perheen pienimmälle:


 Villit villahousut

Malli: Lapsen neulotut leggingsit, Novita Syksy 2011
Lanka: Nalle (vuodenaikavärien talvi), resoreissa Vuorelman Vetoa pinkkinä
 ja housuosassa Jannea mustana
Menekki: 161 g kokoon 110 cm
Puikot: Resoreihin ja vyötäröön Knit Pro 3 mm -pyörö,
lahkeissa neulekoneen silmukankoko 9

Eipä tarvinnut kauan miettiä mistä saisin tasona neulottavien villahousujen ohjeen. Kaikki itse käsinneulontaa varten keräämäni ohjeet kun luonnollisesti olivat ainakin osittain pyörönä saumattomaksi neulottavia. Novita, saumojen kruunaamaton kuningas ja tasoneulonnan aatelinen ei pettänyt, heti ensimmäisestä käteen osuneesta numerosta löytyi käypä ohje koneneneulontaan sovellettavaksi! Kooksi valitsin 110 cm koska sen mitat vaikuttivat jättävän vielä sopivasti kasvuvaraa, mutta jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt tehdä ainakin yksi koko isompi. Nyt nuo ovat todella leggingsit, istuvat kuin hanska = eivät mahdu enää ensi vuonna tähän aikaan päälle.


Lahkeiden raidallinen osuus ja noin puolet yläosan mustasta on neulottu koneella. Kastelin ja pingotin kappaleet kunnolla (tämä on pakko tehdä ennen muita toimenpiteitä, koneneulotut kappaleet ovat kamalan jäykkiä ja rullaavat pahasti), ompelin saumat ja neuloin sitten resorit ja yläosan kuminauhakujineen käsipelissä pyöröpuikoilla. Kukahan mahtoi valita lahkeensuiden resorien värin? Olisin kyllä neulonut koko housut raidalliseksi jos lankaa olisi riittänyt, tykkään tästä nallen värityksestä.

Yläosaa muotoilin oman mieleni mukaan lyhennetyillä kerroksilla jotta housujen takaosasta tulisi tarpeeksi korkea, ja lopuksi tikutin vielä kapeaksi vyötärönauhaksi kuminauhakujan jonka kiinnitin nurjalle päättelyn yhteydessä. Aika hyvä tuli!


Nämä housunlahkeet olivat siis varsin nopea työ, ja päivää oli vielä jäljellä joten ei kun uusia neuleita miettimään. Halusin kokeilla reikäkorteilla neulottavaa kirjoneuletta koneella, ja yllytin Tiinankin mukaan. Teimme molemmat tyynynpäälliset, Tiina harmaavalkoisen ja mie punavalkoisen


Kuten edellisestä kuvasta näkyy, päivään sisältyi oleellisena osana myös kasa herkkuja!


 Karjala takaisin -tyyny

Malli: Pötkö sileää neuletta, kirjoneule neulekoneen valmiilla reikäkortilla
Lanka: Lion Brandin LB 1878 (100 % villaa) harmaana ja Austermann Step punaisena
Menekki: 113 g, päällisen koko 40 x 40 cm
Puikot: Neulekoneen silmukankoko 10,
reunojen huolittelu ja nappilista Knit Pron 3 mm -pyöröllä

Ylivoimaisesti parasta koneneulonnassa on kirjoneuleen tekeminen: niin mukavaa, helppoa ja jälki on upeaa! Ehkä muistatte viime talvisen kirjoneulemallistoni?

Keittiön pöytä ei ehkä ole sovelian paikka sisustustyynyn kuvaamiselle, mutta näin pimeinä iltoina keittiö on ainut huone tässä talossa jossa valoa on riittävästi... Ommella surruutin saumat kylmästi ompelukoneella, ja söpöt sydännapit olen saanut jostain vaihdosta lähiaikoina, kuka näitä kaikkia muista :D


Oli tosi mukavaa päästä taas neulekoneen kanssa hommiin, ja olisihan tuo oma konekin mukava. Vähän pelottaa vaan se huoltopuoli, Ninzikin oli joutunut koneen ostaessaan pilkkomaan sen kokonaan osiin, huoltamaan ja kasaamaan uudelleen, miulla ei taitaisi siihen rahkeet tai kärsivällisyys riittää. 

