tiistai 25. syyskuuta 2012

Purkaus

Ihanainen Criani on toista hihaa ja alareunaa vaille valmis, mutta nyt se taitaa saada purkutuomion :(

Lanka käyttäytyy omituisesti. Se on samaan aikaan tosi kimmoisaa (eli sillä ei tunnu olevan muistia niin paljon kuin täysvillalla) ja hyvin raskasta: hiha ja helma painavat kaarroketta ja venyttävät sitä liian suureksi. Hartialinja tuntuu olevan nyt paljon alempana kuin aloittaessani, ja kainaloihin mahtuisi säilömään appelsiineja.

Neuletiheys täsmää täsmälleen (haha) leveyssuunnassa, mutta pituussuunnassa tämä neulokseni on melkein 10 kerrosta tiheämpää, hui :O Alkuperäisversiot on neulottu rennon rempseästä alpakkasekoitteesta, tämä Frog Treen Pediboo (80 % merinoa 20 % bambua) tuntuu olevan rennon vastakohta, pikemminkin pirtsakka tiukkis. Älkää käsittäkö väärin, neuletuntuma on kuitenkin upea ja takki unelmaisen pehmeä...

Tiheysongelman takia takki on myös jäämässä liian lyhyeksi sekä helmasta että hihoista. Tämä ei haitannut miuta aluksi lainkaan, sillä kokemukseni mukaan neuletta saa loppukäsittelyvaiheessa (kastelu ja pingotus) vielä muotoiltua aika paljon, eli pituutta tulisi todennäköisesti lisää. Nyt kun toista hihaa on neulottu 10 cm, iski epätoivo: jos kaarroke on jo nyt noin venähtänyt, miltä se näyttää kastelun jälkeen? Onnistuuko pelkän helman ja hihojen venytys pingotusvaiheessa, vai venyykö sitten pakolla koko muu neulekin?

Tuntuu että helpoimmalla nyt pääsisin kun purkaisin koko hönnän. Mutta se on niin ihana. Ja rakenne on nerokas: olen tähän mennessä oppinut jo uuden tavan luoda silmukoita (cable cast-on) ja neuloa napinläpiä (one-row buttonhole).

En saanut kunnon kuvaa tilanteen kauheudesta, mutta tässä näkyy kuitenkin tuo hartiaongelma ja kainalon ylimääräinen tila...


Onko kellään kokemusta Pediboon käyttäytymisestä kasteluvaiheessa, tai takin pingottamisesta vain osittain? Vai pitäiskö vaan suosiolla purkaa ja jatkaa kohti uusia haasteita vähän viisaampana? :D

15 kommenttia:

 1. Ihme kamaa!

  Minulla ei valitettavasti ole kokemuksia tuosta langasta, mutta varmaan uteliaisuus voittaisi noin lähellä loppua ja posottaisin valmiiksi. Ellen sitten olisi super-urmakka ja kyhäisi mallitilkkua kastekuoetta varten ja päättäisi vasta sitten. Visaista!

  Nätti lopputulos vaikuttaisi olevan tulossa. Pitää ehkä vaklata ohje. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ysolda Teaguen Cria. Ostettavissa mm. ravelrysta :)

   Poista
 2. Mitä jos kaarrokeen sisäpuolelle ompelisi vahvikkeen estämään venymisen, vaikkapa kanttinauhaa? Nätti takki tulossa, harmi vaan, jos jää valmiina käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa'a, voisi toimiakin jos laittais kanttia olalle ja kädenteille... Jotenkin vaan rakenne on itsessään niin nätti etten haluis tehdä mitään ylimääräisiä virityksiä.

   Poista
 3. No voi harmitus :/ Ei tainnut paljon puuttua neuleesta? Jos vain teet loppuun ja katsot saako siitä takkia vai ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toinen hiha, reunus helmaan ja taskupussit. En vaa haluais käyttää tähän enää montaa tuntia jos joudun kuitenkin purkamaan :(

   Poista
 4. Langasta ei kokemusta, mutta kauniilta tuo näyttää. Sinuna kokeilisin ehkä tuota kanttinauhakikkaa, kun noin pitkällä jo olet. Noi napinlävet on muuten huiput, olen käyttänyt melkeinpä pelkästään sitä tekniikkaa sen opittuani!

  VastaaPoista
 5. Älä tule paha takki, tule hyvä takki!

  VastaaPoista
 6. Ihan alkuun kommentti että ei tuo nyt ainakaan kuvassa mitenkään pahalta näytä. Pediboosta ei ole kokemusta mutta mutta.... muista bambuviskoosia sisältävistä langoista kylläkin ja ne on kyllä "lörpsähtäneet" aina ekassa pesussa totaalisesti. Eli mä varmaan kyllä neuloisin nyt ihan pienen ainaoikein tilkun , ja uittaisin sen - että näkis kuinka paha lerpahdus on tulossa.... komppaan ensiapuna tuota Essin ideaa vahvikkeesta kaarrokkeen sisälle - jos siis takki selviää ilman totaalista purkutuomiota. Harmi jos joutuu purkamaan kun on nätti malli ja kiva väri.Pidän peukkuja että selviät jollain muulla kikka kolmosella!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei tuo kuvassa näytä niin pahalta. Mutta jos odotukset on tosi korkeella, pienetkin virheellisyydet lopputuloksessa häiritsee (ja luonnossa tilanne näyttää vielä pahemmalta).

   Mallitilkun tein ennen aloitusta, mutta en kastellut sitä vaikka Ysolda kirjassaan niin vaatikin. Tyhmä mie :(

   Poista
 7. Voihan rähmä. Oon kovasti haaveillut tuosta langasta kerta se tuntuu niin pehmoiselta, mutta enpä sitten taida uskaltaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskalla vaan, mutta neulo se mallitilkku :D (ja kastele se!)

   Poista
 8. Voihan surku... Tuossa vaiheessa tippuu kyllä motivaatio nollaan ainakin mulla. Mutta yleensä hetken marinointi auttaa keksimään ratkaisun. Toivottavasti joku kikkakolmonen auttais ettei tarvis purkaa koko takkia!

  VastaaPoista
 9. Voihan rähmä... :( kokeilisin myös varmaan jotain viritelmää, kuten vaikka trikoista "vuorta" tuohon kaarrokkeen alueelle. Vaikea sanoa miten käyttäytyy kosteana, jos yrittää olla pingottamatta... onnistuiskohan sellainen kaarrokkeen "tuputtaminen" ja muiden osien pingottaminen... en tiedä. Mutta tossa vaiheessa kyllä ottaa aivoon. Mun motto on kuitenkin se, että jos tässä vaiheessa ottaa edes vähän pattiin, niin sitten kun sitä käyttää, patti on todennäköisesti isompi. Eli mä kyllä aika herkästi puran. Koska en halua neuloa sellaisia juttuja, jotka jää käyttämättä.

  VastaaPoista
 10. Just knit away. But if you can not wear it, give it to someone else, who could wear it.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista :)