tiistai 9. heinäkuuta 2013

Käyn pellonlaitaa

Ostin joskus nelisen vuotta sitten keräkaupalla oudon beigeä maissilankaa kun halvalla sain. Mitään en niistä keksinyt silloin neuloa, ja olen niitä useassa retriitissäkin yrittänyt kaupitella eteenpäin vaan kukaan ei ole ottanut onkeensa. Kevättalvella harkitsin lankojen värjäystä, mutta kun edes värjäyksen opettaja koulussa ei tiennyt millä maissilankaa voisi värjätä, jätin homman sikseen. Toukokuussa sitten suivaannuin noihin lankavarastossa vetelehtiviin äklöihin keriin ja päätin tuhota ne. En sentään polttamalla (vaikka kieltämättä mieli teki) vaan neulomalla! Ja nyt on sitten kesäpaita valmis.


Majs

Lanka: Teetee Poppari (100 % maissia) beigenä
Menekki: 311 g kokoon 42
Puikot: 4 mm Knit Pro


Knitscenen kesänumero parin vuoden takaa on täynnänsä kauniita malleja, tämä on jo kolmas jonka olen lehdestä neulonut ja pari muuta vielä odottaa vuoroaan. Ohje ei kyllä ollut tällä kertaa parhaimmasta päästä, asioita oli jätetty puolitiehen ja arvailujen varaan. 

Esimerkiksi mallineuleen kohdalla luki ohjerivi vain yhdelle kerrokselle, joten neuloja siis olettaa että tätä samaa kerrosta toistetaan jatkuvasti, eikö vain? Väärin! Pitsiä kyllä neulottiin myös nurjalla puolella, mutta neulojan täytyy ymmärtää muuttaa mallineuleen oikeat silmukat nurjiksi! Mielestäni suunnittelijan pitäisi ehdottomasti aina sanoa selkeästi mitä milläkin puolella neulotaan eikä jättää tällaista älykkyystestiä ohjeeseen.


Paita siis aloitettiin pääntieltä ja neulottiin helmaa kohti ensin tasona ja rinnan korkeudelta alas pyörönä. Neuletiheyteni täsmäsi leveydessä vaan ei pituudessa, joten jouduin neulomaan kymmeniä kerroksia enemmän kuin ohje ehdotti, alkuperäinen lanka nimittäin oli huomattavasti laskeutuvampaa. Koon arviointi osui aika lailla oikeaan (mikä mallitilkku?), mutta miun olisi pitänyt luottaa vaistooni ja jättää ohjeen hihakavennukset pois, nyt hihat ovat aavistuksen tiukat. Käyttömukavuutta se ei haittaa, mutta halkiot vähän harottavat liikaa.

 

Poppari oli erikoista neulottavaa: pehmoista ja lempeää, toisaalta vähän tahmeaa ja toisaalta taas viskoosimaisen liukasta. Langassa oli noin kolmetuhatta säiettä, ja jos puikonkärki epähuomiossa tavoitti vain osan säikeistä ja vetäisi ne mukaansa, lanka ei enää millään suostunut venyttelyistä huolimatta tasoittumaan ennalleen. Säikeet siis venähtivät helposti ja neuloessa piti olla hyvin tarkkana. Skarppaamisesta huolimatta kaarrokkeeseen tuli muutamia lenkkejä joita en saanut enää hävitettyä, ne taitavatkin näkyä seuraavassa kuvassa. Valmis paita on ihanan pehmeä ja vilpoisen tuntuinen! Kastelin ja venyttelin paidan muotoonsa kuivumaan mutta tämä ei tuntunut vaikuttavan neulepintaan millään tavalla, se on edelleen aavistuksen epätasaista.


Ei tästä nyt ihan täyttä kymppiä tullut, mutta ihan kiva paita kuitenkin! Saa nähdä yritänkö kuitenkin värjätä sitä vielä, tää beige ei vieläkään oikein iske...


Kuka tulis kitkemään piilevät piikkikasvit meidän pellolta? Auts!

34 kommenttia:

  1. hienosti "tuhottu" maissilankaa, paitasi näyttää hyvältä ja on varmasti kivan tuntuinen iholla :-))

    VastaaPoista
  2. Tuo malli on ollut mullakin suunnitelmissa mutta en nyt sit tiiä kun luin että ohje on epätäsmällinen...Mulla on popparia punaisena ja vihreenä. Se on ihan tuntuista tosiaan hieman haastavaa neuloa ja aika pölisevää =) Mut voi vaan kuvitella miten ihanan tuntuinen neule siitä tulee. Beige ei oo munkaan suosikki...mutta tuo paita näyttää kauniilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut nyt kun tiedät ne epätäsmällisyydet niin on jo helpompi neuloa. Tykkään paidan mallista ja voin sitä suositellakin mut valitsisin kyllä jonkun laskeutuvamman langan, esim. pellavasekoitteen.

      Poista
  3. Kyllä on nätti pusero, hyvä ettet saanut muulla tavalla lankoja tuhottua :).