Tämän huushollin isäntä osoitti kuitenkin kumman suurta kiinnostusta neulekonetta kohtaan, ei se ole koskaan miun neuleista noin innostunut! Kyseli koneen omistajattarelta kaikenlaista ja halusi nähdä miten se toimii ja tutkia kelkkaa ym. osia. Ja lupasi se peijakas että jos mie koneen hommaan niin hän kyllä huoltaa :D Pitääpä siis tosissaan harkita, onhan se hyvä kun on kotona oma konetekniikan DI huoltomiehenä!


Miun päivä oli tosiaan tuottelias kuten kuvista näkyy, viimeistelytyöt sain kyllä tehtyä vasta viime päivinä. Ninzin kehruista sen sijaan ei meinannut tulla mitään kun pieni tytär oli niin mahdottoman kiinnostunut Lyylistä Liljan viihdytysyrityksistä huolimatta. Toivottavasti saan siis vielä uudestaankin kavereita kylään, täällä vähän kauempana kaikesta kun asun niin vierailijat on aika harvinaisia...

***

Vielä on huominen päivä aikaa osallistua edellisen postauksen arvontaan, mahdollisuus voittaa lukemista loppuvuodeksi!

26 kommenttia:

  1. Oi, miten kivat nuo leggingsit! Vähänkö kelpaa pakkastenkin nyt tulla. :) Juuri taas mietin omasta koneesta luopumista, kun ei ole tullut mitään tehtyä liian pitkään aikaan. Kiinnostaisiko? Kone on malliltaan Brother KH-881 (1-taso) ja siihen kuuluu myös pitsikelkka ja jotain muita härpäkkeitä. Viimeksi n. vuosi sitten kokeillessa toimi, mutta huolto olisi varmasti paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmmm, saattaisipa kiinnostaakin!

      Poista
    2. Minäpä laitan sähköpostia villaviidakkoon. :)

      Poista
  2. Itse ostin kaverilta käytetyn neulekoneen kesällä ja mukana tuli valtava säkillinen lankoja. Vielä en ole ehtinyt koneeseen perehtyä, varmaan jotain huoltohommia sekin kaipailisi. Jospa saisinkin poikaystävän innostumaan sen kunnostamisesta, se kunnosti meinaan vanhan poljettavan Singerin viime kesänä! (:

    VastaaPoista
  3. Neulekoneella tulee tosiaa nopeaa valmista, mutta viimeistelyä piisaa. Olen itse katsastellut, kun tori.fi on myynnissä montakin eri neulekonetta, mutta jos nyt vain keskittyisin hankkimiini kangaspuihin.

    VastaaPoista
  4. Vautsi mitkä raitapökät! Ihanan pirtee väriyhistelmä, on ko lakua :) Aika hyvä tarjous, et jos saat koneenhuoltajan kaupan päälle :D

    VastaaPoista
  5. Legginsseistä tuli ihan huiput! Ja tyyny näyttää tosi hyvältä, pitäis varmaan itsellekin tekasta muutama tyynynpäällinen:) Ja sori, kun pilasin sun villaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ei siinä hyvä menny pilalle :D Treenivillaksi tarkoitettua!

      Poista
  6. Hienoja neuleita! :) Koneella teko on kyllä kätevää, itse en ole tehnyt, mutta olen vierestä katsellut kun aikanaan äitini ja myöhemmin samalla koneella mieheni on koneella neulonut :D Pitäisi joskus itsekkin kokeilla! :)

    VastaaPoista
  7. Pirteät on villahousut ja sievä tyynynpäällinen!

    VastaaPoista
  8. Todella upeat villahousut!...tuollaiset pitäisi tehdä itsellekin :)

    VastaaPoista
  9. Ihanat villakalsarit! :) Mulla on kammo neulekoneita kohtaan, yläasteella yhden puseron sillä tein, ja siihen jäi kiinnostus siihen kapistukseen. Johtuen ehkä siitä, että käsityönopettaja oli ihan surkea, eikä hän edes tiennyt, että joustinneuletta olisi voinut neuloa koneellakin, vaan piti resorit neuloa käsin, ja sitten sileät osuudet tehtiin koneella. Myöhemmin olen kyllä kuullut eräältä tuttavaltani, joka myös huoltaa neulekoneita sivutyökseen, että neulekoneella voi tehdä muutakin kuin yksiväristä sileää. ;) Minä muuten tykkään Novitan malleista osittain niiden saumojen vuoksi, ne antavat neuleille mukavasti ryhtiä. :) En ole koskaan innostunut saumattomista malleista. Kiva, että löysit hyvän villahousumallin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vähän riippuu koneesta mitä sillä voi tehdä, meillä oli käytössä yksitasokone jolla ei voi neuloa nurjaa tai ribbiä. Sen sijaan erilaisia oitsineuleita ja palmikoita voi kyllä tehdä :)

      Poista
  10. Tulipa noista pöksyistä kivat! Eikähän se haittaa, jos eivät ens syksynä enää sovi - surautat sitten koneella taas uudet. Ja toi tyynynpäällinen - vitsit, että on komee! Noi napit on ihan huiput. Mun tyynynpäällinen makaa veilä pingottamattomana röikäleenä, nyt täytyy kyllä ryhdistäytyä, jos siitäkin tulis yhtä nätti kuin sun tyynynpäällisestä.
    Oli kyllä mukava päivä. :) Pitää tehdä lisää näitä reissuja Kuopiosta sinne metsään päin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuunpahan vielä tarkentamaan, että innoitit meikäläistä ihan toden teolla ryhtymään toimeen - nyt se tyynynpäällinen jo pingottuu, huomenna vois intoutua tekemään loput viimeistelyt. :)

      Poista
    2. Jee, siitä se koneneulojan ura urkenee :D Ja tervetuloa tännekin taas ihan millon vaan!

      Poista
  11. Talvimekot esiin, sillä noin makeita villapöksyjä ei kannata piilottaa housujen alle! :)

    VastaaPoista
  12. Somat kalsarit =) Tyynynpäälinen on kyllä kanssa ihana. Mä yritin joskus opetella käyttään anopin neulekonetta jonka voisin saada, mut me ei puhuta samaa kieltä ja lopputulos oli aika surkea huolimatta ohjeista.

    VastaaPoista
  13. Neulekoneella on kyllä mukava välillä surautella(varsinkin vähän tylsempiä neuleita) Mites sun tyttö tykkää pitää villaa päällä :) meillä alkais pojalla heti huuto jos näkiskään tuollaiset pöksyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuo kuvissa vääntelehtiminen johtuu pitkälti kutittavista pöksyistä :D Mutta kun on sukkikset alla niin eihän tuo ole moksiskaan!

      Poista
  14. Ihanat legginsit :D Tuollainen neulekone olis kyllä erittäin kätevä jos sillä noin hyvin saa tulosta aikaiseksi.

    VastaaPoista
  15. Kylläpä olikin hyödyllinen ja tuottoisa päivä! Ihanat villikset ja upea tyyny - ihanat nuo sydän-napit!

    VastaaPoista
  16. Kylläpäs on niin kutkuttavan hienot että alkoi ihan itselläkin taas suunnitelmat päässä viritä... :D

    VastaaPoista
  17. Ai teillä se Tiina pääsi kokeilemaan neulekonetta... :D Hauskat legginssit ja komea tyynynpäällinen!

    VastaaPoista
  18. Tyrmäävän upeaa jälkeä! Toivotaan, että miehesi pitää sanansa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)