    VastaaPoista
  4. Jopas nyt on ohjeilla siunattu: just luin tätä ennen "Sisäinen villapaita"-blogista vastaavaa juttua. Molemmissa lopputulos on kyllä hieno! Ja minä kun en tuon beigen kanssa ole riidoissa ollenkaan, niin tykkään myös väristä.;)

    VastaaPoista
  5. Hienosti naamioit äklökerät kauniiksi kesäpaidaksi. :)

    VastaaPoista
  6. Kiva kesäpaita ja värikin natsaa kesään hyvin! Poppari oli minustakin aika kenkkua neulottavaa.

    VastaaPoista
  7. Aikas nätisti osasit langat tuhota! :) Kaunis paita, tuo kaarrokkeen mallineule on tosi nätti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii on se nyt nätti kun keksin miten se oikeesti pitää neuloa, ohjeella ois tullut melkoisen erinäköinen lopputulos...

      Poista
  8. Hieno kesäneule! Niitä pitäis omaankin kaappiin saada (joskus:). Hiukset on muuten hyvännäköisellä letillä (osaispa iteki/ olis joku kun joskus semmoisen tekis) :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en miekää osaa mitää muuta ku peruslettiä vääntää, tän teki kyläilemässä ollut ystävä :) Oishan se kiva itekin osata!

      Poista
  9. Todella kaunis ja upean mallinen neule. Väri sopii sinulle ihanasti.

    VastaaPoista
  10. Onnea lankojen tuhoamisesta! :D Lopputulos on varsin mainio. Sulla on kuvissa tosi kaunis letti!

    VastaaPoista
  11. Ihana kesäpaita! Ei tuota millään uskoisi ex-äklölangaksi.

    VastaaPoista
  12. Kaunis kesäinen neule! Enpä ollut tätä ennen maissilangasta kuullutkaan...
    Minusta tuo beige väri on kuin tehty kesärusketuksen kaveriksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuon langan valmistuskin on jo lopetettu, ei tainnut tulla maissista uutta kestosuosikkia...

      Poista
  13. Ah, lämmittää mieltä noin hienot kuvat ja kehut letistä ;). Ps. paitakin on makee.

    VastaaPoista
  14. Mullakin on melkoset kokemukset tosta maissilangasta, tein liivin ja nukkas ihan sikana! Pehmeetä on joo mut rullaantui ylöspäin ja väkisellä. Nätti on silti paita kaikista ongelmista huolimatta. Kait on nyt kaikki langat käytetty? vai jäikö vielä toiseen paitaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuosta vähän nukkaa jäi käsiin kun sitä muotoonsa venyttelin, mut ei mitenkään järkyttäviä määriä ja rullaantuminenkin loppui siihen. Valitettavasti jäi vielä yks kerä ja risat :D

      Poista
  15. Nätti pusero tuli, vaikka olikin inhokkilankaa :)

    VastaaPoista
  16. Nätti paita tuli! Ajattelitko Dylonissa kylvettää?
    Värjäämisessa apua saattaisi löytyä kehruupuolelta, maissikuidun värjäämisestä: http://windrosefiberstudio.blogspot.fi/2010/10/dyeing-corn-fiber-part-i.html

    VastaaPoista
  17. Ihana! Näyttää valmiina 100 kertaa paremmalta, mitä lankana:D

    VastaaPoista
  18. Todella kaunios paita, kelpaisi mullekin vaikken yleensä suuremmin beigestä pidä. Onko sulla muuten ollut ongelmia värinlähdön kanssa? Mulla oli toppi punaisesta popparista, ja se päästi tolkuttomasti väriä. Olin kesäsateen jälkeen kuin puukotuksen uhri... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tuosta ainakaan kastellessa lähtenyt veteen mitään.

      Poista
  19. Voi rakkaus miten kaunis! Väri on kivasti kultaan vivahtava ja viljainen, ei ollenkaan outo tai äklö :) . Kaarrokkeen pitsi (ja letti!) antaa puserolle korumaisen ilmeen, mikä uppoaa minun aivan täysillä. Loistava ei-niin-ihanan-langan käyttöprojekti.

    VastaaPoista
  20. Todella kiva kesäneule! Blogissani on sinulle pieni tunnustus :)

    VastaaPoista
  21. no mut tuohan on kivannäköinen neule. Ja ite kyl lähtisin sillä ylijäämäkerällä kokeilemaan kasvi/sienivärjäystä. Nimittäin ite olen saanut häkellyttävän hyvää jälkeä sekä sokeriruokolankaan että bambulankaan ihan sipulinkuorella....:-)

    VastaaPoista
  22. Kiva kesäneule! Ja aina hienoa kun saa käytettyä pitkään kätköissä pyörineet käyttämättömät kerät. :)

    VastaaPoista
  23. Tulipa kiva, ei ollenkaan huonompi juttu sulle ettei kerät käyneet kaupaksi. Ei tuo värikään nyt minusta mahdoton ole, joskus on kiva pukeutua neutraalimmin.

    VastaaPoista
  24. Pitkästä aikaa blogeilemassa =) Kiva kesäneule munki silmään! Ja hyvä kun kommentoit tuota säikeiden venähtämistä: mullakin on muutama maissikerä odottelemassa kaapissa, täytyykin olla tarkkana niiden kanssa sitten kun keksivät mitä haluavat isona olla.

    VastaaPoista
  25. What a beauty! I mean the sweater. Well done!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)